Help! Mijn besturingssysteem bespioneert mij!

Windows 10 is niet gratis, ook niet als je er niets voor hebt betaald. En als je er wel voor hebt betaald, betaal je meer dan het bedrag dat je voor het besturingssysteem op tafel hebt gelegd. De privacyverklaring van de fabrikant spreekt voor zichzelf: pagina’s lang kun je lezen welke persoonlijke data het bedrijf zich toe-eigent.

De BesteTip van dit artikel: met Privacy Repairer heb je de meeste instellingen van Windows 10 in een paar minuten aangepast.

Klik hier om Privacy Repairer binnen te halen

De verklaring

Het woord is aan Microsoft:

We verzamelen gegevens over de functies die u gebruikt, de items die u koopt en de webpagina’s die u bezoekt. Deze gegevens omvatten uw gesproken en getypte zoekquery’s of opdrachten aan Bing, Cortana en onze chatbots.

Veel kun je ook opmaken uit wat er niet wordt gezegd

We verzamelen gegevens over uw interesses en favorieten, zoals de teams die u volgt in een sport-app, de aandelen die u volgt in een financiële app of de favoriete steden die u toevoegt aan een weer-app. Naast de gegevens die u expliciet aanlevert, kunnen uw interesses en favorieten ook worden opgemaakt uit of afgeleid van andere gegevens die wij verzamelen.

Hoe meer je leest, hoe meer je je wellicht afvraagt wat het bedrijf niet verzamelt:

We verzamelen gegevens over uw locatie, die zowel nauwkeurig als onnauwkeurig kunnen zijn. Nauwkeurige locatiegegevens kunnen GPS-gegevens (Global Positioning System) zijn, evenals de identificatiegegevens van nabijgelegen zendmasten en Wi-Fi-hotspots die we verzamelen wanneer u locatiegebaseerde producten of functies inschakelt. Onnauwkeurige locatiegegevens zijn onder meer een van uw IP-adres afgeleide locatie of gegevens die met minder precisie aangeven waar u zich bevindt, zoals op het niveau van een stad of postcode.

Als je denkt, dat je het ergste wel hebt gehad, kom je dit tegen:

En tenslotte zullen we toegang zoeken tot persoonsgegevens, met inbegrip van uw inhoud (zoals de inhoud van uw e-mails in Outlook.com, of bestanden in privé-mappen in OneDrive) en deze overbrengen, openbaar maken en behouden, wanneer we in goed vertrouwen geloven dat dit nodig is om:

 1. te voldoen aan de geldende wetgeving of te reageren op geldende juridische procedures, met inbegrip van procedures aangespannen door justitie en politie of andere overheidsinstanties;

 2. onze klanten te beschermen, bijvoorbeeld om spam te voorkomen of pogingen om de gebruikers van de producten te bedriegen, of om levensverlies of ernstig letsel van iemand te voorkomen;

 3. de veiligheid van onze producten te handhaven en te onderhouden, met inbegrip van het voorkomen of stoppen van een aanval op onze computersystemen of netwerken; of

 4. de rechten of het eigendom van Microsoft, met inbegrip van de handhaving van de voorwaarden voor het gebruik van de services, te beschermen; als we echter informatie ontvangen waaruit blijkt dat iemand onze services gebruikt om gestolen intellectuele of fysieke eigendommen van Microsoft te verhandelen, zullen we zelf geen persoonlijke inhoud van een klant onderzoeken, maar kunnen we de zaak wel naar justitie en politie doorverwijzen.

Bescherming

Vroeger heette dit soort programma’s spyware. Je had daar instrumenten voor om die spionnen verhuld in software te verwijderen.

Windows verwijderen betekent echter dat je moet overstappen op een ander besturingssysteem. Dat kan en is nog niet zo’n gek alternatief, als je kijkt naar het gratis en open Linux Mint.

Maar je kunt de schade ook enigszins beperken door de privacy-instellingen van Windows aan te passen. Dit hoeft je niet veel tijd te kosten, zoals eerder op deze webstek gemeld, want er zijn instrumenten waarmee je dit in een paar minuten regelt en de spionage-activiteiten van Windows enigszins aan banden legt.

Nieuw

Sinds het geven van de beste tip op dit gebied, is er een nieuw en beter programma aan de horizon verschenen dat minstens zo gebruiksvriendelijk is maar meer van de bespiedende activiteiten aanpakt.

Het instrument

Privacy Repairer

 • is zeer gebruiksvriendelijk,
 • kan alles instellen met één klik,
 • hoeft niet geïnstalleerd te worden,
 • kent 58 mogelijke aanpassingen,
 • geeft toelichting per instelling,
 • is in februari 2017 bijgewerkt en
 • kent de mogelijkheid om een herstelpunt te maken.

Wel is het programma (nog) niet in het Nederlands verkrijgbaar.

Klik hier om Privacy Repairer binnen te halen

privacy-repairer1.png

Tips:

 1. Gebruik alleen de veilige opties als je niet weet wat je doet.
 2. Maak eventueel een herstelpunt zodat je de aanpassingen ongedaan kunt maken. Dit doe je door het programma – dat niet geïnstalleerd hoeft te worden – te openen met je rechtermuisknop als “administrator”.
 3. Je kunt ook een backup maken van de instellingen zodat je die later weer eventueel terug kunt zetten.
 4. Je kunt ook meerdere instrumenten gebruiken om je instellingen in Windows aan te passen. Andere programma’s bieden weer andere aanpassingen aan. Zoals Spybot Anti-Beacon die bij de auteur van dit artikel na het gebruik van Privacy Repairer aangeeft dat hij nog maar voor 23% beschermd is.

Een overzicht van alternatieve instrumenten en achtergrondinformatie vind je elders op deze webstek, namelijk op Beperken spionage Windows 10.

privacyrepairer-rest2-web

privacyrepairer-set-web

privacyrepairer-set2b-web

Meer informatie

Microsoft-privacyverklaring: klik op de pagina om de info uit te klappen steeds op “Meer informatie”.

Microsoft’s kleine lettertjes, en hoe jouw persoonlijke gegevens worden [ge|mis]bruikt, artikel BOF:

Uit deze 45 pagina’s kun je opmaken dat Microsoft zich in feite het recht toekent om alles wat je doet, zegt en schrijft (met en op je apparaten), te verzamelen om meer gerichte advertenties te kunnen verkopen of om je gegevens aan derde partijen te verkopen. Het bedrijf lijkt zichzelf het recht te geven om al je gegevens te delen ofwel met jouw toestemming óf “indien nodig”.

Stop de Microsoft-spyware in Windows 10, artikel ComputerTotaal, 11 april 2016:

Een belangrijke rol in de Microsoft-spyware is weggelegd voor een service genaamd DiagTrack. Een service is een onderdeel van Windows die ongemerkt op de achtergrond zijn werk doet. Er zijn talloze services, vaak nuttig, maar deze DiagTrack is de service die op de achtergrond privégegevens, de browse- en zoekgeschiedenis en informatie over de pc verzamelt en deelt met Microsoft. Veel gebruikers spoorden de service daarom op en schakelden die uit. Toen Microsoft in november een grote update voor Windows 10 uitbracht, bleek die service ineens verdwenen, ook op de pc’s van mensen die de service niet zelf uitgeschakeld hadden.
Had Microsoft geleerd? Integendeel, helaas. Microsoft bleek de spionageservice met de update namelijk slechts een andere naam gegeven te hebben én op alle pc’s weer ingeschakeld. Oók pc’s waar de dienst wél was uitgeschakeld. En dat zonder de gebruiker hierover te informeren.

Best Free Spyware And Adware Remover, overzicht van Gizmo’s Freeware van programma’s waarmee je spionageprogramma’s kunt opsporen en verwijderen.

Reacties zijn gesloten.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑