Je internetverbinding beveiligen met een VPN

Bijgewerkt op 23 november 2020

Zonder VPN gebruik je internet zonder afscherming voor pottenkijkers zoals criminelen en andere partijen die willen snuffelen in jouw dataverkeer. Dat maakt dat een VPN net als een virusscanner voor steeds meer mensen tot de standaarduitrusting van een internetgebruiker hoort.

In het kort

  • Gratis VPN-diensten kunnen geld verdienen aan dat wat je juist wilt afschermen: je persoonlijke internetdata.
  • Een goede betaalde VPN onderscheidt zich door de mate waarin je de dienst kunt vertrouwen.
  • AirVPN leek daarin de hoogste ogen te scoren maar ProtonVPN overtuigt meer.
tunnel-2101994_1920-web.jpg

Het uitgebreide verhaal

Een VPN staat voor Virtueel Privé Netwerk. En het is inderdaad een soort privé netwerk. Je gebruikt het om verbinding te maken met de website of dienst die je eigenlijk wilt gebruiken. Het internetverkeer daarnaar toe verloopt via een soort tunnel. Die tunnel wordt gecreëerd door al je data te versleutelen van jouw computer tot de computers (servers) van de VNP-dienst.

Niet te zien

Deze tunnel betekent dat je internetdata die door de tunnel gaat, niet meer bekeken kan worden door criminelen, je internetprovider, binnen- en buitenlandse overheden en andere “geïnteresseerden”.

IP-adres

Het lijkt bij een VPN net alsof je internet gebruikt vanaf de computers van de VPN-dienst. Zo verbergt een VPN je IP-adres waarmee je te identificeren bent. Maar dat betekent niet, dat je onzichtbaar bent voor partijen die jou willen volgen, in tegenstelling tot wat sommige VNP-diensten claimen. Een VPN biedt meer privacy maar geen anonimiteit. Om zo onzichtbaar mogelijk te zijn voor dataverzamelaars heb je ook nog een goede browser nodig.

Internetten zonder meekijkers

Het verkeer kan dan afsgechermd worden en je IP-adres onzichtbaar, als je browser bijvoorbeeld gewoon ongehinderd cookies en advertenties accepteert, ben je gewoon identificeerbaar en kan er nog gewoon een persoonlijk profiel van je gemaakt worden. Alles wat “na de tunnel” plaatsvindt is gewoon te zien om het zo maar eens te zeggen. Pas als je een goede browser gebruikt, word het lastiger om je te identificeren, wordt het moeilijker om een persoonlijk profiel van je te maken en dat stiekem te verkopen of te gebruiken voor andere doeleinden. Pas dan kun je genieten van bijvoorbeeld lagere prijzen in winkels. Pas dan ben je af van aan jou aangepaste websites (met A/B-testen) die je een bepaalde kant willen opsturen.

Welke?

Een VPN-dienst kan alles zien wat je op internet doet. Het is dus van belang dat je een dienst gebruikt die te vertrouwen is. Vertrouwen komt echter niet uit de lucht vallen. Het is altijd ergens op gebaseerd. En niet op verkooppraatjes. Ook VPN-aanbieders kunnen er voor keizen om te laten zien, dat ze te vertrouwen zijn.

Om te bepalen welke VPN’s betrouwbaar zijn kun je kijken naar hoe commercieel de dienst van opzet is: gaat het het bedrijf echt om een goed dienst neer te zetten? En doen ze claims die ze nooit kunnen waarmaken?

Amerika

Verder is de plaats waar de VPN-aanbieder gevestigd is, niet onbelangrijk. Een VPN uit Amerika kan van alles beloven maar ze hebben te maken met de praktijk waarin nogal wat ruimte lijkt om alles wat mensen doen op internet te bekijken en te verzamelen.

Gratis VPN

Dat de VPN-provider geen informatie over jou en je gebruik verzamelt, is uiteraard een vereiste. Gratis VPN’s vallen dan in principe meteen af, want die gaan juist aan de haal met de informatie die ze kunnen halen uit jouw internetgedrag om de dienst te bekostigen.


Uitzondering op die regel lijkt ProtonVPN van ProtonMail te zijn. Dit bedrijf probeert je vertrouwen te winnen door bijvoorbeeld openheid van zaken te geven over hun VPN-dienst. En door aan te geven dat de gratis VPN wordt gefinancierd door betalende gebruikers.

Verder is er een app voor Android te vinden op F-droid. Voor mij een heel duidelijk teken dat ze serieus werk maken om de dienst zo “open” en betrouwbaar mogelijk te laten zijn.

De gratis dienst een uitgeklede versie van de betaalde:
– je moet het doen met 1 verbinding – dus maar 1 apparaat,
– keus uit servers in 3 landen en
– een lagere snelheid.

Echter:
– Nederland is één van die landen,
– de snelheid is – voor mij – goed genoeg,
– geen last van verificatiestappen op een website (CAPTCHA) of gemakkelijk te omzeilen door opnieuw te verbinden.

Dit laatste in tegenstelling tot de betaalde dienst van AirVPN.

Wat mij ook niet lekker zit, zijn de aanbiedingen van AirVPN. En het zijn toch die dingen die tellen als het gaat om vertrouwen.


ProtonVPN

Mijn BesteTip was AirVPN. Deze dienst staat goed aangeschreven en wordt ook goed getest en verantwoordt zich ook over de gekozen aanpak. Deze VPN kost zo’n € 49 per jaar.

Echter: om bovenstaande redenen – in het gele kader – is mijn huidige BesteTip ProtonVPN. Je kunt het (eerst) gratis gebruiken. Voor € 45 krijg je een hogere snelheid en ondersteuning voor P2P en torrent verkeer.

Geruchten

Nu en dan duiken er geruchten op over verschillende VPN-aanbieders, waaronder ook ProtonVPN, waaruit zou blijken dat deze bedrijven niet betrouwbaar zouden zijn. Geruchten en beschuldigingen zijn geen feiten, dus je kunt er niet zoveel mee. Wat je wel kunt is alles uitzoeken. Wat je ook kunt doen, is afgaan op je persoonlijke inschatting van de betrouwbaarheid van de VPN-provider.

IVPN

IVPN is voor $ 60 per jaar voor mij een serieus alternatief omdat zij inzetten op open source. Net als ProtonVPN heeft IVPN een app ontwikkeld voor F-droid. Ook zijn ze op hun website eerlijk over want een VPN niet kan bieden.

Een extra functionaliteit die IVPN biedt, is de mogelijkheid om trackers en advertenties op netwerkniveau te blokkeren.

Deze VPN-aanbieder heeft geen gratis versie maar je kunt een VPN-dienst natuurlijk ook voor een paar euro een week of een maand nemen om te kijken of het goed voor je werkt.

Meer

Er zijn zeker alternatieven die ook het vertrouwen krijgen van mensen die kritisch kijken naar VPN-diensten. Meer info daarover vind je hieronder.

Noot

Let wel: bovenstaand oordeel is uiteraard tot stand gekomen zonder enig financieel voordeel. De link naar AirVPN en ProtonVPN is een gewone link en geeft deze website of de auteur geen recht op provisie. Advies waar je beter van wordt is geen advies maar manipulatieve reclame.

koppeling

Meer info

Heb je een VPN wel nodig?

Privacytools is erg kritisch over het gebruik van een VPN. De mensen achter dit initatief vinden het niet zo nodig om een VPN te gebruiken:

– Het gebruik van een VPN houdt je surfgedrag niet anoniem en voegt geen extra veiligheid toe aan het niet-veilige (HTTP) verkeer.

– Als je op zoek bent naar anonimiteit, kun je het beste de Tor Browser gebruiken in plaats van een VPN.

– Als je op zoek bent naar extra beveiliging, zorg er dan altijd voor dat je verbinding maakt met websites met behulp van versleutelde DNS en HTTPS. Een VPN is geen vervanging voor goede beveiliging.

– Als je op zoek bent naar extra privacy van je ISP, op een openbaar Wi-Fi-netwerk of tijdens het torrenten van bestanden, kan een VPN de oplossing voor je zijn, zolang je de risico’s in kwestie maar begrijpt.

Privacytools heeft meer info over het gebruik van een VPN, eventueel in combinatie met andere diensten die mischien wel nuttig zou kunnen vinden en de website biedt een overzicht van aanbevolen aanbieders.


Je VPN-verbinding controleren op lekken

DNS leak

https://www.dnsleaktest.com/

Ipleak.net

https://ipleak.net/

This is the kind of information that all the sites you visit, as well as their advertisers and any embedded widget, can see and collect about you.

10 Common VPN Scams in 2020 (and How to Avoid Them)

Be warned: you need to exercise caution when choosing your VPN provider.

The VPN market is riddled with scams, fake VPNs, malware.

Bron: All Things Secured, 5 november 2020

7 VPN Scams You Need to Avoid

Unfortunately, I’ve found that many VPNs are misleading people with false marketing claims, sales gimmicks, and various scams. And because VPNs are often located in overseas jurisdictions, they will probably never be held accountable for dishonest marketing and/or outright fraud.

Bron: RestorePrivacy, 13 augustus 2019

Vergelijk VPN-diensten

De 9 beste VPN-providers getest

https://computertotaal.nl/artikelen/apps-software/de-beste-vpn-providers-getest-69343/

Test van VPNs door ComputerTotaal, 14 maart 2016:

AirVPN wint met een veelzijdig aanbod aan clients, een ruime keuze aan beschikbare servers en een vlekkeloze werking.

Over Private Internet Access:

Voor sommige gebruikers kan het land van vestiging een probleem lijken, want de Amerikaanse wet en regelgeving biedt de overheid behoorlijk wat middelen om mee te kijken met wat gebruikers precies doen. In de voorwaarden van PIA staat dan ook expliciet dat data wordt geleverd als de overheid daarom vraagt.

VPN providers with extra layers of privacy

https://www.privacytools.io/#vpn

Overzicht Privacytools.io:

All providers listed here are outside the US, use encryption, accept Bitcoin, support OpenVPN and have a no logging policy.

AirVPN Review

Bespreking door Tom’s Hardware, 26 september 2015:

AirVPN was the top write-in choice on our VPN survey, and today we’re pairing our own test results with your reader assessments.

Wat is een VPN?

EFF: vpn-providers moeten geen onrealistische beloftes doen

Artikel Security.nl, 7 november 2019:

Aanleiding voor de oproep is het recente datalek bij vpn-provider NordVPN, waarbij een aanvaller toegang kreeg tot inloggegevens van sommige gebruikers waarmee werd geprobeerd om toegang tot accounts te krijgen. De vpn-markt is de afgelopen jaren sterk gegroeid, mede vanwege zorgen over privacy en veiligheid. Volgens de EFF kunnen vpn’s een handige tool zijn, maar is het belangrijk dat gebruikers de beperkingen kennen en weten wat een vpn wel en niet doet.

Vpn’s bieden een versleutelde verbinding, wat handig op openbare netwerken kan zijn. Daarnaast helpen ze bij het omzeilen van censuur en geven ze medewerkers toegang tot interne bedrijfsnetwerken. Vpn’s maken gebruikers echter niet anoniem. Via browser-fingerprinting zijn internetgebruikers, ook al browsen ze via een vpn, nog steeds te identificeren. Daarnaast houden vpn-diensten logbestanden bij die door opsporingsdiensten kunnen worden opgevraagd.

7 belangrijke dingen die je moet weten over VPN

Artikel ComputerWorld, 8 februari 2017:

Een open verbinding is risicovoller, omdat criminelen aan alle kanten webverkeer opscheppen om bijvoorbeeld accounts te kapen. Ook worden gebruikers op grote schaal gevolgd online – en dan hebben we het niet eens over inlichtingendiensten, maar vooral adverteerders – en weten bedrijven vrijwel alles over websitebezoekers.

Als al het verkeer versleuteld is, wordt een heleboel online criminaliteit teruggedrongen. Inderdaad, precies het tegenovergestelde van wat sommige politici geloven, zorgt encryptie er juist voor dat wij als burgers veiliger worden voor criminelen. Daarnaast voorkom je een hoop tracking en krijgen VPN-gebruikers een stukje privacy terug wat zo opvallend ontbreekt op internet.

VPN: Het grote VPN discussietopic

Tweakers, 15 februari 2017

VPN, privacy and anonymity

Spideroak, 24 januari 2014:

Privacy and anonymity do NOT go hand in hand with VPNs, and that’s the end of the story. If you are looking for those two particular words, you must not trust a VPN. If someone tells you “you will be completely anonymous, you’ll have VPN running all the time”, that’s a lie. You’ll have this really neat and handy service called VPN running, and it’ll “save” you from a lot of thing, but it won’t anonymize you, it will just give you some privacy, SOME.

No logs” EarthVPN user arrested after police finds logs

Artikel Wipe Your Data, 7 januari 2014:

It appears that somebody in the Netherlands had the brilliant idea of using EarthVPN trumpeted offhore no logs VPN service to email bomb threats to his school.

Debunking the Myths of VPN Service Providers

Artikel Spotflux, 20 augustus 2013:

The myth however is that you are somehow “more private” just by having a different IP address – this couldn’t be further from the truth.

(..) The fact of the matter is that ALL VPN providers have to log SOME things, the important thing to figure out is WHAT are they logging and HOW are those logs used.

Nieuws

Vpn-advies nu providers VS surfgeschiedenis mogen verkopen

Artikel Security.nl, 29 maart 2017:

Nu het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden groen licht heeft gegeven aan providers om de surfgeschiedenis van hun abonnees te verkopen adviseren allerlei partijen het gebruik van een vpn.

Kamer kiest voor sleepnet: grootschalig tappen wordt straks mogelijk

Artikel Bits of Freedom, 14 februari 2017:

Een kernwaarde van onze vrije samenleving dat een burger die niets verkeerd doet niet in de gaten wordt gehouden, wordt met deze wet overboord gegooid.Of het nu een telefoontje of appje is, alles dat je online doet kan straks terechtkomen in het sleepnet van de geheime diensten, zolang jouw communicatie in het kader van een ‘onderzoeksopdracht’ van de geheime diensten valt.

Onderzoek: veel gratis vpn-apps voor Android waarborgen privacy niet

Artikel Tweakers.net, 29 januari 2017:

Een onderzoek van bijna 300 vpn-apps op de Google Play Store heeft uitgewezen dat dergelijke apps vaak de identiteit niet beschermen, onnodige toestemmingen vragen en malware bevatten. In sommige gevallen worden zelfs advertenties in het verkeer geïnjecteerd met Javascript.

Opiniestuk: Sleepnet brengt vrijheden in gevaar

Artikel Bits of Freedom, 5 november 2016:

Hoe laat je naar bed gaat , de chatberichten aan je partner, waar je op je werk over communiceert, je telefoontje naar de dokter… We zouden het niet accepteren wanneer overheden opnameapparatuur en bewakingscamera’s in ons huis plaatsen, elke brief die we versturen openen, elk gesprek met vrienden opnemen en ons overal volgen. Toch dreigt iets soortgelijks te gebeuren.

Reacties zijn gesloten.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑