Je internetverbinding beveiligen met een VPN

Bijgewerkt op 21 januari 2021

Zonder VPN gebruik je internet zonder afscherming voor pottenkijkers zoals criminelen en andere partijen die willen snuffelen in jouw dataverkeer. Dat maakt dat een VPN net als een virusscanner voor steeds meer mensen tot de standaarduitrusting van een internetgebruiker hoort.

In het kort

  • Gratis VPN-diensten verdienen hun geld aan dat wat je juist wilt afschermen: je persoonlijke internetdata. Geen goed idee dus.
  • Een goede betaalde VPN onderscheid zich door de mate waarin je de dienst kunt vertrouwen.
  • AirVPN lijkt daarin de hoogste ogen te scoren.
tunnel-2101994_1920-web.jpg

Het uitgebreide verhaal

Een VPN staat voor Virtueel Privé Netwerk. En het is inderdaad een soort privé netwerk. Je gebruikt het om verbinding te maken met de website of dienst die je eigenlijk wilt gebruiken. Het internetverkeer daarnaar toe verloopt via een soort tunnel. Die tunnel wordt gecreëerd door al je data te versleutelen van jouw computer tot de computers (servers) van de VNP-dienst.

Niet te zien

Deze tunnel betekent dat je internetdata niet meer bekeken kan worden door criminelen, je internetprovider, binnen- en buitenlandse overheden en andere “geïnteresseerden”.

IP-adres

Het lijkt bij een VPN net alsof je internet gebruikt vanaf de computers van de VPN-dienst. Zo verbergt VPN je IP-adres waarmee je te identificeren bent. Maar dat betekent niet, dat je onzichtbaar bent voor partijen die jou willen volgen, in tegenstelling tot wat sommige VNP-diensten claimen. Een VPN biedt meer privacy maar geen anonimiteit. Om zo onzichtbaar mogelijk te zijn voor dataverzamelaars heb je ook nog een goede browser nodig.

Internetten zonder meekijkers

Een VPN in combinatie met een goede browser maakt het heel erg lastig om je nog te identificeren. Daardoor wordt het heel ingewikkeld om nog een persoonlijk profiel van je maken en dat verkopen. Dit heeft gevolgen van lagere prijzen in winkels tot geen aan jou aangepaste websites meer die je een bepaalde kant willen opsturen.

Gratis VPN

Een VPN-dienst kan alles zien wat je op internet doet. Het is dus van belang dat je een dienst gebruikt die te vertrouwen is. Gratis VPNs vallen dan in principe meteen af, want die gaan juist aan de haal met de informatie die ze kunnen halen uit jouw internetgedrag om de dienst te bekostigen.


Uitzondering op die regel lijkt ProtonVPN van ProtonMail te zijn. Dit bedrijf probeert je vertrouwen te winnen door bijvoorbeeld openheid van zaken te geven over hun VPN-dienst. En door aan te geven dat de gratis VPN wordt gefinancierd door betalende gebruikers.

De gratis dienst een uitgekleede versie van de betaalde: je moet het doen met 1 verbinding, servers in 3 landen en een lagere snelheid.


Welke?

Betaalde VPNs kosten zo rond de vijf euro per maand. Betrouwbaarheid is het belangrijkste criterium om het kaf van het koren te scheiden. De dienst moet zo weinig mogelijk registreren en een zo veilig mogelijk manier gebruiken om de VPN-verbinding tot stand te brengen. Ook kan een commerciele opzet een aanwijzing zijn waar het de dienst om gaat, evenals onterechte claims die nooit waargemaakt kunnen worden.

Amerika

Een VPN uit Amerika kan van alles beloven maar die hebben te maken met de praktijk waarin nogal wat ruimte lijkt om alles wat mensen doen op internet te bekijken en te verzamelen.

AirVPN

Mijn BesteTip is AirVPN. Deze dienst staat goed aangeschreven en wordt ook goed getest en verantwoordt zich ook over de gekozen aanpak. Deze VPN kost zo’n € 55 per jaar.

Er zijn zeker alternatieven die ook het vertrouwen krijgen van mensen die kritisch kijken naar VPN-diensten. Meer info daarover vind je hieronder.

Let wel: bovenstaand oordeel is uiteraard tot stand gekomen zonder enig financieel voordeel. De link naar AirVPN is een gewone link en geeft deze website of de auteur geen recht op provisie. Advies waar je beter van wordt is geen advies maar manipulatieve reclame.

koppeling

Meer info

Je VPN-verbinding controleren op lekken

DNS leak

https://www.dnsleaktest.com/

Ipleak.net

https://ipleak.net/

This is the kind of information that all the sites you visit, as well as their advertisers and any embedded widget, can see and collect about you.

Vergelijk VPN-diensten

De 9 beste VPN-providers getest

https://computertotaal.nl/artikelen/apps-software/de-beste-vpn-providers-getest-69343/

Test van VPNs door ComputerTotaal, 14 maart 2016:

AirVPN wint met een veelzijdig aanbod aan clients, een ruime keuze aan beschikbare servers en een vlekkeloze werking.

Over Private Internet Access:

Voor sommige gebruikers kan het land van vestiging een probleem lijken, want de Amerikaanse wet en regelgeving biedt de overheid behoorlijk wat middelen om mee te kijken met wat gebruikers precies doen. In de voorwaarden van PIA staat dan ook expliciet dat data wordt geleverd als de overheid daarom vraagt.

VPN providers with extra layers of privacy

https://www.privacytools.io/#vpn

Overzicht Privacytools.io:

All providers listed here are outside the US, use encryption, accept Bitcoin, support OpenVPN and have a no logging policy.

AirVPN Review

Bespreking door Tom’s Hardware, 26 september 2015:

AirVPN was the top write-in choice on our VPN survey, and today we’re pairing our own test results with your reader assessments.

Wat is een VPN?

EFF: vpn-providers moeten geen onrealistische beloftes doen

Artikel Security.nl, 7 november 2019:

Aanleiding voor de oproep is het recente datalek bij vpn-provider NordVPN, waarbij een aanvaller toegang kreeg tot inloggegevens van sommige gebruikers waarmee werd geprobeerd om toegang tot accounts te krijgen. De vpn-markt is de afgelopen jaren sterk gegroeid, mede vanwege zorgen over privacy en veiligheid. Volgens de EFF kunnen vpn’s een handige tool zijn, maar is het belangrijk dat gebruikers de beperkingen kennen en weten wat een vpn wel en niet doet.

Vpn’s bieden een versleutelde verbinding, wat handig op openbare netwerken kan zijn. Daarnaast helpen ze bij het omzeilen van censuur en geven ze medewerkers toegang tot interne bedrijfsnetwerken. Vpn’s maken gebruikers echter niet anoniem. Via browser-fingerprinting zijn internetgebruikers, ook al browsen ze via een vpn, nog steeds te identificeren. Daarnaast houden vpn-diensten logbestanden bij die door opsporingsdiensten kunnen worden opgevraagd.

7 belangrijke dingen die je moet weten over VPN

Artikel ComputerWorld, 8 februari 2017:

Een open verbinding is risicovoller, omdat criminelen aan alle kanten webverkeer opscheppen om bijvoorbeeld accounts te kapen. Ook worden gebruikers op grote schaal gevolgd online – en dan hebben we het niet eens over inlichtingendiensten, maar vooral adverteerders – en weten bedrijven vrijwel alles over websitebezoekers.

Als al het verkeer versleuteld is, wordt een heleboel online criminaliteit teruggedrongen. Inderdaad, precies het tegenovergestelde van wat sommige politici geloven, zorgt encryptie er juist voor dat wij als burgers veiliger worden voor criminelen. Daarnaast voorkom je een hoop tracking en krijgen VPN-gebruikers een stukje privacy terug wat zo opvallend ontbreekt op internet.

VPN: Het grote VPN discussietopic

Tweakers, 15 februari 2017

VPN, privacy and anonymity

Spideroak, 24 januari 2014:

Privacy and anonymity do NOT go hand in hand with VPNs, and that’s the end of the story. If you are looking for those two particular words, you must not trust a VPN. If someone tells you “you will be completely anonymous, you’ll have VPN running all the time”, that’s a lie. You’ll have this really neat and handy service called VPN running, and it’ll “save” you from a lot of thing, but it won’t anonymize you, it will just give you some privacy, SOME.

No logs” EarthVPN user arrested after police finds logs

Artikel Wipe Your Data, 7 januari 2014:

It appears that somebody in the Netherlands had the brilliant idea of using EarthVPN trumpeted offhore no logs VPN service to email bomb threats to his school.

Debunking the Myths of VPN Service Providers

Artikel Spotflux, 20 augustus 2013:

The myth however is that you are somehow “more private” just by having a different IP address – this couldn’t be further from the truth.

(..) The fact of the matter is that ALL VPN providers have to log SOME things, the important thing to figure out is WHAT are they logging and HOW are those logs used.

Nieuws

Vpn-advies nu providers VS surfgeschiedenis mogen verkopen

Artikel Security.nl, 29 maart 2017:

Nu het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden groen licht heeft gegeven aan providers om de surfgeschiedenis van hun abonnees te verkopen adviseren allerlei partijen het gebruik van een vpn.

Kamer kiest voor sleepnet: grootschalig tappen wordt straks mogelijk

Artikel Bits of Freedom, 14 februari 2017:

Een kernwaarde van onze vrije samenleving dat een burger die niets verkeerd doet niet in de gaten wordt gehouden, wordt met deze wet overboord gegooid.Of het nu een telefoontje of appje is, alles dat je online doet kan straks terechtkomen in het sleepnet van de geheime diensten, zolang jouw communicatie in het kader van een ‘onderzoeksopdracht’ van de geheime diensten valt.

Onderzoek: veel gratis vpn-apps voor Android waarborgen privacy niet

Artikel Tweakers.net, 29 januari 2017:

Een onderzoek van bijna 300 vpn-apps op de Google Play Store heeft uitgewezen dat dergelijke apps vaak de identiteit niet beschermen, onnodige toestemmingen vragen en malware bevatten. In sommige gevallen worden zelfs advertenties in het verkeer geïnjecteerd met Javascript.

Opiniestuk: Sleepnet brengt vrijheden in gevaar

Artikel Bits of Freedom, 5 november 2016:

Hoe laat je naar bed gaat , de chatberichten aan je partner, waar je op je werk over communiceert, je telefoontje naar de dokter… We zouden het niet accepteren wanneer overheden opnameapparatuur en bewakingscamera’s in ons huis plaatsen, elke brief die we versturen openen, elk gesprek met vrienden opnemen en ons overal volgen. Toch dreigt iets soortgelijks te gebeuren.

Reacties zijn gesloten.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑