Je computer en telefoon beschermen – het uitgebreide verhaal

Bescherming voor je computer is noodzakelijk

Dat een computer net als een huis bescherming nodig heeft, weet je wel. Net als bij een huis, kan ook in computers worden ingebroken om dingen te stelen. Alleen gaat dat veel gemakkelijker en onzichtbaarder.

“Wat is die computer traag!”

Zo zijn op dit moment computers van honderdduizenden mensen in Nederland onderdeel van een zogenaamd botnet zonder dat ze dit weten. Ze merken misschien wel dat hun computer wat trager is geworden maar hebben geen idee dat hun computer gebruikt werd door criminelen om bijvoorbeeld spam te versturen, een aanval op computers uit te voeren of computers mee te gijzelen.

Waarom jouw computer interessant is

Dit is maar één voorbeeld van waarom jouw computer een interessant doelwit is van criminelen. Ook vertrouwelijke gegevens op je computer kunnen gemakkelijk worden gestolen. Je computer kan – bijvoorbeeld via zo’n botnet – gegijzeld worden: je kunt dan niet meer bij je bestanden. Alleen tegen betaling. Net als bij een echte gijzeling.

Niets nieuws onder de zon

Zo zie je maar weer: de wereld is niet veranderd, alleen de technieken zijn veranderd. Wel is het zo, dat

  • bedriegen gemakkelijker is geworden en
  • je met criminele activiteiten gemakkelijk weg kunt komen.

Dat zit zo (maar dit kun je natuurlijk ook zelf ook bedenken):

  • digitaal vermommen werkt beter dan “analoog”
  • je kunt van over de hele wereld werken en er is nauwelijks politie te zien in de digitale wereld (omdat die nog als apart wordt gezien en niet onderdeel van de echte wereld).

Snel en simpel

Gelukkig zijn er betrekkelijk snelle en simpele maatregelen te nemen om je computer te beschermen.

– Je computer bewaken-

Een virusscanner gebruiken als bewaker

Een goede virusscanner scant niet alleen de bestanden die op je computer staan, maar houdt ook bestanden in de gaten die binnen komen en houdt ze tegen als dat nodig is.

Klik hier als je meer wilt lezen.

 

Een advertentieblokkeerder gebruiken om gevaar te weren

De meeste virussen krijgen mensen op hun apparaat via websites en dan vooral via advertenties. Dit kunnen ook bekende websites zijn.

Klik hier als je meer wilt lezen: Surfen zonder rommel.

– Kostbare bestanden –

Reservekopieën maken van je foto’s, video’s en andere waardevolle bestanden om ze te beschermen tegen verlies

Foto’s, video’s en andere bestanden kun je verliezen door een harde schijf die kapot gaat en doordat criminelen deze bestanden van je “afpakken”.

Kostbare bestanden kwijtraken is niet nodig als je kiest voor het maken van een automatische reservekopie.

Klik hier als je meer wilt lezen.

– Gaten dichten –

Besturingssysteem

Bij Windows en andere besturingssystemen worden regelmatig gaten ontdekt die de beveiliging van je computer of telefoon verzwakken.

Klik hier als je meer wilt lezen.

Programma’s

Ook in programma’s worden regelmatig gaten ontdekt die de beveiliging van je computer verzwakken. Via zo’n gat kan een crimineel toegang tot je computer krijgen.

Klik hier als je meer wilt lezen.

– Apps –

Veilige programma’s gebruiken

Om misbruik te voorkomen, kun je beter het gebruik van risicovolle programma’s zo veel mogelijk vermijden. Voorkomen is beter dan genezen.

Klik hier als je meer wilt lezen.

– Klikken –

Je hoeft niet te klikken

De mogelijkheden om je computer te besmetten zijn eindeloos. Gewoon je gezonde verstand gebruiken en niet te zomaar klikken kan je een hele hoop ellende schelen.

Klik hier als je meer wilt lezen.

– Persoonlijk –

Vertrouw je hart

Dit is misschien wel de beste tip die ik je kan geven (en niet alleen geldt voor het gebruik van je computer): ga af op je hart.  Vertrouw je iets niet, vertrouw het dan niet. Je hart liegt nooit. Als je iets niet kan overzien, win dan informatie in om het te kunnen beoordelen. Iets maar gewoon geloven, aannemen, omdat dat moet, slaat nergens op. Echt geloof heb je alleen in datgene waarin je vertrouwen hebt. Eerst zien, dan geloven, is mijn allerbeste tip!

– Muur –

firewallearth

Een muur om je computer bouwen

Een firewall of schutsmuur maakt het buitenstaanders moeilijker om je PC over te nemen. Hoeveel dat uitmaakt, daar verschillen de meningen over, maar je kunt er gratis één installeren die eenvoudig in gebruik is.

Klik hier als je meer wilt weten over het installeren van een firewall.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: