Je bestanden beschermen tegen verlies – het uitgebreide verhaal

Reservekopieën van je foto’s, video’s en andere waardevolle bestanden

Foto’s, video’s en andere bestanden kun je verliezen door een harde schijf die kapot gaat, door diefstal, door virussen, gijzelsoftware, enzovoort.


Mijn virusscanner houdt virussen en dergelijke toch buiten de deur?

Virusscanners kunnen alleen die virussen tegenhouden, die zij (her)kennen. Nieuwe virussen kunnen daarom nooit onderschept worden door een virusscanner.


Dataverlies komt relatief veel voor: door virussen, harde schijven die kapot gaan, enz. Bijna 1 op de 3 Engelsen is wel eens gegevens verloren.

Samenvatting van dit artikel

  • bestanden kun je echt verliezen
  • het maken van een reservekopie is goed idee
  • automatisch online bewaren is gemakkelijker maar niet altijd beter

– Handmatige reservekopie –

Als je een reservekopie van je bestanden hebt gemaakt, is er niets aan de hand. Tenzij je de bestanden op die reservekopie verliest… Een extra reservekopie, bewaard op een andere locatie is daarom bij belangrijke data geen gek idee.

Opslag

Voor het maken van een reservekopie kun je een externe harde schijf gebruiken maar – afhankelijk van de benodigde capaciteit – kun je hier ook een USB-stick voor gebruiken.

Een USB-flash-schijfje is zelfs te verkiezen boven een mechanische harde schijf, want een USB-stokje heeft geen draaiende onderdelen kan daardoor minder gemakkelijk kapot gaan. Uiteraard heeft ook een ook een USB-stick niet het eeuwige leven. Na een bepaald aantal keren gebruik, zal die ook de geest geven.

Loskoppelen

Let er wel op dat je de schijf waar je je reservekopieën opzet niet aangekoppeld laat aan je computer! Op die manier kunnen de bestanden alsnog (door een virus of gijzelsoftware, enzovoort) verloren gaan.

– Automatische reservekopie –

Naast het “fysiek” backuppen van je gegevens kun je ook kiezen voor het automatisch maken van een reservekopie bij een online opslagaanbieder. Het voordeel is dat je dat niet kunt vergeten en je hoeft ook niet steeds een schijf aan te sluiten op je computer.

Online opslag

Een online opslag-aanbieder bewaart je bestanden voor je op hun eigen computer. Elke keer als je een bestand opslaat, wordt dat automatisch ook online opgeslagen.

Versleuteling is noodzakelijk

Het is uiteraard fijn als die bestanden niet bekeken kunnen worden door bedrijven, criminelen en andere partijen. Daarom is een opslag waarbij je bestanden op je computer versleuteld worden alvorens opgeslagen te worden noodzakelijk. Alleen dan heb je de zekerheid dat jij alleen toegang tot de bestanden hebt.


Een Dropbox dan?

Bekende aanbieders als Dropbox, Google en Apple bieden dit niet. Als je je bestanden daar hebt staan, kun je er zeker van zijn, dat andere partijen daar toegang toe hebben. Ook zijn verschillende aanbieders niet veilig gebleken.


Mega

Er zijn verschillende bedrijven die je bestanden op je computer versleutelen en online bewaren maar de aanbieder die er positief uitspringt is Mega:

  • het programma werkt betrouwbaar,
  • het is open qua opzet (dus controleerbaar op degelijkheid) en
  • de versleuteling vindt plaats op je eigen computer of telefoon.

Mega is gratis in gebruik en is te installeren op diverse besturingssystemen op zowel computers en telefoons.


Versleuteld? Door wie?

Versleuteld wil niet altijd zeggen veilig! Alles hangt af van wie de sleutel heeft! En wat er versleuteld is.

Zo is de inhoud van de berichten in WhatsApp wel versleuteld, maar zijn standaard de veel belangrijkere gedragsgegevens je al je contacten niet versleuteld in handen van de grootste datahandelaar in de wereld.


Wat je nodig hebt

Online opslag regel je door het aanmaken van een account en het installeren van het programma van de opslagaanbieder.

Klik hier als je als je bij Mega een account wilt aanmaken en het programma wilt binnenhalen voor je computer of telefoon.

Kluis

Voor het gebruiken van een veilig wachtwoord is het raadzaam om een kluis te gebruiken.

Een reservekopie maken op een externe (USB-)schijf is nog steeds nodig!

Deze online opslag  zorgt ervoor dat je altijd een kopie van je bestanden ter beschikking hebt als bijvoorbeeld je harde schijf kapot gaat of je computer wordt gestolen. Deze bestanden kunnen echter nog steeds door virussen en dergelijke verloren gaan. Geïnfecteerde bestanden worden immers ook automatisch online geplaatst. Alleen bestanden op een externe (USB-)schijf zijn hiervoor niet vatbaar!

Tenzij…

Tenzij je in de app van Mega de automatische synchronisatie pauzeert. In andere woorden: als je deze opslag gebruiken wilt als alternatief voor de opslag op een eigen schijf, is het belangrijk dat je zorgt, dat je je bestanden niet automatisch synchroniseert.

Automatische sync pauzeren

Via het systeempictogram kun je gemakkelijk de automatische synchronisatie pauzeren.

Voordelen van automatisch synchroniseren

  • bestanden veilig bij kapotte harde schijf
  • gestolen computer of telefoon
  • oude versie bestand terughalen

Naast het voordeel dat je geen bestanden verliest als je harde schijf kapot gaat is een ander voordeel van automatische synchronisatie dat je de mogelijkheid hebt om een oude versie van het bestand terug te halen. Dat kan van pas komen als je per ongeluk een bestand gewijzigd hebt. Via het webprogramma kun je dan de oude versie terugzetten.

Voor gevorderde gebruikers

Handmatig en automatisch synchroniseren van dezelfde map

Natuurlijk kun je ook beide doen: handmatig en automatisch synchroniseren. Door automatisch met intervallen een kopie te maken van een map en alleen de ene automatisch te laten synchroniseren en de andere niet, heb je en de voordelen van het automatisch synchroniseren en de voordelen van handmatig synchroniseren.

Sommige mappen automatisch, andere handmatig

Je kunt er ook voor kiezen om bepaalde mappen wel automatisch te laten synchroniseren en andere niet maar alleen handmatig. Via de instellingen kun je de synchronisatie van bepaalde mappen aan of uit zetten.

Andere computer

Je kunt natuurlijk ook het programma van de opslagaanbieder op een andere computer installeren. Als je die niet gelijktijdig gebruikt, kan dat ook als een reserekopielocatie fungeren.

Versleuteld opslaan van je bestanden op je schijf

Zonder veel moeite kun je de bestanden op je schijf beschermen door deze versleuteld op te slaan met VeraCrypt. Je kunt daarmee een kluis maken en op de schijf plaatsen of de hele schijf tot kluis maken. Vergeet niet om je wachtwoord op te slaan in je wachtwoordenkluis.

Een ander voordeel van versleuteld opslaan is dat je de bestanden heel gemakkelijk definitief kunt wissen zonder een spoor achter te laten als je de schijf weggooit of verkoopt.

Foto’s opslaan en delen

Je kunt er ook voor kiezen om je foto’s zo op te slaan, dat je ze kunt laten zien aan anderen.

Een belangrijk criterium bij het beoordelen van programma’s en diensten, is de opzet. Is het open qua opzet of gecentraliseerd, commercieel. In het laatste geval loop je gemakkelijk tegen problemen aan als de verkoop van je persoonlijke gegevens en een product dat ten diepste niet voor de gebruiker gemaakt is, maar voor de organisatie.

Piwigo

Piwigo is een voorbeeld van een open opzet. Het open bron programma is gratis te gebruiken is niet gekoppeld aan een commercieel bedrijf. Je kunt het zelf installeren of voor een paar euro per maand kant-en-klaar gebruiken.

Meer informatie vind je onderaan deze pagina.

Opslag voor gevorderde gebruikers

Decentraal

Voor gevorderde gebruikers is er een nog mooier manier van versleuteld opslaan van bestanden: Nextcloud. Dit is open en decentraal van opzet want eventueel op een eigen server te gebruiken. Zo houdt je alles in eigen hand en hoef je geen externe partijen te vertrouwen.

Apps

Bovendien krijg je er de mogelijkheid tot het installeren van vele interessante apps bij.

Elders

Je kunt ook ruimte huren waarbij Nextcloud al geïnstalleerd is. Extra apps kun je met een paar klikken installeren.

Klik hier als je meer informatie wilt van Nextcloud.

Klik hier als je meer informatie wilt over aanbieders met ruimte waarbij Nextcloud voorgeïnstalleerd is.

Zelf heb ik goede ervaringen met PortKnox.

Koppelingen Piwigo

Piwigo, info van Wikipedia

Piwigo features, overzicht van de belangrijkste kenmerken van Piwigo

Create a Photo Gallery Under 10 Minutes Using Piwigo, artikel 1stwebdesigner

Host and share your photos with Piwigo, info van Piwigo

Comparison of photo gallery software, vergelijking van foto programma’s op Wikipedia

10 Awesome Solutions for Creating Your Online Portfolio, vergelijking fotowebsites door 1stwebdesigner

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑