Veel telefoon voor weinig geld: € 1000 goedkoper dan een iPhone

Een telefoon hoeft niet veel te kosten. Ook een smartphone niet. Maar als je de luxe van een leven zonder afleiding door aandachttrekkende apps aantrekkelijk vindt, kun je zelfs al voor € 60 klaar zijn met een telefoon zoals de Cat B25 van Caterpillar. Dat is dan wel geen smartphone maar wel een slimme telefoon.

Meer voor minder

Voor dat geld krijg je o.a.

 • cat-b25geen apps die je aandacht vragen,
 • een stof- en waterdicht (IP67) toestel,
 • ruimte voor 2 simkaarten,
 • een accuduur tot 2 weken,
 • een verwisselbare accu,
 • Bluetooth en
 • een ingebouwde zaklamp.

De telefoon is zo duurzaam gebouwd, dat het apparaat moeilijk stuk te krijgen is. Verschillende mensen hebben dat uitgeprobeerd met andere robuuste toestellen van dit merk. Van een flatgebouw afgooien, met een hamer op het scherm slaan: het toestel geeft geen krimp.

(Afbeeldingen: de eerste afgebeelde telefoon is de Cat B30, de tweede de Cat B25.)

€ 100 voor een smartphone

Als je voorkeur echter uitgaat naar een smartphone dan heb je waarschijnlijk nog steeds geen telefoon van honderden euro’s nodig om de dingen te kunnen doen die je wilt doen met je telefoon.

Voor nog geen 100 heb je tegenwoordig al prima smartphones, zoals de Wiko Jerry.

€ 1000 goedkoper dan een iPhone

Als je echter een telefoon met een prachtig scherm aantrekkelijk vindt, is de Wileyfox Swift 2X erg interessant. Het is een toestel dat te koop is voor € 1000 minder dan de nieuwste iPhone en niet zoveel minder mogelijkheden kent dat dat een prijsverschil van
1000 rechtvaardigt.

Wileyfox2x

De Swift 2X biedt voor die € 169 o.a.

 • een LCD-scherm van 5,2 inch met prachtige kleuren
 • in een grote resolutie (echt HD: 1920×10800) en dus haarscherp
 • 32 GB intern opslaggeheugen, 3 GB werkgeheugen,
 • mogelijkheid tot uitbreiden opslag met een SD-kaart of een extra SIM-kaart,
 • Gorilla glas dat goed bestand is tegen krassen en vallen (maar een schermfolie is altijd een goed idee),
 • snel opladen,
 • een (snelle) vingerafdrukscanner achter op de telefoon (handig!),
 • USB-C,
 • NFC,
 • LED-lampje voor meldingen,
 • Android 7.1.2 en updates en
 • de prijs is € 1169 min € 1000

De minpunten

 • De camera is een wat minder bij weinig licht dan duurdere toestellen maar je kunt er ook bij minder licht prima foto’s mee maken.
 • De aluminium behuizing is vrij glad maar het is sowieso aan te raden om een hoesje te gebruiken. Die van Wileyfox zelf is lekker stroef en goed passend.

Xiaomi Mi A1

2018

Een nieuwer alternatief voor de Swift 2X is de Xiaomi Mi A1. Hardware.info noemt de volgende pluspunten

 • Fraaie en stevige behuizing
 • Android One, dus recente software
 • Goede systeemprestaties
 • Dubbele camera met nuttige zoomfunctionaliteit
 • Royaal opslag- en werkgeheugen

en roept het toestel uit tot winnaar in een vergelijkingstest tussen 20 telefoons in de prijsklasse rond de 200.

Snel

De reden waarom deze goedkope telefoons niet zoveel langzamer zijn in het gebruik dan de duurdere is dat deze telefoons vaak alleen de standaard apps van Android geïnstalleerd hebben, zonder extra “schil” van de fabrikant. Meer apps en vooral zo’n schil maken de telefoon langzamer.

OnePlus5T

Betere camera

Als een camera belangrijk voor je is, kun je denken aan de Motorola G5 Plus voor zo’n € 270. Dit toestel heeft bij de redactie van Tweakers.net de vooheeft dezelfde sensor als de Samsung Galaxy S7 en die heeft, aldus Tweakers.net “een van de beste camera’s van alle smartphones van vorig jaar”.

Als je echt graag prachtige foto’s met je telefoon wilt maken dan kun je denken aan de LG 6 of de OnePlus 5T. Dan heb je het echter wel over prijzen van € 400 tot € 500.

AMOLED-scherm

Met de OnePlus krijg je er dan ook nog een AMOLED-scherm bij die een perfect contrast kent en waarbij zwart echt zwart is omdat daar het scherm “uit staat”. Als je veel met zwarte schermen werkt, bespaart dat je ook nog energie.

Als je interesse alleen uitgaat naar een AMOLED-scherm, dan kun je voor zo’n 190 terecht bij Samsung met de Galaxy A3.

LG G6

Het grote voordeel van Android

Bovengenoemde toestellen draaien op het besturingssysteem Android. Dat geeft de telefoons een enorme meerwaarde ten opzichte van telefoons met andere besturingssystemen zoals iOS van Apple.

Het grootste verschil tussen het besturingssysteem van Apple (iOS) en Android is dat je bij Android de telefoon helemaal naar je hand kunt zetten. Ook kun je je eigen favoriete apps kiezen. Dit in tegenstelling tot iOS. Op een iPhone wordt je verplicht om bepaalde apps te gebruiken (bloatware), ook al is er een veel beter alternatief voor handen. Bovendien zit je opgescheept met een telefoon die je nauwelijks kunt aanpassen.

Kapot

Als je toch graag een dure toptelefoon wilt kopen en je toch op je centen wilt letten, vergeet dan die zogenaamde “premium look”. Een groot deel van de telefoons valt uiteindelijk kapot. Aan reparaties gaan wereldwijd miljarden om.

Dus is de tip: koop om een dure reparatie of een voortijdig levenseinde van je telefoon te voorkomen een hoesje en en schermfolie. Tests laten zien dat een telefoon dan veel moeilijker stuk te krijgen is.

De “biologische” telefoon

Vermeldenswaard is het merk FairPhone. Het idee van de makers is een telefoon te maken zonder mensonterende arbeidsomstandigheden en te lage lonen zoals bij de fabricage van de iPhones en iPads van Apple èn een toestel te maken dat modulair is, namelijk uit modules bestaat die je gemakkelijk kunt vervangen en zo een telefoon hebt die langer meegaat.

Nadeel is echter de prijs in verhouding tot de “hoeveelheid telefoon” die je ervoor krijgt. Als de telefoon beter wordt en/of de prijs lager, zal dit voor veel mensen een aantrekkelijk alternatief zijn want het idee is natuurlijk prachtig.

koppeling

Meer lezen

Cat B25

Specificaties Cat B25


Fantastisch

Beoordeling van de Cat B25 door klant MeneerPaul op BelSimpel.nl:

Als je niet wil, dat je telefoon smarter is dan jij en je dan in de winkel smalend een seniorentelefoon wordt geadviseerd, dan is hier een alternatief. Geen spelletjes, geen selfie-toestel, vriendschappen onderhouden en denken moet je gewoon zelf doen. Je kan er wel aan tafel mee spelen, maar dan om noten mee te kraken en op vakantie kan je er tentharingen mee in de grond meppen.


Dit zijn de beste smartphones voor rond de 200 euro

Hoewel een luxe toestel nog steeds meerwaarde biedt boven een goedkoper exemplaar, worden budgetmodellen continu beter.

(Artikel Hardware.info, april 2017)


Vergelijk Tweakers.net

Vergelijkingstabel van een paar van de in het artikel genoemde toestellen.


Wileyfox Swift 2X

Info op Tweakers.net.


Schone Androids voor weinig geld

Test Tweakers.net:

Dit zijn ze dan, de vier populairste telefoons uit de Pricewatch met prijzen die op het moment van schrijven onder de tweehonderd euro liggen en die door de fabrikant worden geleverd met een relatief kale versie van Android, zonder veel toegevoegde functies en bloatware.


13 budgetsmartphones review: is goedkoop ook een goede koop?

Artikel Hardware.info, 29 oktober 2016

Reacties zijn gesloten.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑