Zoeken op internet

Bijgewerkt op 5 februari 2021

In het kort

Op internet iets opzoeken is een hele kunst. En ook hier geldt: goed gereedschap is het halve werk. Als je wilt vinden wat je zoekt, gaat dat wat mij betreft het beste met (een combinatie van) deze zoekmachines:

Met Google zoeken is voor mij geen optie meer, ook niet met meer privacy (niet anoniem) via Startpage, De censuur die dit bedrijf toepast en met de dag groter wordt, maakt de zoekmachine onbruikbaar.

De enige reden wat mij betreft om Google te gebruiken is om er achter te komen wat Google wil dat ik geloof. Of wat ik niet mag weten. Zoals mensen die in landen wonen waar zij al decennia te maken hebben met censuur hebben ontdekt, dat censuur wijst naar de waarheid. Censuur is in de geschiedenis bij mij weten nog nooit gebruikt om leugens onzichtbaar te maken.

Hoe?

Er zijn vier mogelijkheden:

1 maak van de website zoekmachine een bladwijzer voor op de werkbalk,

2 stel je favoriete zoekmachine in via de instellingen van je browser

In Firefox ga je eerst naar de website van de betreffende zoekmachine, bijvoorbeeld searx en klik je dan op de drie stippen achter de adresbalk en kies je voor de optie “Zoekmachine toevoegen”.

Qwant

  • in Firefox: klik hier voor instructies.
  • in Chrome: klik hier voor instructies.

searx

  • Firefox: klik hier voor instructies.

 3 installeer een uitbreiding:

Qwant

  • Firefox: klik hier voor instructies.
  • Chrome: klik hier voor instructies.

4 installeer een app: Quant

Het uitgebreide verhaal

Als je niet wilt, dat een dataverzamelingsbedrijf als Google een profiel van je opbouwt en doorverkoopt aan bedrijven via advertenties en je controle wilt over de zoekresultaten, dus zonder censuur-ingrepen, kun je gebruik maken van uitstekende alternatieven als Qwant en searx.

Je kunt deze zoekmachines toevoegen aan Firefox en en snelkoppeling plaatsen op je startscherm of bureaublad. Ze werken verschillend en zijn daarom goed naast elkaar te gebruiken.

Voor wie van instellingen houdt, kan zich uitleven met searx want daar is heel veel in te stellen. Het hoeft niet, het kan wel.

Anoniem zoeken

Anoniem zoeken doe je niet met deze zoekmachines want de zoekmachine-websites bespioneren je dan wel niet, er zijn nog steeds manieren voor partijen om je zoekopdrachten te bekijken. Door gebruik te maken van de TOR Browser, is dat probleem opgelost.

Zonder Google?

Startpage gebruikt gewoon Google alleen zonder jouw gegevens door te spelen. Je hebt nog wel steeds te maken met het steeds uitgebreidere filter waardoor je voor steeds meer onderwerpen alleen de door bepaalde overheden en bedrijven goedgekeurde informatie te zien krijgt.

Apps

Je kunt ook de app van Qwant installeren op je telefoon als je dit gemakkelijker vindt dan de instellingen van je browser aanpassen maar in principe is het niet nodig en kun je de standaard zoekmachine van elke browser aanpassen.

Lastig, zoeken zonder persoonlijk profiel?

Het idee dat bedrijven als Google verkopen, is dat het lastig zoeken is zonder persoonlijk profiel. De zoekgigant kan maar het beste zoveel mogelijk persoonlijke details van je weten om jou het zoeken zo gemakkelijk mogelijk te maken.

In de praktijk heb je daar nauwelijks last van. Goed zoeken is de kunst van de juiste termen invullen op de juiste manier. De prijs voor zogenaamd betere resultaten in deo vorm van het prijsgeven van je persoonlijk leven is erg hoog in verhouding tot het minime voordeel dat er zou zijn.

Zoeken waarbij gebruik wordt gemaakt van je privégegevens is vaak zelfs een nadeel zo heb ik gemerkt: je bevind je namelijk in een gefilterde werkelijkheid. Je krijgt niet te zien, waarvan een bedrijf als Google denkt, dat je dat niet wilt zien.

Het is een mythe dat een algoritme van een zoekmachine neutraal is. Achter het algoritme zitten mensen die aan de knoppen draaien die in dienst zijn van een bedrijf met grote financiële belangen. De laatste jaren is dat steeds duidelijker geworden in de volgzaamheid van het bedrijf ten opzichte van overheden en bedrijfstakken.

koppeling

Meer lezen

Zoeken

5 Alternative Search Engines That Respect Your Privacy, How-To Geek

Privacy programma’s en diensten

Privacytools.io

Duck Duck Go: Illusion of Privacy, blogartikel van Ether Rag uit 2013:

If you use DuckDuckGo solely for the myriad of other benefits, such as reducing advertiser tracking, filter boxing, etc. move along nothing to see here. DuckDuckGo will provide you at least that level of “privacy”.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 28 april 2020

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑