Zoeken op internet

In het kort

Zoeken gaat het beste met (een combinatie van) deze zoekmachines:

Hoe?

Er zijn vier mogelijkheden:

1 maak van de website zoekmachine een bladwijzer,

2 stel je favoriete zoekmachine in de instellingen van je browser:

StartPage instellen

  • in Firefox: klik hier voor instructies.
  • in Chrome: klik hier voor instructies.

DuckDuckGo instellen

  • in Firefox: klik hier voor instructies.
  • in Firefox in Android: klik hier voor instructies.
  • in Chrome: klik hier voor instructies.

 3 installeer een uitbreiding:

Disconnect Private Search installeren

  • op Chrome: klik hier.

4 installeer een app:

DuckDuckGo

Het uitgebreide verhaal

Als je niet wilt, dat Google een profiel van je opbouwt en doorverkoopt aan bedrijven via advertenties, kun je gebruik maken van uitstekende alternatieven als Startpage, Ixquick of DuckDuckGo. Je kunt deze zoekmachines toevoegen aan Firefox en en snelkoppeling plaatsen op je startscherm of bureaublad. Ze werken verschillend en zijn daarom goed naast elkaar te gebruiken.

Zonder Google?

Startpage gebruikt gewoon Google alleen zonder jouw gegevens door te spelen.

Met Disconnect kun je kiezen uit Bing, Yahoo en DuckDuckGo. Ook zonder dat de betreffende zoekmachines zien dat jij “de zoekende” bent.

Apps

Je kunt ook de app van DuckDuckGoDisconnect Search, of StartPage installeren op je telefoon waardoor zoeken iets sneller kan gaan maar dit is niet nodig om de diensten te gebruiken. Hetzelfde geldt voor de uitbreidingen van deze zoekmachines zoals Disconnect Private Search.

Lastig, zoeken zonder persoonlijk profiel?

Het idee dat bedrijven als Google verkopen, is dat het lastig zoeken is zonder persoonlijk profiel. De zoekgigant kan maar het beste zoveel mogelijk persoonlijke details van je weten om jou het zoeken zo gemakkelijk mogelijk te maken.

In de praktijk heb je daar nauwelijks last van. Goed zoeken is de kunst van de juiste termen invullen op de juiste manier. De prijs voor zogenaamd betere resultaten in deo vorm van het prijsgeven van je persoonlijk leven is erg hoog in verhouding tot het minime voordeel dat er zou zijn.

Zoeken waarbij gebruik wordt gemaakt van je privégegevens is vaak zelfs een nadeel zo heb ik gemerkt: je bevind je namelijk in een gefilterde werkelijkheid. Je krijgt niet te zien, waarvan een bedrijf als Google denkt, dat je niet wilt zien.

Het is een mythe dat een algoritme van een zoekmachine neutraal is. Achter het algoritme zitten mensen die aan de knoppen draaien die in dienst zijn van een bedrijf met grote financiële belangen.

koppeling

Meer lezen

Zoeken

5 Alternative Search Engines That Respect Your Privacy, How-To Geek

Privacy programma’s en diensten

Privacytools.io

Duck Duck Go: Illusion of Privacy, blogartikel van Ether Rag uit 2013:

If you use DuckDuckGo solely for the myriad of other benefits, such as reducing advertiser tracking, filter boxing, etc. move along nothing to see here. DuckDuckGo will provide you at least that level of “privacy”.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 24 maart 2017

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑