De voordelen van toegangsrechten op je telefoon

Bijgewerkt op 9 februari 2015

NB: Deze tips zijn voor gevorderde computergebruikers!

Het hebben van toegangsrechten op je telefoon door je mobieltje te rooten heeft zo z’n voordelen. Je kunt dan

  • een  verbeterde versie van je besturingssysteem (ROM) op je apparaat zetten,
  • een kopie van je hele systeem maken (image) èn
  • je kunt applicaties installeren, die je alleen met beheerdersrechten kunt gebruiken.

Hier heb je mijn top drie:

De beste apps die beheerdersrechten vereisen

1. Advertenties blokkeren

Advertenties in apps

Met advertenties-blokkerende-apps kun  apps gebruiken zonder  je raad het al advertenties. Ze leiden je niet meer af en je kunt er ook niet meer per ongeluk op tikken (bijvoorbeeld als je ’s ochtends half slaperig je wekker wilt uitzetten).

Het belangrijkste voordeel is echter de besparing op je energieverbruik. Advertenties blijken enorme stroomvreters te zijn: ‘Reclames in apps vreten energie’!

Vroeger kon je deze aps gewoon binnenhalen via de winkel van Google maar nu niet meer en dien je dus je instellingen aan te passen voor het installeren van apps buiten de Android winkel om.

AdAwayAdAway heeft momenteel mijn voorkeur. Het is een open bron alternatief voor het blokkeren van advertenties in apps. Het is een populaire en hoog gewaardeerde app. Je kunt het downloaden via XDA of via F-Droid. Door F-Droid te installeren, krijg je automatisch updates. Een gebruiksaanwijzing vind je ook op XDA.

Van BigTinCan.com komt AdFree. Het werkt prima. Je moet er wel iets meer voor doen dan bij AdAway. Ook moet je handmatig op zoek naar updates. Meer info kun je vinden op het forum van XDA.

Advertenties in webpagina’s

adblockplusOm advertenties te blokkeren in webpagina’s, dus niet in apps, kun je gebruik maken van het bekende Adblock Plus. Ook deze app vind je niet meer in Google Play. Het programma, dat ook beschikbaar is als uitbreiding voor desktopbrowsers als Firefox en Chrome, is binnen te halen van de webstek van Adblock Plus. Je moet er even wat voor instellen en bij mij werkte het niet goed (genoeg). Om deze redenen blokkeer ik advertenties liever niet met deze app maar door Firefox voor Android te gebruiken in combinatie met een uitbreiding/extensie/add-on die dat effectief doet, zoals ABPAdblock Edge. Voor mij is dat momenteel de uitbreiding voor Firefox genaamd Adblock Edge. Uiteraard heb je voor deze oplossing geen beheerderstoegang (root) nodig, je moet alleen Firefox willen gebruiken om te surfen op je telefoon.

2. XPrivacy (privacy beschermen)

XPrivacyApps kunnen in principe je hele telefoon binnenstebuiten keren om allerlei gegevens naar hun servers te sturen. En de hele dag door. Als je daar wat aan wilt doen, kun je de aplicatie die dat doet, deïnstalleren. Maar er zijn ook programma’s, waarmee je je privacy kunt beschermen en toch de app blijven gebruiken. XPrivacy. is daar het beste voorbeeld van als je kijkt naar de verschillende apps die je privacy kunnen beschermen. Installatie-instructies vind je hier. Je kunt voor het gemak de installatie ook overlaten aan de Xprivacy installer.

 

3. OpenDNS (websites filteren)

WOT (Web of Trust) werkt (nog) niet op Android dus je kunt zomaar op een verkeerde website zitten met alle gevolgen van dien. OpenDNS kun je wel gewoon gebruiken.

3. ClockSync (altijd op tijd)

Altijd de tijd bij je,  synchroon met de atoomtijd. Het kan op de milliseconde (dit in tegenstelling tot radiogestuurde klokken: die kennen een afwijking van één seconde). Leuk natuurlijk, om de exacte tijd te hebben maar het is ook fijn om niet meer afhankelijk te zijn van je telefoonmaatschappij, zo weten Vodafone-klanten. Toen er een storing plaatsvond kwamen velen te laat op hun afspraken en sliepen een uurtje langer. Dat dan weer wel…

Zonder rooten is deze applicatie ook te gebruiken maar het verschil is, dat je de tijd dan handmatig moet synchroniseren terwijl je met beheerdersrechten dit automatisch kunt laten doen. Verder zijn er voor de liefhebbers een heleboel dingen in te stellen.

4. FasterGPS (sneller GPS-positie)

FasterGPSWie vaak GPS-apps gebruikt zoals Google Maps kan met deze app eenvoudig snelheidswinst behalen. De GPS-fix zoals dat wordt genoemd, de ontvangst van het eerste geldige GPS-signaal, kan wel tot 20 seconden sneller plaatsvinden. De risico’s bij het gebruik van deze open bron app zijn minimaal: het enige wat de app doet is de standaard NTP server instellen op de dichtstbijzijnde. Een reservekopie van je oude instellingen wordt automatisch gemaakt.

Er zijn er nog veel meer

xposedVeel apps die beheerderstoegang vragen, maken al deel uit van ROMs. Een ROM als CyanongenMod kent vele van deze functies een aanpassingen voor de slimme telefoon. Hierover heb ik in een ander artikel geschreven. Door Xposed is een ROM echter niet meer zo noodzakelijk als voorheen. Veel functies en verbeteringen van ROMs kun je hiermee naar je toestel halen.

Rooten?

In een eerder artikel over ROMs heb ik uit doeken gedaan hoe je toegangsrechten voor je toestel kunt krijgen.

Koppelingen

Functies met eventueel bijbehorende programma’s genoemd in deze video:

*** Dit artikel is bijgewerkt op 13 mei 2013. ***

Reacties zijn gesloten.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑