Hoe je waardevolle bestanden veilig kunt opslaan

Bijgewerkt op 21 januari 2014

Om je waardevolle bestanden voor langere tijd te bewaren, zijn CD’s, DVD’s, geheugensticks en harde schijven niet zo geschikt. De levensduur van deze opslagmedia is vrij beperkt en de kans op gegegevens verlies is vrij groot. Groter dan de meeste mensen denken.

Het probleem

Computerblad Chip van mei 2012 (pagina 124) spreekt van een levensduur van harde schijven van minimaal 3 tot maximaal 5 jaar. Harde schijven kunnen gemakkelijk stuk gaan, of meteen al in het begin of na drie jaar, dan is de kans het grootst. 20% van de schijven haalt het vierde jaar niet!

CD, DVD en Blu-Ray schijfjes zijn iets betrouwbaarder omdat ze langer kunnen meegaan dan harde schijven maar ook daarmee loop je risico dat je er na 3 jaar al sprake is van gegevensverlies. Ook met schijfjes die een langere houdbaarheid beloven.

De oplossing

Met de M-disc worden je bestanden opgeslagen in een soort steen waardoor (veel) licht en (extreme) temperaturen geen vat op de schijf hebben. De uitvinders van M-disc claimen dat een levensduur van 1300 jaar tot de mogelijkheden behoort.

Je hebt er een brander voor nodig die die schijfjes kan schrijven. De meeste van LG zijn geschikt maar ook sommige van Asus en Dell. In het begin van 2014 zal een Blu Ray versie op de markt worden gebracht. Dan kun je schijfjes branden van 25 GB per stuk.

Alternatief

Er bestaat ook een speciaal soort flash-geheugen (zoals in een geheugenstick): de Memory Vault van Sandisk voor 65 euro (8 GB) of 100 euro (16 GB). Wil je alleen je foto’s veilig bewaren, dan heb je aan deze opslagruimte waarschijnlijk meer dan genoeg.

De beste oplossing?

Maar misschien is de beste oplossing wel om je waardevolle bestanden online te bewaren. In een ander artikel doe ik uit de doeken hoe je gemakkelijk, namelijk automatisch, je foto’s veilig kunt bewaren en vertonen. Het is een iets minder veilig alternatief voor de opslag van foto’s maar wel goedkoper en gemakkelijker.

Meer informatie

Harde schijven
M-disc
  • Promotievideo M-DISC:
  • Videoserie (uitgebreide promotie M-DISC):

Reacties zijn gesloten.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑