Redding van je PC

Ook als je voorzichtig bent op internet en de PC goed hebt beschermd, is het mogelijk dat je besmet raakt met bijvoorbeeld het politievirus. Dit virus zorgt ervoor dat als je je computer aanzet, je alleen nog maar pagina te zien krijgt met het politie-logo en een verhaal dat de lezer moet aanzetten tot betaling van een “boete” zodat de computer weer vrij gegeven kan worden door de “politie”. politievirusDit soort virussen worden ook wel gijzelprogramma’s (ransomware) genoemd. De gebruiker wordt gegijzeld om losgeld te kunnen eisen. Ik heb twee vrienden mogen helpen met het verwijderen van dit virus en een een vergelijkbaar virus. Dat ging relatief gemakkelijk. In de media zag ik de oplossing die ik had gebruikt nauwelijks genoemd. Ook hoor ik regelmatig dat mensen hun computer wegbrengen naar computerreparatiewinkels met dit soort problemen. Reden genoeg om bovengenoemde gratis oplossing en andere gratis mogelijkheden op deze pagina te zetten zodat je kunt kijken of je je PC hiermee kunt redden.

Herstellen

WindowsUpdate

Wat ik heb gedaan om de virussen te verwijderen, is ze niet te verwijderen, maar de PC terugzetten in de tijd. Dat kan met Systeemherstel van Windows. Je zet dat het besturingssysteem terug naar de datum waarop er nog geen problemen waren. Dat is alles.

Aanpak

Als je verder nog gewoon de computer kunt gebruiken, kun je voor Windows XP via StartAlle programma’sBureau AccessoiresSysteemwerksetSysteemherstel de datum kiezen waarop er nog geen problemen waren of deze instructies van Microsoft gebruiken. Kun je niets meer met je PC beginnen, start dan de computer op en druk bij het opstarten op de functietoets  F8. Kies uit de opties die je nu krijgt Veilige modus. Nu kun je alsnog via Start, Alle programma’s, Bureau Accessoires, Systeemwerkset,  naar Systeemherstel. Kies de datum waarop er nog geen probleem was en klaar is Kees!

Verwijderen…

SarduAls bovenstaande niet mogelijk is (bijvoorbeeld omdat je de hersteloptie niet aan had staan), en je computer niet meer normaal te gebruiken is, of er een virus in het opstartgedeelte van je computer zit, zou het dan niet mooi zijn, als je een reddingsschijf (op CD, DVD of USB-stick) klaar zou hebben liggen, om daarmee de computer op te starten en het virus van je PC te verwijderen? Mocht die ideale situatie niet van toepassing zijn, dan kun je die natuurlijk altijd nog maken op de computer van een ander. En dat kan heel gemakkelijk met Sardu.

…met Sardu

Een reddingsschijf is zo gemaakt dankzij het gratis programma Sardu. Installeer het op je PC, kies een opslagmedium, selecteer wat je op dat schijfje wilt hebben en klaar is Kees.

Mocht je PC nog werken en de mogelijkheid nog bestaan om programma’s te installeren  dan kun je altijd nog één of meerder geavanceerde programma’s installeren die geïnfecteerde computers kunnen schoonmaken. Ik noem de programma’s in volgorde van voorkeur:

HitmanPro

…met HitmanPro

Dit gratis programma hoeft niet per sé geïnstalleerd te worden maar mag wel. Het is trouwens ook te gebruiken als de PC nog gegijzeld wordt door bijboorbeeld het politievirus, door HitmanPro te starten vanaf een usb-stick, zo laat deze (Engelstalige) video zien.

Malwarebytes

…met Malwarebytes Anti-Malware Free

Dit gratis programma is in staat hele lastige virussen te verwijderen.

Kaspersky…met Kaspersky Free Virus Scan

Als het nog niet lukt, probeer het dan met de gratis hulpmiddelen van Kaspersky.

koppeling

Koppelingen

Deze pagina is bijgewerkt op 26 maart 2013

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑