De spionage van Windows 10 beperken – het uitgebreide verhaal

Bijgewerkt op 27 maart 2017

Hoewel je als gebruiker van Windows 7 of 8 geen cent hoefde te betalen voor Windows 10, is de nieuwste versie allesbehalve gratis: de fabrikant blijkt buitengewoon geïnteresseerd in je persoonlijke gegevens. Als je dit niet wilt, kun je overstappen op een ander besturingssysteem. Je kunt ook verder met Windows en de persoonlijke dataverzameling zoveel mogelijk beperken. Daartoe kun je handmatig de instellingen aanpassen maar als dat niet je hobby is kun je ook een speciaal programma gebruiken. Dan is het nog steeds geen feest maar wel een fluitje van een cent.

De BesteTips van dit artikel:

Klik hier om Privacy Repairer binnen te halen

Programma’s die je in de gaten houden

Vroeger heetten programma’s als Windows 10 gewoon spionageprogramma’s, spyware. Natuurlijk is er in een tijd waarin we programma’s apps noemen niets veranderd en hebben we met dit systeemprogramma ook nu gewoon te maken met software die je persoonlijke activiteiten volgt en vastlegt. Alleen is dit niet een programma dat je zo maar even kunt verwijderen zoals je dat met andere afluisterprogramma’s doet, met speciale verwijderaars zoals het bekende en gratis Malwarebytes. Aan het grote aantal gratis nieuwe programma’s dat de spionageactiviteiten van Windows 10 aanpakt kun je afleiden, dat deze nieuwe opzet van Windows veel verzet oproept.

Het instrument

Privacy Repairer

 • is zeer gebruiksvriendelijk,
 • kan alles instellen met één klik,
 • hoeft niet geïnstalleerd te worden,
 • kent 58 mogelijke aanpassingen,
 • geeft toelichting per instelling,
 • is in februari 2017 bijgewerkt en
 • kent de mogelijkheid om een herstelpunt te maken.

Wel is het programma (nog) niet in het Nederlands verkrijgbaar.

Alternatieven vind je aan het eind van dit artikel.

Klik hier om Privacy Repairer binnen te halen

privacy-repairer1.png

Tips:

 1. Gebruik alleen de veilige opties als je niet weet wat je doet.
 2. Maak eventueel een herstelpunt zodat je de aanpassingen ongedaan kunt maken. Dit doe je door het programma – dat niet geïnstalleerd hoeft te worden – te openen met je rechtermuisknop als “administrator”.
 3. Je kunt ook een backup maken van de instellingen zodat je die later weer eventueel terug kunt zetten.
 4. Je kunt ook meerdere instrumenten gebruiken om je instellingen in Windows aan te passen. Andere programma’s bieden weer andere aanpassingen aan. Zoals Spybot Anti-Beacon die bij de auteur van dit artikel na het gebruik van Privacy Repairer aangeeft dat hij nog maar voor 23% beschermd is.

privacyrepairer-rest2-web

Helpt het?

Of je hiermee alle spionage-activiteiten van Windows kan stoppen is geen vraag. Zolang Microsoft de controle heeft over het gedrag van Windows 10 niet de gebruiker loop je altijd achter de feiten aan.

Andere instrumenten

Er zijn wel nog meer instrumenten voor handen die andere dingen dan je instellingen onder handen nemen. Deze kun je eventueel aanvullend op bovenstaand hulpmiddel  gebruiken. Meer informatie vind je verderop deze pagina.

Wat echt helpt

Als je het spioneren van je besturingssysteem wilt stoppen kun je overwegen om over te stappen op een ander besturingssysteem. Dit is helemaal niet zo’n gek idee als het misschien lijkt. Het gratis, open en gebruiksvriendelijke Linux Mint lijkt erg op Windows. Ook kun je dit verrassend gemakkelijk naast Windows installeren. Zo hoef je niet afscheid te nemen van Windows en kun je kijken hoe het voor je uitpakt. Als dat nog een stap te ver is, kun je het besturingssysteem ook gebruiken of uitproberen door het op een USB-stick te installeren. Meer info vind je hier.

Meer over privacy op je computer vind je o.a. op de pagina Internetten.


Bronnen, meer informatie

Instrumenten

ShutUp10

O&O ShutUp10 is zonder installatie te gebruiken is de tweede keus na Privacy Repairer. Het programma kent minder mogelijkheden om de spionage-activiteiten van je besturingssysteem te blokkeren. Het instrument is net zo simpel in gebruik, geeft per optie een toelichting en is recent nog bijgewerkt (7 maart 2017). Het gratis Engels- of Duitstalig programma (geen installatie nodig) geeft bij elke optie een toelichting:

ShutUp10schermafdruk

Tips:

 1. Gebruik alleen de veilige opties als je niet weet wat je doet.
 2. Voor de zekerheid kun je even een herstelpunt maken. Dit kan handmatig in O&O ShutUp10 door bovenin te klikken op Actions en dan de onderste optie: Create a system restore point. Maar als het goed is, krijg je sowieso de vraag van het programma of je een herstelpunt wilt maken zodra je een verandering wil doorvoeren.

Meer informatie lees je in Instellingen Windows 10: onderdeel Privacy, een artikel SchoonePC met met o.a. uitleg over gebruik O&O ShutUp10.

W10Privacy – Privacy made easy, (ook hier te downloaden als binnenhalen niet lukt door blokkeren Avast) zeer uitgebreid gratis Engels-, Franks- of Duitstalig programma (geen installatie nodig) met toelichting per optie, aanbevolen opties de mogelijkheid om andere dingen aan te passen dan de privacy-instellingen en is bijgewerkt op 6 februari 2017:

W10Privacy

Het programma heeft de voorkeur van een lezer van Ghacks boven O&O Shutup 10:

“Definitely W10Privacy is the best amongst all that I tried, but still if I would suggest an app to someone that does not know much about computers, that would definitely be O&O Shutup10.”

DisableWinTracking, gratis Engelstalig open programma gericht op het voorkomen van het volgen door Windows door eenvoudig wat vinkjes te zetten. Of het helemaal goed werkt is de vraag.

DisableWin10Tracking

Meer informatie vind je op Reddit.

Ashampoo AntiSpy for Windows 10, gratis Engelstalig  programma (geen installatie nodig) van het bekende Duitse bedrijf Ashampoo, met de mogelijkheid van het gebruiken van aanbevolen instellingen en met reclame voor Ashampoo :

ashampoowindows10

Ultimate Windows Tweaker 4 for Windows 10 heeft de instellingen overzichtelijk onderverdeeld in panelen. Je kunt meer dan 200 onderdelen aanpassen. Daarvan zijn er 20 privacygerelateerd. Het programma hoeft niet geïnstalleerd te worden maar is portable te gebruiken. Het maakt automatisch een herstelpunt voor je begint. Maar je kunt in het programma er ook één handmatig maken.

Destroy Windows 10 Spying is een open programma, bijgewerkt op 31 augustus 2016. Het is hoeft niet geïnstalleerd te worden en is Nederlandstalig.

Een toelichting op het gebruik van dit instrument is te vinden in een artikel van ComputerTotaal.

Spybot Anti-Beacon, bijgewerkt op 11 november 2016, is van de makers van het bekende Spybot – Search & Destroy en kent 61 opties die niet individueel aan of uit te vinken zijn: met één druk op de knop ben je klaar. Er zijn wel optionele onderwerpen die aan of uit kunt zetten. Je kunt het programma als een portable programma voor het handige PortableApps-platform gebruiken.

Je kunt dit degelijke programma gebruiken om te controleren of je instellingen op orde zijn.

Overzicht instrumenten

Comparison of Windows 10 Privacy tools, artikel Ghacks met tabel en bespreking.

10 Tools to tweak Windows 10 Privacy settings and fix privacy issues, artikel The Windows Club.

Windows 10 Fixes, overzicht van Major Geeks.

Why You Shouldn’t Use “Anti-Spying” Tools for Windows 10, artikel van How-to-Geek van 29 september 2016 waarin wordt gesteld dat je het beter zelf kunt uitzoeken omdat je met hulpinstrumenten de verkeerde opties kunt aanklikken. Bovendien zou het niet om privacyschending gaan maar om noodzakelijke gegevens die Microsoft nodig heeft voor de veiligheid van je systeem.

Het volgende laat de auteur onvermeld:

 • Het is een hele klus om de instellingen handmatig aan te passen. Uitzoeken, opzoeken, instellen. Voor de gemiddelde computergebruiker is dat geen doen.
 • Als je alleen de veilige opties aanvinkt in een hulpinstrument, zit je helemaal goed en hoef je niet bang te zijn dat de boel vastloopt. Voor de zekerheid kun je nog een herstelpunt maken in de instellingen van Windows. De instrumenten worden naar volle tevredenheid gebruikt, zo kun je op veel plekken op internet lezen.
 • Als de schrijver stelt dat het wel meevalt met het schenden van de privacy van de gebruikers van Windows 10, dan is de auteur misschien niet goed geïnformeerd. Als je alleen al de privacy-verklaring van Microsoft leest, weet je al genoeg. Het kan natuurlijk ook zijn dat de auteur andere normen kent.

Andere privacy instrumenten

WinPatrol Firewall (vroeger WinPrivacy)

WinPrivacy review: new program of WinPatrol maker, bespreking van Ghacks

Instellingen handmatig aanpassen

Privacy-instellingen van Windows 10 tijdens de installatie, artikel PCM met verwijzingen naar andere tips zoals o.a. de “God Mode” waarmee je verborgen opties van Windows 10 tevoorschijn haalt.

Privacy Windows

Stop de Microsoft-spyware in Windows 10, artikel ComputerTotaal, 11 april 2016:

Een belangrijke rol in de Microsoft-spyware is weggelegd voor een service genaamd DiagTrack. Een service is een onderdeel van Windows die ongemerkt op de achtergrond zijn werk doet. Er zijn talloze services, vaak nuttig, maar deze DiagTrack is de service die op de achtergrond privégegevens, de browse- en zoekgeschiedenis en informatie over de pc verzamelt en deelt met Microsoft. Veel gebruikers spoorden de service daarom op en schakelden die uit. Toen Microsoft in november een grote update voor Windows 10 uitbracht, bleek die service ineens verdwenen, ook op de pc’s van mensen die de service niet zelf uitgeschakeld hadden.
Had Microsoft geleerd? Integendeel, helaas. Microsoft bleek de spionageservice met de update namelijk slechts een andere naam gegeven te hebben én op alle pc’s weer ingeschakeld. Oók pc’s waar de dienst wél was uitgeschakeld. En dat zonder de gebruiker hierover te informeren.

‘Microsoft bood NSA toegang tot versleutelde communicatie’, artikel Nu.nl, 11 juli 2013:

Zo tonen de documenten aan dat Microsoft de National Security Agency (NSA) hielp zijn encryptie te omzeilen, opdat de Amerikaanse veiligheidsdienst online chats op het nieuwe Outlook.com-portaal kon onderscheppen. De dienst zou pas gelanceerd zijn nadat het omzeilen van de encryptie mogelijk was gemaakt.
Daarvoor had de NSA al toegang tot e-mailberichten op Outlook.com (inclusief Hotmail). De inlichtingendienst kon e-mails inzien alvorens deze werden versleuteld, meldt The Guardian.

Verschillende geheime documenten, geopenbaard door de 29-jarige oud-NSA-medewerker Edward Snowden, suggereerden begin juni dat de NSA via zijn aftapprogramma PRISM directe toegang heeft tot de systemen van grote Amerikaanse techbedrijven als Microsoft, Facebook, Yahoo, Google en Apple.
Via het aftapprogramma zou de veiligheidsdienst alle communicatie van de klanten van de techbedrijven kunnen inzien en afluisteren.

Microsoft ontkende in juni dat het Amerikaanse veiligheidsdiensten directe en onbeperkte toegang geeft tot zijn servers. “We leveren alleen klantgegevens als we een wettelijk bevel of dagvaarding krijgen, en nooit op een vrijwillige basis”, aldus het bedrijf destijds. “Bovendien voldoen we alleen aan verzoeken over specifieke accounts of identificatiemiddelen.”

‘Windows 10 verzamelt alleen data voor updates en personalisatie’, Nu.nl, 28 september 2015:

Microsoft stelt dat gebruikers te allen tijde controle hebben over wat Windows 10 verstuurt. Wie überhaupt niets wil versturen, kan het zelfs helemaal uitzetten.

Microsoft-privacyverklaring, gewoon te lezen, de privacyverklaring van Microsoft. Klik op de pagina om de info uit te klappen steeds op “Meer informatie”.

We verzamelen gegevens over uw interesses en favorieten, zoals de teams die u volgt in een sport-app, de aandelen die u volgt in een financiële app of de favoriete steden die u toevoegt aan een weer-app. Naast de gegevens die u expliciet aanlevert, kunnen uw interesses en favorieten ook worden opgemaakt uit of afgeleid van andere gegevens die wij verzamelen.

Microsoft’s kleine lettertjes, en hoe jouw persoonlijke gegevens worden [ge|mis]bruikt, artikel BOF:

Uit deze 45 pagina’s kun je opmaken dat Microsoft zich in feite het recht toekent om alles wat je doet, zegt en schrijft (met en op je apparaten), te verzamelen om meer gerichte advertenties te kunnen verkopen of om je gegevens aan derde partijen te verkopen. Het bedrijf lijkt zichzelf het recht te geven om al je gegevens te delen ofwel met jouw toestemming óf “indien nodig”.

Microsoft Admits Windows 10 Automatic Spying Cannot Be Stopped, Forbes, 2 november 2015:

Still, whether or not you agree with Belfiore’s standpoint that this doesn’t invade user privacy, it does seem strange that it has taken Microsoft so long to come clean and admit core Windows 10 background data collection processes cannot be stopped. Instead it gave the impression that turning off all user accessible spying options in Widndows 10 settings would provide owners with full privacy – that’s tantamount to spying.

Even when told not to, Windows 10 just can’t stop talking to Microsoft, artikel Ars Technica:

Unfortunately for privacy advocates, these controls don’t appear to be sufficient to completely prevent the operating system from going online and communicating with Microsoft’s servers.

Windows 10 blijft gegevens verzamelen, ook als je dit niet wenst, artikel PCMag

Everything You Need to Know About Windows 10’s Privacy Issues, artikel MakeUseOf:

Windows 10 is Stealing Your Bandwidth

The claim is that Windows 10 is using your Internet bandwidth (which you are obviously paying for) in order to deliver updates faster and more efficiently, and that the option is enabled by default.

Although it sounds somewhat outrageous, this claim is actually true.

Je Windows 10-computer wordt ingezet om Windows Updates te distribuëren, artikel PCM

Stop Windows 10 spying on you using just Windows Firewall, artikel softwaremaker Winaero

Microsoft is downloading Windows 10 to PCs, even if you don’t “reserve” a copy, artikel Ars Technica

Updategate: Developer creates app to block unwanted Windows 10 updates, artikel The Inquirer

Microsoft’s Windows 10 Preview has permission to watch your every move, artikel The Inquirer, okstober 2014

Windows 10 vist volop naar privégegevens, artikel Consumentenbond:

Het meest in het oog springend is de ‘persoonlijke assistent’ Cortana. Alle getypte en ingesproken tekst wordt door Cortana doorgestuurd naar Microsoft ‘om de gebruiker beter te leren kennen’.

Broken Windows Theory, artikel Slate:

Windows 10 is currently a privacy morass in dire need of reform.

Microsoft’s new small print – how your personal data is (ab)used, artikel privacy-organisatie EDRi

Windows 10 mag illegale software weggooien, artikel AutomatiseringsGids:

Als je op ‘akkoord’ klikt bij de installatie van Windows 10, dan geef je Microsoft meteen toestemming om je systeem te doorzoeken om te kijken of er geen illegale software op draait. Mocht dergelijke software worden aangetroffen, dan kan die meteen worden weggehaald.

Microsoft mag je data aanpassen – is dat erg?, artikel Computerworld, 5 augustus 2015

Samengevat: als je een van de bekende Microsoft-services gebruikt (klik hier voor een volledige lijst), dan dan krijgt Microsoft het intellectuele eigendom van “uw inhoud” (=bestanden, foto’s, documenten, audio, digitale werken en video’s die jij uploadt, opslaat of deelt), vrij van royalties.

Windows 10 is spying on almost everything you do – here’s how to opt out, artikel BGR

Microsoft’s Windows 10 is recording your voice and your key strokes – here’s how to turn it off, artikel Afterdawn:

Microsoft, for their part, has never tried to hide it: “When you interact with your Windows device by speaking, writing (handwriting), or typing, Microsoft collects speech, inking, and typing information–including information about your Calendar and People (also known as contacts),”reads their own FAQ.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑