Bijgewerkt op 29 december 2022
Als ik een app nodig heb, kijk ik eerst in de app winkel van F-droid. Zeker niet in Google Play Store. Dit is de reden.
De apps op F-droid:
- zijn relatief veilig,
- bevatten geen advertenties,
- bespioneren je niet – in de app zelf, of op je hele telefoon,
- gebruiken niet honderden of zelfs duizenden keren per dag je internetverbinding om “data” te versturen… en ook nog eens je batterij- en dataverbruik opstuwen,
- zijn open, dat wel zeggen open source, controleerbaar door anderen,
- kunnen vrij zijn, zoals bij Vrije Software, wat nog verder gaat dan open source,
- zijn altijd gratis,
- zijn over het algemeen “klein”, het zijn apps die je telefoon niet enorm belasten en
- kunnen opvallend mooi in elkaar zitten,
- kunnen erg gebruiksvriendelijk zijn omdat ze echt de gebruiker op het oog kunnen hebben (en niet de verdiensten).
- kennen soms een verhaal, van iemand die met veel liefde en inzicht een mooie app heeft gemaakt, waardoor het meer dan een app is.
Rotzooi?
Nu is de Google Play Store niet een plek waar het een rotzooi is, zoals gesuggereerd kan worden door fans van Apple producten. Er worden wel eens rommelapps ontdekt in de appwinkel van Google, maar voor de echte gekke apps, om het zo maar eens te noemen, is het nodig dat je buiten dit platform om apps op je telefoon zet. Dat is dus niet het probleem.
Het probleem
Dit is het probleem volgens onderzoekers Sean O’Brien en Michael Kwet van Yale Privacy Lab.
De mensen ontwikkelden de Exodus Privacy-app die aantoonde dat Google Play volzit met verborgen trackers. Apps in de Play Store delen allerlei informatie over gebruikers met adverteerders, stellen de onderzoekers.
Bron: Yale-onderzoekers adviseren F-Droid in plaats van Google Play, Security.nl, 29 januari 2018
Ook apps uit de winkel van Apple zitten tjokvol met verborgen trackers:
All of this should make you skeptical of marketing like Apple’s recent “privacy matters” campaign. While the company offers tools within Safari to block trackers on the web, it doesn’t offer any control over trackers embedded in apps that are distributed through the iOS App Store.
Bron: Your Smartphone Apps Are Filled With Trackers You Know Nothing About | by Owen Williams | OneZero, 8 april 2019
Maar dit is het voordeel van Android: je zit niet vast aan het app-platform van de ontwikkelaar van het besturingssysteem. Je kunt gebruik maken van een beter alternatief, als dat er is…
En het goede nieuws is: er is zo’n alternatief. Volgens bovenstaande onderzoekers heet dat alternatief F-Droid:
“omdat het alleen FOSS-apps zonder tracking aanbiedt en een streng auditingproces heeft.”
Bron: Yale-onderzoekers adviseren F-Droid in plaats van Google Play, Security.nl, 29 januari 2018
Nu is FOSS (vrije en open software) en controle prachtig, maar ik zie het niet als het belangrijkste voordeel.
Ook niet het batterijverbuik dat aanzienlijk lager is dan de apps uit Google Play:
“Uit een studie van de Purdue University in de VS bleek dat bij talloze apps in de Play Store tot 75 procent van het stroomverbruik toe te schrijven is aan het tracken en de reclame.”
Bron: Android met meer privacy, zonder Google, c’t, 2 mei 2019
Tot maar liefst tot 75 procent minder energieverbruik! Let wel: de accu van je telefoon is het kwetsbaarste onderdeel van je telefoon. Hoe minder energie je verbruikt, hoe langer je accu meegaat.
Batterij tip: voor e levensduur van je accu is het verstandig om die niet op te laden tot 100% en niet laat leeglopen tot 0%. Opladen tot 80% en vanaf 40% is beter. Deze app houdt het voor je in de gaten en meldt jou wanneer de door jou ingestelde percentages zijn bereikt: BatteryBot Pro. Als je je telefoon geroot hebt, dan is er een hele interessante app: Battery Charge Limit. Deze app zorgt ervoor dat je telefoon of tablet automatisch stopt met opladen!
Het mooiste van F-Droid
De meeste apps in Google Play, ook de populaire, zijn vaak grote, zware, privacyschendende, batterijslurpende apps. Kom er maar eens achter welke app nog wel een beetje fatsoenlijk in elkaar steekt. Ze zijn er, maar vind ze maar eens. Met F-Droid ben je daarvan verlost.
Dat is het mooiste van F-droid. Als je voor een bepaalde functie een app zoekt, dan staat Google Play voor mij voor het door de bomen het bos niet meer zien. Niet met F-droid. Je hebt zo een betrouwbare app gevonden.
Behalve de apps van grote platformen en commerciële applicaties kun je voor vrijwel elke functie terecht bij F-Droid. Vrijwel elke app kent zijn gelijke in F-Droid. Soms iets minder goed, vaak beter en altijd vrijer en minder belastend voor je telefoon.
Selectie tip: hoe kies je beste app als er meerdere zijn in F-droid? Een selectiecriterium dat ik gebruik is de datum waarop de laatste update heeft plaats gevonden. Een app van 3 maanden oud is blijkbaar nog steeds een actief project; bij een app van 3 jaar oud is dit waarschijnlijk niet het geval. Als je zoekt op apps geeft F-droid standaard de apps weer in volgorde van nieuw naar oud.
De beste apps in F-Droid
Dit zijn een paar van mijn favoriete apps die te vinden zijn in F-Droid.
Browsers
- De Tor Browser is onverslaanbaar als het gaat om internetten met absoluut basale privacy. Deze app is nog niet rechtstreeks in F-droid te downloaden maar wel via een repository: je voegt een bron toe aan F-droid.
- Privacy Browser is de waarschijnlijk de beste als je zonder de beperkingen van Tor Browser (namelijk iets langzamer, niet elke website werkt perfect) wilt internetten maar wel met maximale privacy die mogelijk is met een doorsnee browser (dus niet met Tor Browser). Zo filtert deze browser veel en wist de app al je gegevens bij het afsluiten. Als zoekmachine kun je geen Searx (zoeken zonder censuur) instellen maar je kunt dit wel instellen als startpagina.
- Als je weinig wilt instellen zijn de browsers
- Fennec F-Droid (gebaseerd op Firefox) en
- DuckDuckGo een mogelijkheid.
- Voor de liefhebber zijn er nog veel meer browsers te vinden in in F-Droid zoals de FOSS Browser.
Zoekmachine
Als je in je browser niet de zoekmachine Searx kunt instellen, kun je ook de app Searx installeren. Bovendien kun je hiermee een widget van de zoekmachine op je startscherm plaatsen.
Adresboek en agenda
Tutanota is de beste versleutelde e-maildienst.
VPN
ProtonVPN is de beste VPN-dienst die ik ken.
Berichtenapps
Telegram is ook te vinden op F-Droid. Het is wel een iets uitgeklede versie. Niet zo privé als Signal maar wel met de mogelijkheid om bijvoorbeeld mensen en organisaties te volgen. Door de manipulatie op grote platformen is dit een aantrekkelijk alternatief als je zelf controle wilt houden, zelf wilt bepalen wat je wilt zien en wat niet.
Signal heeft dus mijn voorkeur en deze app is ook rechtstreeks van de website van Signal te downloaden als je Google Play wilt vermijden (maar dit is in principe minder veilig). Je moet dan wel handmatig de automatisch aangekondigde updates installeren.
Voor de liefhebber:
Delta Chat heeft het grote voordeel dat je iedereen die een e-mailadres heeft (met IMAP) een van begin tot eind versleuteld bericht kunt sturen. Het kent alleen weinig gebruikers.
Briar, om berichten te versturen en artikelen te delen zonder internet of via TOR.
Nextcloud
De apps die te gebruiken zijn met de handige dienst Nextcloud:
- Nextcloud, om o.a. je bestanden (zoals foto’s) te synchroniseren en te delen
- Nextcloud Notes om (snel) notities te maken (met opmaak), ook in Markdown.
- Les Pas om je foto’s online te beheren en te kunnen delen
Artikelen
- Feeder om via RSS gemakkelijk nieiuwe artikelen te lezen van websites of bijvoorbeeld Substack.
- Handy Reading is een goed alternatief voor Feeder.
- Markdownr is een app om een artikel te bewaren, opgemaakt in Markdown, te bewaren bijvorobeeld in Nextcloud of in Nextcloud Notities.
Lezen
- And Bible, een app om de bijbel te lezen en te bestuderen, bijvoorbeeld door te kijken naar de betekenis van een woord in het oorspronkelijke Hebreeuws of Grieks met behulp van zogenaamde strongs.
- Book Reader, eenvoudige maar perfecte PDF-lezer (of epub, doc, etc) met eventueel zwarte achtergrond en teksten lezen zonder de opmaak van het PDF-document dus met alleen tekst in een volledig scherm.
- Librera Reader is een alterntief voor Book Reader.
Luisteren
- AntennaPod, geavanceerde podcastbeheerder en -speler.
Kijken
- Odysee: video’s op het platform Odysee o.a. bekijken en bewaren met een account.
- NewPipe stelt je in staat om video’s op YouTube te bekijken en te bewaren zonder account en zonder advertenties.
- VLC is een bekende audio en videospeler.
Schrijven
- Markor is een alternatief voor Nextcloud Notities om mee te schrijven in Markdown.
Batterij beheer
- BatteryBot Pro, om een melding te krijgen als je accu boven de 80% of beneden de 40% dreigt te komen (de aanbevolen percentages).
- Battery Charge Limit. Deze app zorgt ervoor dat je telefoon of tablet automatisch stopt met opladen! Je telefoon moet wel geroot zijn.
- In de nieuwste versies van Android kun je een maximaal percentage ook via de instellingen regelen. Dit is zeer aan te raden gezien de eerdere tip over batterijgebruik hierboven op de pagina.
Bestandsbeheerders
Ik gebruik zelf meerdere bestandsbeheerders naast elkaar. Soms is het ook handig om ze tegelijkertijd te gebruiken. Zo gebruik ik
- Dir om bijvoorbeeld bestanden mee te verplaatsen,
- Amaze voor andere taken, maar ook
- Simple File Manager Pro als dat zo uitkomt.
Zo onthouden sommige bestandsbeheerders de laatste map die je gebruikt hebt. Zo kun je een bepaalde app gebruiken voor een specifieke map.
Handig
- Eenvoudige zaklamp
- Share To Computer om tekst, bestanden of afbeeldingen naar je computer te sturen.
- Aegis is een handige 2FA app.
- SecScanQR scant en maakt o.a. QR codes.
Reizen
- Organic Maps voor offline navigatie. Simpeler en met meer privacy dan met OsmAnd~.
- Compass voor een kompas.
- Fritter stelt je in staat om zonder account berichten op Twitter te lezen.
- Nitter is een soortgelijke app.
Wat als je een app niet kan vinden in F-droid?
De Google Play Store helemaal niet gebruiken en toch alle noodzakelijke apps kunnen installeren via F-droid is zeker mogelijk. Niet dat je alles in F-Droid kunt vinden. Wat dan?
Rechtstreeks
Bij een app zoals die van Signal kun je de app rechtstreeks van de website van de makers downloaden.
Aurora
Je kunt apps uit Google Play installeren via Aurora Store.
Apps toevoegen
Sommige apps kun je via F-Droid bijwerken maar moet je toevoegen als repository: je voegt een bron toe aan F-droid.
- Briar, om berichten te versturen en artikelen te delen zonder internet of via TOR.
- Tor Browser, de beste – want met normale privacy – browser.
F-Droid installeren
F-Droid installeren is een fluitje van een cent. Ga naar de website van F-Droid en haal het bestand binnen, open het, klik ok op de waarschuwing van Android en klaar is Kees.
Als je meer uitleg wilt hebben kun je die op de website van c’t krjigen.
Waardering
F-Droid en de apps die daarin worden aangeboden zijn voor hun financiering afhankelijk van donaties. Als je je waardering wilt uitspreken kan dat ook met een (kleine) donatie.
Meer lezen
Android Users: To Avoid Malware, Try the F-Droid App Store
Opinion: Researchers from Yale Privacy Lab argue that the scourge of trackers in Android apps means users should stop using the Google Play store.
Bron: Wired
Your Smartphone Apps Are Filled With Trackers You Know Nothing About
All of this should make you skeptical of marketing like Apple’s recent “privacy matters” campaign. While the company offers tools within Safari to block trackers on the web, it doesn’t offer any control over trackers embedded in apps that are distributed through the iOS App Store.
[…]
Tracking in SDKs is clearly part of the modern App Store ecosystem, and it goes far beyond the big corporate names. There are a dizzying array of companies you’ve never heard of invisibly tracking your habits in apps you use every day.
Bron: Your Smartphone Apps Are Filled With Trackers You Know Nothing About | by Owen Williams | OneZero, 8 april 2019
Apple Is a Hypocrite on Data Privacy
Apple, too, has benefited from just doing business with the biggest privacy offenders in the tech sector. Despite Cook’s claim in Brussels that the “stockpiles of personal data serve only to enrich the companies that collect them,” Apple does lots of deals with those companies. Safari, the web browser that comes with every iPhone, is set up by default to route web searches through Google. For this privilege, Google reportedly paid Apple $9 billion in 2018, and as much as $12 billion this year. All those searches help funnel out enormous volumes of data on Apple’s users, from which Google extracts huge profits. Apple might not be directly responsible for the questionable use of that data by Google, but it facilitates the activity by making Google its default search engine, enriching itself substantially in the process.
Bron: Apple Is a Hypocrite on Data Privacy – The Atlantic, 31 januari 2019