Gemakkelijk je accounts beveiligen tegen inbraak

Identiteitsdiefstal waarbij je account wordt gekraakt en gestolen is een kleine ramp. Maar je kunt het inbrekers moeilijker maken op een gemakkelijke manier.

Je huis doe je op slot met een sleutel. Je account zet je op slot met een wachtwoord. Dit maakt het moeilijker om in te breken.

Sleutel in het slot

Accounts met een wachtwoord beveiligen dat niet uniek is, kort en gemakkelijk te onthouden is hetzelfde als je huis achterlaten met de sleutel nog in het slot. Het kan goed gaan, het kan fout gaan want een inbreker is zo binnen.


Diefstal? Nooit van gehoord!

Accounts die worden gekraakt en gestolen is helaas geen zeldzaamheid. Kijk maar een op de website Have I been pwned? Daar vind je een databank van meer dan 8 miljard e-mailadressen van accountgegevens die gestolen zijn. Kun je meteen kijken of er een adres van jou bij zit.


Goed slot

Je accounts goed beveiligen doe je door voor elk account een uniek, lang en ingewikkeld wachtwoord te gebruiken.

Probleem

Al deze wachtwoorden onthouden is geen optie.

Opschrijven

De wachtwoorden digitaal bewaren in bijvoorbeeld een tekstbestand is onveilig (die kan iedere binnendringer op je PC bekijken en je kunt dat bestand verliezen) en de wachtwoorden opschrijven op papier omslachtig in gebruik (een goed wachtwoord overtypen zonder fouten is lastig). Ook het bewaren van wachtwoorden in je browser is onveilig want toegankelijk.

Kluis

Wat je wel kunt doen is gebruik maken van een kluis om je wachtwoorden veilig in te bewaren. Een kluis die je altijd bij de hand hebt en waar je gemakkelijk je wachtwoorden uit kunt halen als je ze nodig hebt.


Een kluis, is dat niet overdreven?

Je wachtwoorden in een bestand op je computer of telefoon is vergelijkbaar met je sleutels in de deur laten zitten:. als je computer verbonden is met internet is deze altijd vrij toegankelijk voor mensen die daar niets te zoeken hebben. (Als je niet wilt dat mensen zo gemakkelijk op je computer kunnen rondsnuffelen, is het enige wat je kunt doen je computer van internet afhalen.)


Zo’n kluis maak je met een wachtwoordbeheerder.

KeePass is misschien wel de bekendste wachtwoordbeheerder die er is. En misschien wel omdat de app zo goed is.

Het programma is – zoals alle programma’s in het begin even wennen, maar na een tijdje supersimpel om te gebruiken. En wel… voor de rest van je leven. Je zult je later afvragen hoe je ooit zonder hebt gekund.

Zo kun je er niet alleen wachtwoorden in bewaren maar allerlei belangrijke gegevens en wel netjes opgeborgen en geordend.


Wil je een nog betere beveiliging van je accounts, een solide extra beveiliging? In het artikel Een ander slot op de deur: tweestapsverificatie (2FA) lees je er meer over.


Meer over wachtwoorden

Wachtwoord raden

Een wachtwoord kan net als een sleutel gestolen worden. Maar een wachtwoord kan ook worden geraden. Met behulp van één of meerdere computers kan dat een fluitje van een cent zijn. Bij een sterk wachtwoord lukt dat echter (nog) niet.

Wat is een sterk wachtwoord?

Een wachtwoord is sterk als het

  1. relatief lang en
  2. uniek is.

1. Lang: gebruik veel verschillende tekens of een wachtzin

Een wachtwoord is sterk als het relatief lang is en veel verschillende willekeurige tekens bevat.

Een wachtzin bestaande uit een unieke combinatie van minstens vijf woorden is ook sterk.

Ook een sterk wachtwoord kan gestolen worden. Daarom is het belangrijk om een wachtwoord maar één keer te gebruiken, voor elk account een uniek wachtwoord.

2. Uniek: heb je een lang wachtwoord, wordt ie gestolen!

Sleutelkastje

Met een wachtwoordbeheerder sla je je wachtwoorden veilig op en zijn ze net zo toegankelijk om te gebruiken als je sleutels in je sleutelkastje. Alleen is dit sleutelkastje een kluis waardoor alleen degene met de sleutel van die kluis toegang heeft tot de sleutels.

Handig

Een wachtwoordbeheerder slaat wachtwoorden op, maar ook andere informatie waarvan het handig is om die bij dat wachtwoord te bewaren zoals het adres van de website.

Een wachtwoordbeheerder is ook heel handig om andere dingen dan wachtwoorden te bewaren op een veilige en overzichtelijke manier. Je kunt dingen opbergen in mappen maar ook gemakkelijk terugvinden met de zoekfunctie.

Je kunt het bestand dat je met een wachtwoordbeheerder maakt prima op een USB-stick opslaan om mee te nemen of op een draagbaar apparaat. Het bestand namelijk net als een kluis, mits je je kluis “op slot” doet met een sterk wachtwoord, zo goed als onkraakbaar.

Voordelen wachtwoordbeheerder

  1. Veilig: al je wachtwoorden worden bewaard in een onkraakbare kluis.
  2. Bescherming: criminelen kunnen je toetsaanslagen onderscheppen en zo je wachtwoord, hoe sterk dat ook is, eenvoudig stelen als je dat zelf intypt. Kopiëren en plakken met KeePass is veiliger.
  3. Gemakkelijk: je kunt moeilijke (dus veilige) en verschillende wachtwoorden gebruiken en toch hoef je maar één wachtwoord te onthouden.
  4. Overzichtelijk: alle belangrijke informatie op één plek, gesorteerd naar onderwerp en makkelijk te vinden door een handige zoekfunctie.
  5. Niet te verliezen: het kleine bestand met wachtwoorden – de kluis – is gemakkelijk op meerdere plekken te bewaren. Kwijtraken is dan vrijwel onmogelijk.
  6. Mobiel: de kluis is uitstekend mobiel te gebruiken (online, op USB-stick, Android-telefoon, enz.) en dus overal veilig je vertrouwelijke gegevens bij de hand.

KeePass

KeePass is beschikbaar voor verschillende besturingsystemen.

Het programma haal je op op deze website: http://keepass.info/. Klik door naar “Downloads” en kies voor KeePass 2.x om binnen te halen.

KeePass is uiteraard ook op de telefoon te gebruiken. Omdat het een open programma is, mag iedereen er mee aan de slag om een andere versie te maken. Voor Android kun je het beste terecht op F-Droid met KeePassDroid.

Gebruik van KeePass

Alle wachtwoorden die je met KeePass bewaart, bewaar je in een kluis die je aanmaakt met KeePass. Alleen het wachtwoord van die kluis, hoef je te onthouden.

Het gemakkelijkst is om een wachtzin te bedenken bestaande uit een unieke combinatie van minstens vijf woorden.

Wachtwoorden maken

In KeePass kun je voor elke “invoer” de wachtwoord generator gebruiken om sterke wachtwoorden te maken.

Het aangeraden minimum is zo’n acht tot tien tekens.

Je hoeft niet bang te zijn dat je wachtwoord te lang is of te ingewikkeld: omdat je KeePass gebruikt om je wachtwoorden in te vullen, maakt het helemaal niets uit.

Wat als je KeePass niet kunt gebruiken?

Je kunt altijd tijdelijk je wachtwoord veranderen in een wat kortere met alleen letters en cijfers zodat je die gemakkelijk handmatig kunt invullen. Als het permanent van aard is, heb je een wachtwoord nodig dat je kunt onthouden en dan is de beste optie om een wachtwoordzin te bedenken bestaande uit een unieke combinatie van minstens vijf woorden die uiteraard niet persoonsgerelateerd zijn.

Ook kun je belangrijke documenten kun je als bijlage bewaren.

Waarom KeePass en niet een andere wachtwoordbeheerder?

KeePass is

  • een open programma (met alle voordelen die daarbij horen zoals veiligheid, enz.)
  • toekomstbestendig (dit programma wordt heel veel gebruikt en goed onderhouden)
  • te gebruiken op vrijwel elke computer en telefoon (elk besturingssysteem)
  • ook vanaf een USB-stick te openen
  • gegevens zijn te exporteren (dus je zit nooit vast aan KeePass)

Klik hier als je meer wilt lezen over hoe je KeePass kunt gebruiken.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑