Veilige programma′s gebruiken

Om misbruik te voorkomen, kun je beter het gebruik van risicovolle programma’s zo veel mogelijk vermijden. Ook zijn er apps die door criminelen worden ontwikkeld en gebruikt.

Kwetsbaarheden

Criminelen maken gebruiken van kwetsbaarheden in programma’s.  Je kunt ze dichten maar je loopt dan wel achter de feiten aan. Voorkomen is beter dan genezen.

Beter

Beter is het om als het even kan niet de risicovolle programma’s te gebruiken en eventueel gebruik te maken van een alternatief programma.

De zwakste schakel

Het zwakste programma op een computer met Windows is Windows zelf. Dat ligt niet per se aan Windows maar criminelen richten zich het meest op computers met Windows. Door een ander besturingssyteem te gebruiken, werk je op een veel veiliger computer.

Klik hier als je meer wilt lezen over het beste alternatief voor Windows: Linux Mint.

Criminele apps

Je hebt apps die spioneren op je computer of telefoon, of apps die virussen bevatten die je computer lam leggen. Om dat te voorkomen is het belangrijk dat je niet zomaar programma’s installeert maar eerst kijkt of het wel een betrouwbare app is.

Waar staat de app?

Om het risico zoveel mogelijk te beperken kun je beter alleen gebruik maken van betrouwbare websites en app winkels. Buiten die bekende websites en winkels om installeren kan alleen als je heel zeker van je zaak bent.

Is de app populair?

Maar ook binnen die winkels kun je apps tegenkomen die niet ok zijn. Het aantal downloads is een goede indicatie: is die beperkt tot een paar duizend, dan kan het troep zijn. De waardering zet op zich niet veel, want die kan bij zo weinig downloads gemanipuleerd worden.

Apps vertragen en verbruiken

Sowieso is het niet aan te raden om veel apps te installeren. Je apparaat wordt er trager door en – in geval van een telefoon of  laptop – je accu loopt sneller leeg.

Het is belangrijk dat je programma’s steeds bijwerkt maar je kunt ook programma’s gebruiken die minder in de belangstelling staan in het criminele milieu.

Adobe Acrobat Reader

Eén zo’n soort programma is het veelgebruikte Adobe Acrobat Reader. In de plaats daarvan kun je ook SumatraPDF gebruiken.

Adobe heeft vandaag een recordaantal kwetsbaarheden in Acrobat Reader en Acrobat gepatcht, alsmede updates voor Flash Player uitgebracht. Via de beveiligingslekken had een aanvaller in het ergste geval een systeem volledig kunnen overnemen als er een kwaadaardig pdf-document werd geopend.
Bron: Security.nl

Klik hier als je meer wilt lezen over Acrobat Reader: Waarom je Adobe Reader niet nodig hebt

Programma voor je computer nodig?

Haal een app niet van een willekeurige website of controleer de betrouwbaarheid via bekende websites als Gizmos Freeware Reviews (op techsupportalert.com).

 

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑