Surfen zonder rommel

Dit artikel is bijgewerkt op 28 december 2016

PopupNog steeds weten veel mensen niet, dat je kunt internetten zonder die onrustige en afleidende advertenties waar je – zoals ik – nooit op klikt. Terwijl dat heel gemakkelijk te regelen is. In één minuut installeer je een extra functie voor je browser en zonder ook verder maar iets te hoeven instellen surf je zonder die aandachttrekkers. Voordeel is bovendien dat de webpagina’s sneller laden, je minder data verbruikt en dat je extra bescherming krijgt tegen allerlei troep die op je computer terecht kan komen, zoals virussen en spionnenbestandjes (cookies).

Hoe werkt het?

https://lh6.googleusercontent.com/Aw1VBK9wLcLn5NzS9Ogfsp0WxD3e-MiJ0QpvTI-Cap7jq9oGIc2bEa54YR9QePicihYgqyqRwQ=s141-h90-e365Programma’s waarmee je op internet surft, browsers, zijn uit te breiden met… uitbreidingen. Ze worden ook extensies genoemd of add-ons. Handige extra’s die je met een paar klikken toevoegt aan je favoriete browser. Met die uitbreiding, voeg je dus eigenlijk een functie toe aan het internetprogramma. Hoe je die toevoegt, verschilt per surfprogramma. We beperken ons tot twee populaire browsers, Chrome en Firefox.

Google Chrome

Ga met Google Chrome naar µBlock Origin in de winkel van Chrome. Klik rechtsboven op Toevoegen aan Chrome. In principe is het nu klaar. Er zijn echter nog twee handige functies die je kunt gebruiken:

  • Als je graag toch de advertenties van een website wilt bekijken, kun je die handmatig aanzetten door te klikken op een klein rood pictogram aan het einde van de adresbalk met je linkermuisknop. Klik op de grote groene aan/uitknop en de advertenties voor de betreffende webstek keren terug.
  • Als er op een pagina onverhoopt toch nog advertenties verschijnen, kun je deze laten verdwijnen door met je rechtermuisknop op de advertentie te klikken die je wilt verwijderen. en te kiezen voor uBlock  Origin en de advertentie is spoorloos verdwenen.
  • Als je last heb van anti-advertentieblokkeerders dan kun je kijken of je daarvan afkomt door de opties van uBlock Origin aan te passen. Dit doe je door met je rechtermuisknop te klikken op het icoontje en te kiezen voor Opties. Vink vervolgens Anti-Adblock Killer aan.
Als je de uitbreiding weer wilt verwijderen klik je op hetzelfde icoontje met de rechtermuisknop en kies je voor Verwijderen uit Chrome.

 

Mozilla Firefox

Ga in Firefox naar uBlock Origin in de add-ons rubriek van Mozilla en klik op Toevoegen aan Firefox. Klik vervolgens in het venster dat nu verschijnt op Nu installeren. Je krijgt nu de melding dat de extensie geïnstalleerd zal worden op het moment dat je Firefox (opnieuw) start. Je krijgt dan een melding dat de advertenties worden geblokkeerd. Da’s alles.

Advertenties (de)blokkeren gaat via het blauwe icoontje op de werkbalk van Firefox.

Het mooie van deze browser is, dat je uitbreidingen ook kunt gebruiken voor de mobiele versie van Firefox.

Meer informatie

uBlock Is a Fast and Lightweight Alternative to Adblock Plus, artikel Lifehacker, augustus 2014

Dev version of popular blocker extension µBlock for Firefox released, artikel Ghacks.net, december 2014

The author of the extension revealed recently that a Firefox port is in the works. Even better, a sample Firefox add-on file was posted at the same time by Deathamns that users can check out.

Alternatieven

AdBlock is naar eigen zeggen het populairste advertentiefilter en ook te gebruiken in Google Chrome. Adblock Plus verwijdert alleen de “vervelende advertenties”. Nadeel van deze alternatieven is dat ze je computer en browser veel zwaarder belasten en je dus de kans hebt, trager te moeten surfen.

Reacties zijn gesloten.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑