Android op z’n best

NB: Deze tips zijn voor gevorderde computergebruikers!

Steeds meer mensen met een Android telefoon weten dat ze er een verbeterde versie van het besturingssyteem op kunnen zetten op een relatief eenvoudige manier. De  populairste aanpassing,  CyanogenMod, kent al tegen de een drie miljoen gebruikers.

Voordelen

De voordelen zijn groot, je telefoon wordt waarschijnlijk:

 • (veel) sneller
 • stabieler
 • (veel) zuiniger (minder batterijverbruik)
 • gebruiksvriendelijker en handiger (talloze handige aanpassingen)
 • “persoonlijker” door meer instelmogelijkheden
 • “groter” doordat je (veel) meer ruimte krijgt om apps te installeren
Bij mijn toestel, een HTC Desire, is vooral de verandering wat betreft mijn energieverbruik zeer opvallend . Ik hoef nu niet meer mijn telefoon tussentijds op te laden overdag, zelfs niet bij intensief (GPS-)gebruik.

Moeilijk?

De eenvoudigste manier om je telefoon de nieuwste versie te geven is met de officiele bijwerkingen die beschikbaar gesteld worden door de fabrikant van je telefoon. Dat doe je gewoon via internet of via een USB verbinding met een bijbehorend synchronisatieprogramma zoals Kies van Samsung of HTCSync. Deze manier is vooral geschikt voor mensen met weinig ervaring met de PC. Ben je meer ervaren dan is het beslist niet moeilijk om een aangepaste Android op je mobiel te zetten.

Toegang tot het besturingssysteem

Om een verbeterde versie van Android, in het Engels een custom ROM of een aftermarket firmware op je telefoon te kunnen zetten, heb je beheerders rechten nodig, net zoals op je PC bij Windows. Ook dan heb je die nodig om programma’s te kunnen installeren. Toegang verschaffen aan het besturingssysteem van je telefoon wordt  rooten genoemd.

Voordelen rooten

Dat rooten is op zichzelf al interessant, omdat het je in staat stelt om talloze interessante apps uit de markt van Android te installeren die je zonder  toegangsrechten niet kunt gebruiken. Dus of je nu wel niet gebruik wilt maken van een ROM: je kunt altijd kiezen om je toestel te rooten om deze programma’s te kunnen gebruiken. Dit is mijn top drie van progamma’s die beheerdersrechten nodig hebben.

Pas op

Rooten is volgens vele (betrouwbare) bronnen op internet vrij ongevaarlijk en het lijkt mij zelf ook dat er weinig kan misgaan. Het belangrijkste is, dat het geheugenkaartje in je telefoon niet als hard schijf aan je PC mag hangen. Als dat het geval is tijdens het rooten, zit je in de problemen. Dit voorkom je door in de instellingen te regelen dat de telefoon standaard moet opladen indien aangesloten op de PC.

Hoe?

Lees hier hoe je dat rooten moet aanpakken of bekijk deze video. De stappen die ik heb gevolgd voor mijn HTC Desire, plaats ik hieronder maar moet je zien als een manier om je alvast een overzicht te geven. Gebruik voordat je aan de slag gaat ook de koppelingen naar andere websites onderaan dit artikel.

Dit zijn de stappen die ik gevolgd heb voor mijn toestel:

 1. Installeer een stuurprogramma voor je telefoon (alleen bij Windows PC) genaamd HTCDriver….)
 2. Haal Revolutionary binnen. Je moet daarvoor ook het serienummer van je telefoon intikken (te vinden onder je batterij bij S/N of in de instellingen) en de sleutel noteren in kladblokbestand.
 3. Zet via Toepassingen/Ontwikkeling USB-foutopsporing aan,
 4. zet via Verbinden met PC/Standaardverbindingstype op Alleen opladen en vink Vragen uit.
 5. Verbind vervolgens de telefoon met de PC met de USBkabel.
 6. Start het programma Revolutionary.
 7. Type de sleutel in als daar om gevraagd wordt.
 8. Het programma gaat nu aan het werk. Dit duurt even.
 9. Als het vraagt om ClockworkMod te downloaden type Y.
 10. Als dit klaar is, moet het eigenlijke werk nog beginnen. Zet dit bestand op je SDkaart. Zet je telefoon uit  en start op met volumeknop omlaag en de aan/uitknop ingedrukt.
 11. Kies voor ClockworkMod (kies met volumeknoppen en gebruik de aan/uitknop als “Enter”) en in dit programma die voor “Choose ZIP from SD card”. Als dit niet lukt maar je een scherm met REVOLUTIONARY te zien krijgt, ga dan terug met de aan/uitknop en druk net zo vaak op de onderste volumenknop tot je “Backbutton enabled” of iets dergelijks ziet staan. Nu gaat het wel.
 12. Ga hierna terug naar het hoofdmenu en kies voor “Reboot now”. Als het goed is zie je na het opstarten in de  lijst met apps “Superuser”. Gelukt!

Partitie maken

Heb je te maken met een krappe interne schijf op je telefoon, waardoor je niet zo veel programma’s kan installeren als je zou willen, kun je een deel van je SD-kaart gebruiken om daarop een gedeelte van je besturingssysteem te plaatsen zonder dat je daar ook maar iets van merkt in het gebruik.

Om extra ruimte te gebruiken van de SD-kaart, moet je een partitie aanmaken. Dat heb ik zo gedaan:

 • Gebruik Easeus Partition Master Home
 • Verwijder alle partities van de SD kaart.
 • Maak een primaire FAT 32 partitie en formatteer deze met een clustergrootte van 32kb.
 • Maak een primaire EXT3 partitie van maximaal 2 GB (in deze volgorde) en formatteer deze met een clustergrootte van 4 kb.
 • Houd bovenstaande volgorde aan bij het creëren van partities.
 • Om de partitie te gebruiken bij CyanogenMod heb je nog S2E nodig.

ROM installeren (gouden tip op komst)

Voor de benodigde stappen om een ROM te installeren, verwijs ik graag naar de koppelingen onderaan dit artikel. Maar wat het installeren veel simpeler maakt, is het bestaan van de app ROM Manager, de gouden tip. Hiermee kun je eerst een herstelmodus maken, dan een backup van je systeem en vervolgens de nieuwe ROM installeren. Met de betaalde versie van ROM Manager (€ 4,99) is de app zelfs het enige instrument dat je nodig hebt om een ROM uit te kiezen en te installeren. Je hoeft dan niet het internet op om de juiste ROM te kiezen voor de juiste telefoon en je blijft automatisch op de hoogte van nieuwe versies van de geïnstalleerde ROM. De betaalde versie is niet nodig maar maakt het allemaal wel heel gemakkelijk.

Na installatie

Het is het beste om een nieuwe ROM te installeren met een volle accu. Dit is niet alleen uit veiligheidsoverwegingen (de stroom kan uitvallen tijdens de installatie) maar ook om de weergave van de capaciteit van je batterij goed te kunnen weergeven. Als dat toch niet goed is gegaan en je merkt dat de status van je accu niet goed weergegeven wordt, wis je met deze app de oude gegevens van je telefoon. Een soort reset waardoor alles weer is zoals het hoort te zijn.

Koppelingen

Rooten

Partitie maken

ROM

CyanogenMod

ROM installeren

*** Dit artikel is bijgewerkt op 15 augustus 2012. ***

Reacties zijn gesloten.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑