Beveiliging

Waarom je geen duur firewallprogramma nodig hebt

In het kort

 • Inbraak op je PC is niet denkbeeldig.
 • Een firewall maakt het inbrekers lastiger.
 • Een goede firewall hoeft je niets te kosten.


Naast een goede virusscanner die verdachte bestanden onderschept, is een zogenaamde firewall, een schutsmuur, die het in- en uitgaande verkeer van de PC in de gaten houdt, aan te raden.

Goed en gratis: de firewall van PC Tools

 • Eenvoudig
 • Gebruiksvriendelijk
 • Nederlandstalig

Installatie PC Tools Firewall Plus in stappen

Een ervaren computergebruiker kan de installatie van de firewall van PC Tools bijna met zijn ogen dicht doen en verder te lezen door  hier  te klikken om te kijken naar wellicht interessante informatie omtrent firewalls. Maar voor anderen kan het nuttig zijn om even te kijken naar de onderstaande instructie.

Tip voor onervaren computergebruikers: in plaats van het stappenplan te gebruiken is het ideaal als je iemand kent, die iets meer afweet van computers. Die persoon kan dan met het programma TeamViewer jou op afstand helpen met installeren. Zie daarvoor dit artikel.

Je kunt de stappen ook afdrukkenalleen de tekst of met afbeeldingen (4 pagina’s). Zo kun je de instructie bij de hand houden als deze webpagina gesloten is want tijdens de installatie is het aan te bevelen geen programma’s op te laten staan.

 1. Haal hier (http://www.pctools.com/nl/firewall/download/, opent in nieuw venster) het programma op van de website van PC Tools. Als het goed is, begint het downloaden automatisch en krijg je meteen de vraag waar je het bestand wilt opslaan. (Zo niet, klik dan op de groene knop met Download nu starten.) Sla het bestand daar op, waar je het gemakkelijk terug kunt vinden, zoals bijvoorbeeld het bureaublad.
 2. Verwijder de installatie van de oude firewall. Sluit eerst de firewall af door rechtsonder het pictogram van de betreffende firewall op te zoeken. Klik er met je rechtermuisknop op en kies voor de afsluitoptie. Ga dan via Start, Configuratie naar Software of Programma’s. (Een snelkoppeling of map verwijderen maakt de installatie niet ongedaan. Bij een installatie wordt een programma niet alleen op de harde schijf geplaatst maar ook gekoppeld aan het systeem.) Je ziet nu een lijst met geïnstalleerde programma’s. Kies het programma dat je wilt verwijderen. Start nu de computer opnieuw op om de verwijdering te voltooien.
 3. Open het installatiebestand fwinstall.
 4. Klik op Uitvoeren.
 5. Klik bij “Welkom…” op Volgende.
 6. Kies voor Ik accepteer de licentieovereenkomst en klik op Volgende.
 7. Je ziet de melding Bezig met installeren.
 8. Klik op Voltooien.

  Klik op Voltooien.
 9. Je  ziet de melding Wacht terwijl de service automatisch wordt gestart.

  Je ziet de melding “Wacht terwijl de service automatisch wordt gestart”.
 10. Het programma zal je nu een aantal vragen stellen. Allereerst of je gebruik maakt van een vertrouwd netwerk. Kies dan voor Vertrouwd. Verder krijg je vragen over programma’s die van de internetverbinding gebruik willen maken. Kies dan voor Ja. De firewall zal het antwoord onthouden en de vraag niet meer stellen. (Als je meer wilt weten over deze firewall, kun je de uitleg bekijken op SchoonePC.)
 11. De installatie is klaar. Je kunt nu het installatiebestand verwijderen want je hebt het niet meer nodig.

Alternatief

Als je graag de beste firewall wilt hebben maar op het gebied van gebruiksvriendelijkheid wat wilt inleveren, is de schutsmuur Comodo Internet Security een tip. (Let op: het meegeleverde anti-virusprogramma hoeft niet geïnstallerd te worden. Kies bij de installatie voor firewall.). Ook deze firewall is gratis.

Koppelingen voor meer informatie