Apparaat, mobiel

Niet alleen kopers betalen een hoge prijs voor een iPhone

De iPhone-hype is nog steeds niet voorbij: journalisten – zelf bijna uitsluitend Apple-gebruikers – lopen nog steeds over van bewondering voor dit apparaat en bekijken de wereld door een appeltjes-bril. Logisch dat je dan ook niet opmerkt dat er betere alternatieven zijn voor deze in China gemaakte telefoon met veel cruciale Samsung onderdelen: die alternatieven kun je eenvoudigweg niet zien. Net als in het sprookje van de nieuwe kleren van de keizer: iedereen is vol bewondering over de kleren omdat niemand dom gevonden wil worden, terwijl de keizer niets aan heeft.

Bloatware

Zo hoor je niemand over bloatware op de iPhone: apps van de fabrikant die voorgeïnstalleerd zijn en je niet kunt verwijderen. Steen en been wordt er wel geklaagd over de bloatware op Android-telefoons. Terwijl je die niet hoeft te gebruiken. De bloatware op Apple apparaten wel. Je bent verplicht die apps te gebruiken hoezeer je die apps ook kunt verfoeien.

Je favoriete apps gebruiken op een iPhone is niet mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld dol zijn op de Firefox-browser omdat je die kunt uitbreiden met een reclamefilter zodat je geen last hebt van alle troep die via advertenties binnenkomt. Je kunt die ook op een iPhone installeren. Maar elke keer als je in een andere app, bijvoorbeeld in een mailtje, op een link tikt, krijg je de standaard browser van Apple en dat is de browser van… Apple. Altijd. Dit kun je niet veranderen. Je moet de browser van de fabrikant gebruiken. En dit geldt voor alle bloatware op de iPhone. Je bent verplicht om die bloatware te gebruiken. Hoe goed de alternatieve apps ook zijn.

Apple bepaalt

En dit legt meteen bloot wat de filosofie van Apple is: je mag de telefoon alleen gebruiken zoals Apple wil dat je ‘m gebruikt. Je kunt ‘m nauwelijks aanpassen aan je eigen voorkeuren en bent verplicht de manier van werken zoals Apple die bedacht heeft te gebruiken ook al is die nog zo omslachtig.

Terug

Om deze reden en andere redenen is het besturingssysteem van Android nog steeds veel gebruiksvriendelijker. Een andere reden is bijvoorbeeld de terug-toets. Die ontbreekt op de iPhone. Op een Android telefoon kun je nadat je op een link hebt gedrukt en in een andere app belandt met één druk op de terug-toets terug naar de app met de link. Niet op de iPhone. Het is een raadsel waarom deze toets nog steeds ontbreekt op Apple apparaten.

Privacy

Over de privacy op Apple apparaten hoeven we ons sinds “Edward Snowden” geen illusies te maken. We weten nu dat Apple onderdeel uitmaakt van Prism en dat betekent dat alles wat je in het “eco-systeem” van Apple doet, wordt bekeken door de NSA, de Amerikaanse “AIVD”. Alles.

Wat mensen graag zouden willen weten

Een ander punt dat vrijwel geen aandacht krijgt in de media is de mensonwaardige arbeidsomstandigheden waaronder iPhones gemaakt worden. Terwijl mensen dit graag zouden willen weten en meer dan bereid zijn om hun keus voor een telefoon daardoor te laten bepalen.

Nog steeds hangen bij de fabriek netten om te voorkomen dat nog meer mensen zelfmoord plegen. O.a de BBC heeft erover bericht en de ZDF heeft er een schokkende reportage over gemaakt.

De situatie is vandaag de dag niet anders.

Dit maakt van de iPhone een telefoon waar niet alleen kopers een hoge prijs voor moeten betalen.

schermafbeelding-00006.png

Meer informatie

How much does it worth? 勞動何價? (1 of 3)

How much does it worth? 勞動何價? (2 of 3)

Video’s van Sacom, Students and Scholars Against Corporate Misbehaviour over de werkomstandigheden bij Foxconn, de fabriek waar iPhones worden gemaakt.

Others pay the price for what we buy

Artikel Bread For All, organisatie betrokken bij Sacom.