WhatsApp geeft je gegevens aan Facebook

Tot zondag 25 september 2016 kon je de schade nog enigszins beperken, maar de overdracht van je persoonlijke gegevens naar Facebook is sowieso een feit. Wil je voorkomen dat er nog meer van jouw data naar Facebook gaat dan kun je overstappen op een prachtig alternatief, dat net zo simpel werkt als WhatsApp maar je contacten en berichten wel privé houdt, Signal. Een miljoen mensen zijn je al voorgegaan.

Dit artikel is bijgewerkt op 7 november 2016

Facebook krijgt jouw telefoonnummer, ook als je dat niet wilt. Mensen die (absoluut) niet hun (mobiele) telefoonnummer aan Facebook willen geven, raken toch hun nummer kwijt aan het bedrijf door de veranderingen bij WhatsApp. In tegenstelling tot eerdere beloften, overhandigt WhatsApp alle telefoonnummers van haar gebruikers aan Facebook.

Al je contacten

En dat niet alleen: dit betekent dat van iedereen die in het adressenboek van een WhatsApp-gebruiker staat, het telefoonnummer bekend wordt bij Facebook. Ook mensen die geen WhatsApp gebruiken of geen Facebook. Mensen die consequent hebben geweigerd om Facebook hun adressenboek door te laten pluizen om te zoeken naar “vrienden”, zien op deze manier toch nog hun contactenlijst in de handen komen van het Amerikaanse bedrijf. Want Facebook kan eenvoudig zien bij wie je in het adresboek staat en via deze omweg zien wie je contacten zijn.

Via WhatsApp kan Facebook tevens zien, hoe belangrijk deze contacten voor je zijn door te kijken naar het aantal berichten dat je aan een persoon verstuurt en ander zogenaamde metadata. Deze metadata zijn volgens deskundigen meer waard dan de inhoud van je berichten.

Wat je kunt doen

Het enige wat je kunt doen om met je telefoonnummer niet kwijt te raken aan Facebook is een nieuw nummer nemen. Voor je bestaande telefoonnummer is het helaas te laat. Dit nieuwe nummer kun je dan aan mensen verstrekken met het verzoek dat nummer niet op te slaan op hun telefoon met internet of in een adressenboek van Gmail of welke commerciële e-maildienst dan ook. Digitaal bewaren (op telefoon en/of computer) is wel mogelijk maar alleen voor mensen die weten hoe je je privacy beschermt.

Als je WhatsApp wilt blijven gebruiken kun je de schade een heel klein beetje beperken door een vinkje te plaatsen in de instellingen. WhatsApp belooft dan jouw gegevens niet te gebruiken voor commerciële doeleinden. Helaas heeft WhatsApp geen beste reputatie als het gaat om beloften. Het bedrijf gaat daarmee lijken op het moederbedrijf Facebook dat een lange geschiedenis kent van het schenden van vertrouwen.

Privégesprekken: het kan wel!

Wil je voorkomen dat de ook inhoud van je berichten in handen komt van Facebook, stap dan over op een app die niet alleen je communicatie versleutelt (dit is min of meer hetzelfde als een envelop met brief dichtplakken in de echte wereld), maar het ook niet leest (de brief openmaakt in de echte wereld) of zal gaan lezen in de toekomst. Versleuteling alleen is niet voldoende (dichtplakken van de brief is niet genoeg als de postbode over je schouder met je mee leest), het gaat erom dat de berichten niet te lezen zijn, op geen enkele manier. Privé is alleen privé als je zeker weet dat er niemand mee leest. Elke schijn van gluren verandert bewust of onbewust de manier van communiceren. Vraag het mensen die leven in een dictatuur.

De beste app

De beste app is momenteel Signal van Open Whisper Systems. Zeer eenvoudig in gebruik en met mogelijkheden als groepsgesprekken. En het aantal gebruikers groeit snel. Aanbevolen door Edward Snowden.

Signal

Tot slot

Facebook belooft je telefoonnummer niet te verkopen, delen of te geven aan adverteerders. Deze belofte zullen ze – in tegenstelling tot eerdere beloften – niet breken. Nooit. Want jouw telefoonnummer en al jouw andere persoonlijke gegevens zijn goud waard. Dat goud geven ze niet weg. Nooit.

Meer informatie en achtergronden

Toekomst

Met het breken van de belofte van een strikte scheiding met Facebook door WhatsApp is een tweede stap genomen in het proces van volledige integratie in het moederbedrijf Facebook (de eerste was de aankoop). Dit betekent op termijn dat alle privé-informatie op WhatsApp (berichten, contacten, metadata) in handen komt van Facebook.

Datahandelaar

Voor de goede orde: Facebook is in de kern geen bedrijf dat een netwerk aanbiedt, maar data verzamelt om die te verkopen. Een datahandelaar dus. Dat Facebook zegt nooit te gegevens over te dragen aan bedrijven moet dan kloppen, want als ze dat zouden doen, zouden ze hun goud weggeven. Bedrijven mogen er tegen betaling gebruik van maken maar alleen zo, dat ze afhankelijk blijven van Facebook.

Geen gewone reclame

Privéberichten versturen en reclame gaat niet goed samen, tenzij strikt gescheiden. Vermenging is een hachelijke zaak: het betekent dat bedrijven tegen betaling aan het bedrijf dat jouw persoonlijke data bezit een inkijkje krijgen in je privégedachten en daar gebruik van kunnen maken om je te verleiden om bijvoorbeeld de portemonnee te trekken. Manipulatie is het kernwoord hier. Het betekent dat bedrijven zonder dat je het door hebt macht – lees persoonlijke informatie over jou – gebruiken in hun voordeel.

Bronnen:

 Een blik in de toekomst van WhatsApp, blogartikel WhatsApp:

Vandaag werken wij voor het eerst in vier jaar de voorwaarden en het privacybeleid van WhatsApp bij. Dit is een onderdeel van onze plannen om in de komende maanden manieren te testen om mensen te helpen communiceren met bedrijven.

Zelfs nu we meer zullen coördineren met Facebook in de komende maanden, zullen versleutelde berichten privé blijven en kan niemand anders ze lezen. WhatsApp niet, Facebook niet, niemand. We zullen jouw WhatsApp-nummer niet delen met anderen, ook niet op Facebook. We zullen jouw telefoonnummer ook niet verkopen, delen of geven aan adverteerders.

Privacybeleid WhatsApp, artikel WhatsApp over hun kijk op privacy:

Marketingberichten die u kunt ontvangen, kunnen een aanbieding bevatten waar u wellicht in geïnteresseerd bent.

Zelfs nu we meer zullen coördineren met Facebook in de komende maanden, zullen versleutelde berichten privé blijven en kan niemand anders ze lezen. WhatsApp niet, Facebook niet, niemand. We zullen jouw WhatsApp-nummer niet delen met anderen, ook niet op Facebook. We zullen jouw telefoonnummer ook niet verkopen, delen of geven aan adverteerders.

WhatsApp breekt met twee van haar meest essentiële beloftes, artikel GSMhelpdesk:

Naast de openstelling van WhatsApp voor het versturen van ‘spam’, baart vooral ook de koppeling met Facebook veel zorgen. Ook dit weten WhatsApp en Facebook leuk te verpakken door te zeggen dat op deze manier spamaccounts beter aangepakt kunnen worden.

WhatsApp gaat data delen met Facebook, artikel Tweakers met een reactie van Rainbow:

Wat ik persoonlijk het meest bezwaarlijk vind is dat je er niet onderuit kan, ook als je zelf geen WhatsApp gebruikt

WhatsApp maakt een u-bocht: gegevens worden gedeeld met Facebook, artikel Bits of Freedom:

Maar welke informatie wordt er naast je telefoonnummer nog meer met Facebook gedeeld? Is dat bijvoorbeeld ook informatie over wie jouw appjes heeft gestuurd (de verzender) en wie er in jouw contactlijst staan?

De nieuwe voorwaarden van WhatsApp veroorzaken voorlopig alleen maar meer verwarring dan dat duidelijk wordt wat er precies wijzigt en wat dit voor jouw als gebruiker exact betekent.

Zelfs als je de instructies om het delen uit te schakelen hebt gevolgd (zoals te lezen op https://www.whatsapp.com/faq/nl/general/26000016 ) zullen de gegevens nog met Facebook worden gedeeld:

Facebook en de Facebook-bedrijvengroep zullen alsnog deze informatie ontvangen en gebruiken voor andere doeleinden, zoals voor het verbeteren van de infrastructuur- en afleveringssystemen, het begrijpen hoe onze Diensten of die van hun worden gebruikt, het beveiligen van systemen, en het bestrijden van spam, misbruik of schendingen.”

Het enige wat je door het ‘uitschakelen’ krijgt is dat jouw gegevens niet worden gebruikt voor advertentie doeleinden

met een reactie van David Korteweg

Dat is een terecht punt. Je accountinformatie wordt inderdaad nog steeds met Facebook gedeeld met Facebook voor andere doeleinden ongeacht de keuze die je maakt om je gegevens met Facebook te delen om, eufemistisch gezegd, “jouw ervaring met advertenties en producten op Facebook te verbeteren”.

Als je het delen van je accountinformatie voor deze andere doeleinden ook niet wil, dan zit er niets anders op dan over te stappen op een alternatief.

Bedrijven weten u straks ook te vinden via Whatsapp, artikel Elsevier:

Met het nieuwe beleid gaat Whatsapp tegen de belofte in die Facebook-baas Mark Zuckerberg deed bij de overname door Facebook in 2014.

‘Absoluut niet,’ zei Zuckerberg toen nog op de vraag of Facebook de berichten van Whatsapp ook ging gebruiken voor advertenties of andere diensten.

Facebook weet veel meer dan je denkt, Kassa:

Hoe voller jouw profiel (dus hoe meer informatie over jou bekend is), hoe aantrekkelijker dit is voor adverteerders, en hoe meer jij waard bent voor Facebook. Facebook suggereert dan ook vrienden, mensen die je wellicht kent, om je profiel te vullen. Maar dit zijn vaak mensen die je soms helemaal niet persoonlijk kent.

Nieuw privacybeleid WhatsApp: bedrijven kunnen je ‘appen’, gegevens gaan naar Facebook, artikel de Volkskrant

Privacy zit niet meer in het DNA van Whatsapp, artikel de Volkskrant

Facebook’s WhatsApp Data Gambit Faces Federal Privacy Complaint, artikel Motherboard:

WhatsApp users should be shocked and upset,” Claire Gartland, Consumer Protection Counsel at the Electronic Privacy Information Center, a leading US consumer advocacy group, told Motherboard. “WhatsApp obtained one billion users by promising that it would protect user privacy. Both Facebook and WhatsApp made very public promises that the companies would maintain a separation. Those were the key selling points of the deal.”

This is not Facebook’s first attempt to push the boundaries of online privacy. The tech titan has repeatedly tested the limits of user privacy in an effort to build a giant database of information about its members, in order to target them with digital advertising. That, after all, is Facebook’s business—selling advertising.

As Facebook founder Mark Zuckerberg famously declared in 2007: “There is no opting out of advertising.”

++++

People shouldn’t be resigned to the status-quo where they just accept these shocking invasions of privacy,” Gartland told Motherboard. “If the FTC allows this to keep happening, we need to question that agency’s role as the cop-on-the-beat.”

What infuriates many privacy advocates is that WhatsApp and Facebook went out of their way to tout the privacy and security features of the messaging service at the time of the 2014 acquisition. At the time, Facebook and WhatsApp executives insisted that the social networking giant would keep the messaging service at arms-length.

+++++

Facebook and WhatsApp lied to us,” Chester told Motherboard flatly. “And they think nothing is wrong. That shows you that the people who run Facebook have an ethics problem.”

WhatsApp is going to let businesses message its users, Buisiness Insider

WhatsApp is going to share your phone number with Facebook. That means WhatsApp users could soon start seeing more targeted ads on Facebook, artikel Reddit:

Facebook knows who is friends with who.

Facebook uploads all contacts from phones.

Facebook knows your number because your friends have you listed in their phones with your phone number.

So lässt sich der Daten-Austausch bei WhatsApp stoppen, artikel Handelsblatt:

Der Respekt für deine Privatsphäre ist in unseren Genen“, schrieb WhatsApp-Gründer Jan Koum im März an die Nutzer. Gerade hatte Facebook den populären Kurznachrichtendienst übernommen, und so mancher Kritiker befürchtete, dass Start-up und Konzern Daten in einem ungekannten Ausmaß sammeln könnten. „Wir haben WhatsApp um das zentrale Prinzip, so wenig, wie möglich von dir zu wissen, aufgebaut“, ließ Koum daher wissen.

Auf welche Informationen von Whatsapp-Nutzern wird Facebook künftig zugreifen können?, artikel Handelsblatt:

Nachdem bei der Übernahme durch Facebook 2014 vereinbart wurde, die Daten getrennt zu lassen, macht Whatsapp nun einen vorsichtigen Schritt. Facebook soll die Telefon-Nummer des Nutzers bekommen sowie Informationen dazu, wann er bei dem Dienst aktiv war.

Was verrät eine Handynummer überhaupt?

Mit der Telefonnummer können Profile eindeutig einer bestimmten Person zugeordnet werden.

Auf welche Informationen von WhatsApp-Nutzern wird Facebook künftig zugreifen können?
Nachdem bei der Übernahme durch Facebook 2014 vereinbart wurde, die Daten getrennt zu lassen, macht WhatsApp nun einen vorsichtigen Schritt. Facebook soll die Telefon-Nummer des Nutzers bekommen sowie Informationen dazu, wann er bei dem Dienst aktiv war – Experten sprechen von Metadaten.

Signal zum Wechsel: WhatsApp gibt jetzt Daten an Facebook weiter, artikel Netzpolitik:

Der Messenger WhatsApp hat verkündet, dass er von nun an Daten an Facebook weitergibt. Zu diesen gehören die Telefonnummer und Daten, wann und wie oft ein Nutzer den Messenger nutzt. Mit diesen Daten kann Facebook seine Nutzer noch detailfreudiger analysieren.

Whatsapp gibt Telefon-Nummer an Facebook – warum das mehr ist, als nur eine Datenschutz-Änderung, blogartikel Beimnollar:

Tatsächlich gibt es bei Facebook schon seit längerem für Werbekunden die Möglichkeit, ihre Kundendatenbanken hochzuladen und mit der Facebook-Kundendatenbank zu matchen, z.B. anhand von E-Mails, oder eben auch anhand von Telefonnummern. Nur war es bisher so, dass in vielen Fällen dieser match nicht klappte, z.B. weil Leute auf Facebook mit anderen E-Mails arbeiten oder weil sie ihre Telefonnummer dort nicht ablegen…
Der ganze Whatsapp-Deal macht jetzt schlagartig nochmal neuen Sinn und diese Änderung der Datenschutzbestimmungen ist deutlich mehr als nur eine kosmetische Korrektur. In Zukunft werden also Firmen, die irgendwo mal an eure Telefonnummer gekommen sind, mit einfachsten Möglichkeiten euch Werbebotschaften zustellen können und zwar personalisierte. Also wirklich im Sinne von “Mayer, warum sind sie gestern so schnell aus dem Laden gestürmt?” Und das nicht nur auf Facebook, sondern zunehmend auch außerhalb, denn FB baut die Möglichkeiten, die eigenen Daten auf Fremdwebsites fürs Targeting zu nutzen, permanent aus (wie Google übrigens auch).

Schön ins Bild dazu passt natürlich, dass Mobilfunk-Anbieter zunehmend am Datenbusiness teilnehmen wollen und Anbietern ebenfalls ermöglichen, zusätzliche soziodemographische Daten zur Mobilfunknummer anzureichern.
Damit wird die Mobilfunknummer langsam zu einer Art
universal identifier, mit dem Tracking und Targeting über alle Grenzen hinweg möglich ist. Im Vergleich dazu erscheinen die bisherigen Cookies wie eine Werbetechnologie aus einer Folge der Waltons.

Das muss man im Effekt nicht schlecht finden, aber mich besorgt schon zunehmend, wie da en passant eine immer größer werdende, nun auch voll personalsierte Datenbank* entsteht, die unglaublich viele Details zu den jeweiligen Personen enthält und jetzt außerdem eindeutig der jeweiligen Person zugeordnet werden kann. Und: Es wird langsam fast unmöglich, das Internet pseudonym/anonym zu nutzen. Das ist nicht nur für Menschen, die Schutz benötigen, eine schlechte Nachricht, sondern generell für das Netz als ein Ort der offenen und kreativen Kommunikation.

Relaxing Privacy Vow, WhatsApp Will Share Some Data With Facebook, artikel New York Times

WhatsApp’s privacy policy overhaul raises concerns about potential legal challenges. Marc Rotenberg, president of the Electronic Privacy Information Center, a privacy advocacy group in Washington, said it would file a complaint on Monday with the Federal Trade Commission to stop WhatsApp from sharing users’ data with Facebook. The group filed a similar case in 2014, citing promises that WhatsApp had made to protect individuals’ privacy.

Many users signed up for WhatsApp and not Facebook, precisely because WhatsApp offered, at the time, better privacy practices,” Mr. Rotenberg said by email. “If the F.T.C. does not bring an enforcement action, it means that even when users choose better privacy services, there is no guarantee their data will be protected.”

WhatsApp to Share User Data With Facebook, artikel The Wall Street Journal:

The messaging service WhatsApp will start sharing phone numbers and other user data with Facebook Inc., a moneymaking strategy that strays from its promise that little would change when the app was acquired by the social network in 2014.

WhatsApp users to receive adverts, artikel BBC:

  • The updated privacy policy also paves the way for businesses to send messages to WhatsApp users.

Facebook is going to start taking user data from WhatsApp, artikel Independent:

WhatsApp is to start handing over user information to parent company Facebook, in a huge reversal of its previous policies.

Bert

Bert @Tyraid

Wait, I’m going to literally get text messages from random companies without my permission in Whats App?

Four years and $22 billion later, WhatsApp has decided ads aren’t awful, after all, artikel Recode:

 2012 WhatsApp: We don’t sell ads because ads are bad.

 2014 WhatsApp: You want to buy our company for $22 billion, Facebook? Deal.

 2016 WhatsApp: We’re going to use WhatsApp data to help Facebook sell ads.

Reacties zijn gesloten.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: