Hoe je draadloos muziek kunt beluisteren vanaf je telefoon

Bijgewerkt op 11 september 2014

Hoe heerlijk kan het zijn, om, als je even naar muziek wilt luisteren, er eens lekker voor te gaan zitten en de muziek te kiezen, die je wilt horen. Vroeger volstond de draadloze infrarood afstandsbediening die bij je stereo-installatie of cd-speler hoorde. Tegenwoordig hebben veel mensen hun muziek opgeslagen op hun computer, telefoon of muziekspeler. Hoe mooi zou het zijn, als je in je luie stoel, door je muziekcollectie zou kunnen bladeren en beluisteren vanaf een scherm in je hand? En als het ook nog eens heel gemakkelijk en tegen een redelijke prijs geregeld kan worden. Het kan allemaal met de draadloze audio-ontvanger.

Voordelen

 • Je favoriete muziekapplicatie gebruiken
 • op je favoriete handzame apparaat met aanraakscherm
 • binnen een straal van 10 tot 100 meter van je hifi-installatie
 • voor een betaalbaar bedrag en met
 • uitstekende geluidskwaliteit.

Door deze muziekontvanger op je hifi-systeem aan te sluiten kun je je muziekcollectie draadloos bekijken en afspelen vanaf de bank. Of je muziek nu op de computer, telefoon, tablet of online staat. Gewoon met een apparaat met een aanraakscherm, dus simpelweg met je telefoon, tablet of muziekspeler, En: in je favoriete muziekprogramma. Bovendien geniet je van de geluidskwaliteit die je gewend bent.

Het grote voordeel

Je kunt vandaag de dag ook met een afstandsbediening en een scherm op afstand (meestal een TV) door je muziekcollectie bladeren. Je kunt ook je computer op je TV aansluiten en met muis en/of toetsenbord muziek kiezen. Met een aanraakscherm is dit echter veel prettiger. Niet dat gepruts met je afstandsbediening, niet dat getuur naar je scherm maar gewoon je muziek aantikken op het scherm in je hand.

En dit kan allemaal met een audio-ontvanger die gebruik maakt van

 • de draadloze dataoverdrachtstechniek Bluetooth,
 • het liefst met ondersteuning voor de juiste codecs als MP3, AAC en aptX en
 • een zo klein mogelijke vertraging
Toelichting: Bluetooth is prima in staat om audio over te brengen maar de gebruikte compressietechniek, genaamd codec, is bepalend voor de kwaliteit ervan. Standaard gebruikt Bluetooth de SBC-codec. Maar meestal is de muziek die je afspeelt al gecomprimeerd met MP3. De beste geluidskwaliteit krijg je dan ook als Bluetooth de codec ondersteunt die je voor je muziek gebruikt, in dit geval MP3. Anders krijg je compressie op compressie.
AptX is een techniek die de draadloze overdracht van audo met bijna cd-kwaliteit mogelijk moet maken. Een lage vertraging (latency) is prettig bij het kijken van video’s. AptX vermindert die vertraging waardoor beeld en geluid synchroon lopen.

Basic RGB

Apparaten die aptX ondersteunen

Steeds meer telefoons en tablets gebruiken aptX voor audio-overdracht met Bluetooth. Momenteel zijn het met name de telefoons van HTC en Samsung die aptX ondersteunen. Een volledige lijst vindt je hier.

De audio-ontvangers

De bekendste audio-ontvangers zijn die van Belkin, Logitech en Philips die al vanaf zo’n drie tientjes te koop zijn. Deze missen echter de aptX techniek. Ze zijn zeer goed bruikbaar als de geluidskwaliteit niet het beste hoeft te zijn en als  het apparaat waar je de muziek mee afspeelt geen ondersteuning biedt voor aptX. Als je geen voorkeur hebt voor een van deze apparaten, dan is die van Philips misschien een goede keus. Afgaand op besprekingen lijkt deze het beste geluid te bieden en een betere bereik.

Dit is mijn selectie van audio-ontvangers, met ondersteuning van specifieke codecs in volgorde van voorkeur:

 1. Sony Bluetooth Music Receiver BM10, codecs: apt-X, NFC, Bluetooth 3.0 met A2DP, onthoudt maximaal 8 apparaten, bereik 100 meter

 2. Harman Kardon BTA 10, codecs: MP3, apt-X, ATRAC, AAC, met “Harman TrueStream”, Bluetooth 2.1+ EDR with A2DP, onthoudt maximaal 8 apparaten, bereik maximaal 10 meter, prijs vanaf € 49

 3. Philips AES2500/12, codecs: apt-X en AAC, met NFC voor nog gemakkelijker verbinding maken, bereik maximaal 10 meter (info). Prijs: vanaf € 40.

 4. Nokia MD-310 Wireless Music Receiver, codec: apt-X, bereik is maximaal 100 meter, NFC  en opwikkelkabel, (zie ook deze bespreking). Prijs: vanaf € 48.

 5. Advance Acoustic WTX-500, vertraging minder dan 2 milliseconden, (zie ook deze info, videobespreking en test) Prijs: vanaf € 99.

Mijn persoonlijke ervaring

De Philips AES2500/12 heb ik zelf gebruikt en geeft naar mijn mening geen CD-kwaliteit maar zeker wel een meer dan prima geluid. Vrienden van mij zijn uiterst tevreden.

Wellicht beter maar duurder

Advance Acoustic WTC-1000, vertraging minder dan 1 milliseconde (zie ook deze info en bespreking)., vanaf € 169.

Als je luidsprekers nodig hebt

Dan kun je overwegen Bluetooth luidsprekers te kopen met aptX.

Alternatieven voor de gevorderder computergebruiker

Er zijn ook mogelijkheden om muziek te beluisteren en af te spelen met bijvoorbeeld je telefoon zonder een Bluetooth audio-ontvanger maar via je WiFi-verbinding. Bijvoorbeeld door een op de PC geinstaleerd programma. Nadeel kan zijn dat hiervoor natuurlijk wel de computer moet aanstaan.

 • Veel audioprogramma’s op je PC zijn te bedienen door een app op je telefoon zoals Winamp, Musicbee en Songbird.
 • Audio en videobestanden op je computer kun je ook op je telefoon vinden en afspelen met bijvoorbeeld Gmote, ook op Linux.

Ook kun je je WiFi-netwerk gebruiken zonder de computer te hoeven inschaken. Een bekend voorbeeld is Sonos. In vergelijking met een bluetooth-oplossing is het niet goedkoop. Voordeel is dat werkt over een grote afstand en in meerdere kamers.

Andersom: audio van PC naar telefoon (zodat je met een bedrade koptelefoon toch draadloos kan luisteren)

 • Gmote
 • en andere apps zoals WiFi Speaker.(wel met advertenties en een stem om de zoveel minuten), PocketAudio (waarmee je ook telefoon kan als microfoon kunt gebruiken) en SoundWire (free version) (met advertenties, stem om de 45 minuten maar wel veel mogelijkheden)..

Meer informatie

What You Might Not Know About Bluetooth, artikel About.com

Achtergrond: Apt-X, artikel van FWD Magazine

aptX, informatie van de producent CSR

How To: Stream PC audio to your Android device via Wi-Fi, artikel Tech2 over Soundwire in plaats van een draadloze koptelefoon

Achtergrond: muziek streamen met Bluetooth artikel FWD Magazine (juni 2011)

Nokia verzoent smartphone met hifi, artikel FWD Magazine (juni 2011)

Maar liefst 80 procent van de smartphonebezitters zou de muziek die ze op hun telefoon bewaren graag kunnen beluisteren via een hifi-installatie

Reacties zijn gesloten.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑