Waardevolle bestanden veilig bewaren en delen

 Bijgewerkt op 12 januari 2014

safe2

Iedereen met een computer heeft het wel eens meegemaakt: een waardevol bestand zoals een foto of tekstbestand raakt besmet door een virus, zoek, beschadigd of wordt per ongeluk overschreven.  Heel vervelend.
Om verlies van je kostbare  bestanden te voorkomen, kun je natuurlijk een reservekopieën plaatsen op een externe (USB)schijf. Nadeel is dat je er aan moet denken die schijf aan te sluiten en het daadwerkelijk te doen. Regelmatig. En voor bestanden die vaak veranderen: heel regelmatig… Is dit misschien eenmalig te regelen om het dan te kunnen “vergeten”? Ja, die is er. Gelukkig is er een prachtige oplossing, die bovendien nog gratis is ook.

Bestanden kun je automatisch laten bewaren op een veilige plek. Dat kan met behulp van diensten die je gegevens opslaan in de wolk, online, veilig achter een wachtwoord op een harde schijf op afstand. De voordelen van het gebruik van zo’n opslagdienst zijn o.a.:

 • 1348263376_backup-by-Joker2011bescherming tegen kwijtraken
  • geen zorgen meer over virussen, diefstal apparaat, kapotte harde schijf
 • bescherming tegen overschrijven en weggooien
  • vorige versies blijven bewaard, ook weggegooide
 • gemakkelijk delen
  • je hoeft een bestand niet steeds heen en weer te sturen maar hebt altijd de nieuwste versie beschikbaar
 • belangrijke bestanden altijd bij de hand
  • overal toegang tot je bestanden via internet op telefoon, tablet, laptop of PC

photoFoto’s

Foto’s en video’s kun je beter automatisch plaatsen op speciale plekken zoals bijvoorbeeld Flickr, Picasa/Google+ of SmugMug. Voordeel van deze aanbieders is, dat je je foto’s niet alleen gemakkelijk maar ook mooi kunt delen met familie e vrienden. Zie hiervoor het artikel Foto’s beschermen en vertonen.

Een selectie van opslagdiensten

 • Dropbox
  • is de bekendste op dit vlak en niet zonder reden: het is simpel in gebruik en het werkt. Bovendien heeft als voordeel dat het werkt met allerlei handige programma’s.
  • 2 GB gratis.
  • Geschikt voor Linux.
 • DriveHQ
  • is minder bekend maar is zeker zo goed of beter en kent heel veel interessante mogelijkheden. Een zeer geavanceerde dienst.
  • 1 GB gratis.
  • Geschikt voor Linux (via FTP).
 • Mega
  • Mega zet helemaal in op privacy.
  • 50 GB gratis.
  • Geschikt voor Linux.

megalogo

Twee problemen

 1. Het eerste probleem is een veiligheidsprobleem: je persoonlijke bestanden lopen altijd kans door een fout of inbraak (hackers) op straat te komen liggen. Je privé-data lopen een aanzienlijke kans niet te zijn beschermd tegen het bekijken en analyseren ervan door criminelen, bedrijven en overheden.
 2. Een tweede probleem is dat deze diensten beperkt zijn in

 • ruimte (kosten),
 • snelheid en
 • toegestane grootte van de bestanden.

Mogelijke oplossing voor probleem 1: versleutelen

Als een opslagdienst geen versleuteling aanbiedt tegen het bespieden van overheden en andere partijen kun je ook zelf je bestanden versleutelen. Dat kan bijvoorbeeld met

 • Truecrypt,
  • was een bekend en betrouwbaar open bron programma dat werkte met zogenaamde kluizen of virtuele schijven. Nadeel was dat je geen individuele bestanden kunt opslaan en openen maar complete kluizen. Helaas bestaat het programma niet meer.
 • CryptSync, Tresorit, Secured Cloud Drive, en Boxcryptor
  • is wel te gebruiken voor individuele bestanden. Het is zelfs gemaakt voor opslagdiensten. Je kunt de bestanden zelfs op je slimme telefoon bekijken. Nadeel is dan wel dat bij die programma’s de bestandsnamen niet versleuteld worden.

bittorrentsync

Onbeperkt, zeer veilig en helemaal gratis: Bittorrent Sync

Speed test Bittorrent SyncVoordelen

 • privacy: geen gegluur van overheden, bedrijven en criminelen (het kan uiteraard nog wel),
 • gratis, onbeperkt en grote bestanden: je hebt geen account nodig van wie dan ook, dus geen limieten qua hoeveelheid en grootte van bestanden,
 • snel: niet eerst uploaden en dan pas binnenhalen maar alles gaat tegelijkertijd
 • gemakkelijk: niet alleen de techniek is geavanceerd maar het gebruik, namelijk door de eenvoud.

Nadelen

 • 0nline: apparaten moeten aanstaan voor synchronisatie,
 • web: geen toegang tot bestanden op internet.

Eenvoudig

Als je gebruik wilt maken van onbeperkte opslag, veilig, afgeschermd voor bespiedende instanties, dan is Bittorrent Sync een uitkomst. Dit programma maakt namelijk gebruik van de opslagruimte op je eigen apparaten zoals je PC, slimme telefoon, laptop, of tablet.

De werking is eenvoudig: je kiest een map op het ene apparaat en het andere en Bittorrent Sync zorgt voor de synchronisatie. Eigenlijk net als bijvoorbeeld bij Dropbox, maar dan zonder de wolk, zonder tussenkomst van een derde partij, zonder een computer van een bedrijf als Google ertussen. Bovendien worden bestanden worden verstuurd van het ene apparaat naar het andere door middel van een beveiligde verbinding.

Voorwaarde

Er is echter een voorwaarde: de apparaten moeten wel (een keer) gelijktijdig aanstaan. Bij een synchronisatie tussen een mobiel en een computer zal dit nooit voor problemen zorgen:. de meeste mensen zetten hun mobiel niet uit als ze hun computer gebruiken.

KitKat

Android 4.4, genaamd KitKat, staat apps niet meer toe om op de externe SD-kaart te schrijven. Je kunt alleen de interne opslag gebruiken: een groot nadeel, want gelimiteerd. Google heeft dit gelukkig opgelost in Android Lollipop. (Voor gevorderde gebruikers zijn er echter nu al simpele oplossingen voor dit probleem, zie opmerkingen onderaan dit artikel.)

Delen

Delen van mappen met anderen kan ook. Daarvoor stuur je de geheime sleutel naar die persoon. Zodra beide computers tegelijk verbonden zijn met internet, wordt er gesynchroniseerd.

Razendsnel

Synchroniseren gaat razendsnel, zo snel als de verbindingen toelaten. Je bent immers niet afhankelijk van de snelheid van een wolkaanbieder. Bovendien vindt uploaden en downloaden gelijktijdig plaats en niet pas na voltooien van het versturen van het bestand zoals bij Dropbox.

Combineren

Je bestanden zijn niet toegankelijk op op het web, op een internetadres, zoals bijvoorbeeld bij Google Drive. Uiteraard kun je er voor kiezen om een bepaalde map die je voor Bittorrent Sync gebruikt ook te laten synchroniseren met een wolkaanbieder. En die kun je ook nog versleutelen met de programma’s die genoemd zijn onder het kopje “Verleutelen”. Zo combineer je het beste van de verschillende oplossingen.

get-started-mobile-newandroid

Ingebruikname

Het programma op de PC zowel als de telefoon werkt zeer gebruiksvriendelijk. Je wordt bij het instellen niet lastig gevallen met de technische kant van het verhaal. Het werkt gewoon. Alles wat ik er hier over zeg, laat het alleen maar moeilijker klinken dan het is. Daarom zeg ik er niks over. Alleen nog dat de simpelste programma’s de intelligentste programma’s zijn. Niets is zo moeilijk als een applicatie simpel in gebruik te maken. Bij Bittorrent Sync is dat duidelijk gelukt.

get-started-desktop-setup

Bovenstaande geldt voor het koppelen van je computer en je smartphone. Het koppelen van je je computer en een apparaat zonder de mogelijkheid van het inscannen van de QR-code vraagt iets meer inspanning. Het gaat er simpelweg om, dat je de geheime sleutels (“secret keys”) die horen bij de map die je synchroniseert, kopieert en verstuurt naar het andere apparaat. (Ik zelf plakte die sleutels in mijn kluis in KeePass.) Op het andere apparaat  maak je de (te synchroniseren)map(pen) aan plak je de sleutel(s) in de daarvoor bestemde vakjes.

Tip: als je meerdere mappen synchroniseert, kan het handig zijn om de sleutels van elkaar te onderscheiden door achter de gegenereerde sleutel de naam van de map te plakken. Zo onderscheid je gemakkelijker de verschillende sleutels terwijl het niet ten koste gaat van de veiligheid.

koppeling

Meer (achtergrond)informatie voor gevorderde computergebruikers

KitKat

De limitatie van KitKat om mappen te gebruiken op de SD-kaart is simpel te op te lossen als je beheerderstoegang (geroot) hebt op je Android-telefoon of tablet. Als je dat niet hebt, is dat sowieso een goed idee en zeker niet moeilijk. Dit zijn de mogelijkheden om deze beperking van KitKat op te heffen:

Meer info

Fix Your SDCard Issue On KitKat, artkel XDA

Android 4.4.2 Doesn’t Have Permission To Write To This Folder, forum Bittorrent Sync

ES File Explorer returns some SD card support to your KitKat device (root required), artikel Android Authority

External Storage (SD Cards) in Android L, forumdiscussie Phandroid

“I think there is a possibility that things will be more flexible or at least less restrictive in Android L. See this post from an Android dev, and see also this topic on XDA as further reported here.”

Linux: voor gevorderde gebruikers, helaas

logo mintHelaas is de eenvoud van installatie van Bittorrent Sync voor (het steeds populairdere en gebruiksvriendelijke) Linux (Ubuntu, Mint, Xubuntu, Lubuntu) niet het geval. Voor de niet ervaren gebruiker is het eigenlijk al te veel gevraagd om de terminal (een vak waar je alleen met tekstcommando’s kunt werken, vergelijkbaar met het oude DOS) te gebruiken. Het is echter wel te doen. Als je de instructies hier simpelweg opvolgt, heb je met een paar stappen dit prachtige programma geïnstalleerd. Je hebt alleen geen idee wat je doet, althans ik niet. Maar het werkt, dat telt. Het gaat er kort gezegd om, dat het programma Terminal start en dan de teksten erin plakt. Na de enter volgen er in de terminal instructies die je dient op te volgen. Als je daar klaar bent, plak je er weer de volgende tekst in. Nadat je je hebt afgemeld en opnieuw aangemeld, zul je als het goed is een icoontje van Bittorrent Sync zien.

Vele (nieuwe) toepassingen voor Bittorrent Sync!

De mogelijkheden voor het gebruik van Bittorrent Sync zijn eindeloos, zie bijvoorbeeld dit artikel van Lifehacker. Op het blog van Bittorrent kun je ideeën op doen.

TrueCrypt: tip

Als je gebruik maakt van TrueCrypt dan is het mogelijk dat je syncprogramma “ziet” dat er wijzigingen hebben plaatsgevonden in de kluis door in de optie “Preserve modification timestamp of file containers” uit te vinken. Programma’s van o.a. Dropbox en Wuala slaan alleen de delen van de kluis op die veranderd zijn.

Delen via het web: BitBox

Standaard is het niet mogelijk met Bittorrent Sync, maar wel met BitBox: hiermee kun je wèl individuele bestanden delen via het web.

Koppelingen

Nieuws

Hackers claim BitTorrent Sync should not be used for sensitive data, artikel NetworkWorld, november 2014

BitTorrent reply to Hackito report on BitTorrent Sync’s bad crypto: No cause for concern, artikel NetworkWorld, november 2014

BitTorrent replied to the unfavorable Hackito report claiming BitTorrent Sync should not be trusted for sensitive data. The response referenced a favorable security assessment by iSEC Partners.

Sync Speed Test: Over 16 Times Faster Than The Cloud, test van de makers van Bittorrent Sync, oktober 2014

BitTorrent Sync Users Share More Than 1PB of Data, artikel ZeroPaid, mei 2014

BitTorrent doubles Sync userbase to 2 million in a month, says it’s growing twice as fast as Dropbox did, artikel The Next Web, december 2013

Tips

Bittorrent Sync advanced preferences tweaks, door een gebruiker van Reddit, december 2014.

Versleutelen

Best Free Encryption Utility for Cloud Storage, vergelijking door Gizmo’s Freeware

[Windows] 3 free programs to easily encrypt files stored in cloud storage (Dropbox, SkyDrive, Google Drive, Box, etc.) [Mac OS X, iOS, Android], vergelijking van CryptSync, Cloudfogger en Boxcryptor door Dottech

Free File Encryption And Folder Synchronization Software: CryptSync, bespreking van CryptSync door I Love Free Software

Encrypt Sensitive Files Before Syncing Them To Cloud Services, bespreking van Secured Cloud Drive door addictivetips

Create an encrypted virtual drive with CloudFogger, bespreking CloudFogger door Hacker10

Problemen iOS

BitTorrent Sync Demonstrates Open Advantage of Android Over iOS, artikel Hypebot.com over beperkte mogelijkheden Bittorrent voor iOS behalve voor foto’s, zie ook:

Younity Lets Anyone Turn Their Computers into a Music Cloud, artikel evolver.fm over mogelijke oplossing Bittorrent Sync probleem op iOS met Younity

Reacties zijn gesloten.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑