Gemakkelijk en geavanceerd foto’s bewerken op je telefoon of computer

 Bijgewerkt op 7 december 2014

Gemakkelijk en geavanceerd foto’s bewerken op je telefoon kan eenvoudig met Snapseed. Gebruikmakend van vegen in plaats van tikken, kun je niet alleen de meest basale bewerkingen uitvoeren maar ook vrij geavanceerde zoals het gedeeltelijk aanpassen van een foto.

snapseedMogelijkheden:

  • basale bewerkingen (contrast, verzadiging, helderheid, schaduw, warmte, enz.)
  • geavanceerde bewerkingen (gedeeltelijke aanpassing, verzachten, verscherpen, enz.)
  • filters (te kust en te keur)
  • automatische verbetering

Foto’s verbeteren is nodig

Foto’s maken is zo gedaan, hoewel een goede foto natuurlijk wel wat aandacht vergt. Maar veel foto’s zijn na het maken niet klaar. De meeste foto’s kennen ruis en andere elementen die de foto af doen wijken van de (beoogde) werkelijkheid. Een foto even bewerken maakt de foto pas echt af. De foto krijgt z’n ware kleuren en scherpte die recht doen aan het gefotografeerde.

Snel en ter plekke

Jammer alleen dat het aardig wat tijd kost. Jammer dat je daarvoor de foto’s eerst thuis op je computer moet zien te krijgen…. Maar niet met Snapseed. Dit programma is gemaakt voor de mobiel: geen gepruts en gepriegel, geen gedoe met zoeken naar functies. In een paar tellen heb je je foto al een stuk opgeknapt. Wil je nog meer, dan heb je nog wat extra tijd nodig maar je kunt het allemaal ter plekke doen. Zo kun je je foto klaar maken voor publicatie of delen,  meteen na het maken van de foto.

Even wennen

Ik moest zelf wel even wennen aan het gebruik van de Engelstalige app van Google maar met een paar minuten had ik de smaak helemaal te pakken. Soortgelijke geluiden hoor ik elders op het net. Het is  dus niet zo handig om de app voor het eerst te gebruiken als je er eigenlijk geen tijd voor hebt. Als je eenmaal gewend bent, dan is het bewerken een fluitje van een cent, alhoewel je de kans loopt, steeds weer nieuwe, mooie functies te ontdekken.

Verbetering binnen één seconde

Er is echter ook een knop om een foto met één tik automatisch te verbeteren. Een prima functie, maar persoonlijk doe ik het liever helemaal zelf.

Tip: één tik op het vraagteken brengt een “hulplaag” te voorschijn met een korte en duidelijke instructietekst met pijlen.

snapseedhulp

Tot slot: het programma is gratis, zonder advertenties en beschikbaar voor Android en iOS.

koppeling

Meer informatie

Over Snapseed

Most Popular Photo Filter App: Snapseed, artikel Lifehacker over de beste fotofilterapp volgens de lezers

The photo editor for serious photo enthusiasts, artikel Cnet:

Snapseed’s menu of adjustment tools is one of the most impressive I’ve seen in a mobile app.

Pixlr Express vs Snapseed, vergelijking van Versus.

10 Best Photo Editing Apps for Android to Slice and Dice, artikel Joy of Android

Alternatieven

Autodesk Pixlr is een volwaardig alternatief voor Snapseed. Voordeel van Pixlr is, dat je een standaardmap kunt kiezen waar de foto’s worden bewaard (bij Snapseed moet dit via een omweg: delen, en dan ES File Explorer bijvoorbeeld). Nadeel is, dat de bediening met schuifbalken gaat en dat is wat meer gepriegel dan met de schermbediening van Snapseed.

Foto Bewerker door Aviary is niet aan te raden: het mist de mogelijkheid om gemakkelijk je foto’s te vinden in een bepaalde map, een niveau-aanduiding bij bewerken (je hebt geen idee hoeveel contrast je toevoegt) en voor de extra filters moet je betalen. Verder is het mij niet gelukt om in landschapsmodus te werken.

Desktop computer

Je kunt natuurlijk net zo goed je foto’s bewerken op je computer. Je foto-bestanden zijn als het goed is gemakkelijk te bekijken en te bewerken omdat ze al op je computer of online staan met behulp van (in volgorde van voorkeur)

  1. Bittorent Sync (zie dit artikel),
  2. SmugMug,
  3. Google Foto’s,
  4. Dropbox, enz.

Zo niet dan is handig om dit alsnog te regelen omdat je anders het risico loopt, je foto’s kwijt te raken als er iets met je mobiele apparaat gebeurt. In de apps die bij bovenstaande programma’s horen, is het automatisch veiligstellen van je foto’s eenvoudig in te stellen.

Fotobestanden op je computer bewerken

Met het webprogramma PicMonkey kun je foto’s eenvoudig bewerken en heb je gemakkelijk toegang tot de wat geavanceerdere bewerkingsmogelijkheden. Nadeel van online bewerken is dat je even moet wachten bij het opslaan van een bewerkte foto maar het programma is het beste in zijn soort.

Ook Pixlr is een vermelding waard en kent weer andere mogelijkheden dan PicMonkey.

Wil je graag offline werken dan is PhotoFiltre voor een Windows-computer een aantrekkelijke optie. Dit programma kun je ook zonder installatie gebruiken op je Windows computer, bijvoorbeeld met PortableApps. Hiermee kun je snel wat basale eigenschappen veranderen zoals de mate van contrast en verzadiging. Je kunt ook uitgebreide programma’s gebruiken die veel meer mogelijkheden bieden. Paint.net is dan een hele goede keus en met GIMP heb je de beste in zijn soort te pakken. Deze laatste is ook te gebruiken met een besturingssysteem van Linux.

Je foto’s op internet bewerken

Met SmugMug kun je de foto’s in je albums ook rechtstreeks vanuit het online album bewerken met PicMonkey (klik op het sleuteltje genaamd “tools” onder de foto en kies voor Develop with PicMonkey. Ook foto’s op Dropbox kun je rechtstreeks bewerken door eenvoudig een koppeling te maken met Dropbox.

In Google Foto’s kun je ook uitstekend je foto’s online bewerken alleen kent het programma geen functies als clarity bij PicMonkey.

Foto’s die je op Google Drive hebt staan, kun je ook rechtstreeks bewerken met PicMonkey en Pixlr (en dus ook op een Chromebook (dit is een goedkope laptop)).

Reacties zijn gesloten.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑