Fietsen is fijn

Fietsen. We zijn er in Nederland zo aan gewend, dat we misschien niet doorhebben hoe leuk het is om te fietsen, hoe we het getroffen hebben met een infrastructuur die speciaal voor fietsen is gemaakt, hoe slim dit voertuig is. Tijd voor een fietsfeestje. En tips, om fietsen nog leuker te maken.

Fietsen: ergens komen en nog lekker bewegen ook! En in stilte. Geen motorgeluid, geen rookwolken achter ons latend, zo zoeven we door de wereld.

In tegenstelling tot bij auto’s bestaan er bij fietsen geen cabrio’s: het is een cabrio. Zon op je hoofd, wind door je haren, hoe heerlijk is dat. Natuurlijk heb je niet altijd het genot van een zonnetje op je bolletje, maar dat hoort er bij, die natuurelementen benadrukken juist de vrijheid van het echt buiten zijn, het in contact staan met je omgeving.

Stormparaplu = fietsparaplu

drycyclejaapWist je dat het maar bijzonder weinig regent? Gemiddeld maar 8 procent van de tijd. En sinds de ontdekking van de stormparaplu van Senz, ontwikkeld aan de TU in Delft, is die 8 procent er anders uit gaan zien. Voor mij althans. Want met deze plu in een paraplustandaard aan je stuur, blijf je voor het grootste deel droog, zonder regenpak (geen gezweet), met je beide handen aan het stuur en zonder merkbare weerstand. Je zou bijna denken dat de paraplu is  uitgevonden voor de fiets. Zo krijg je, wat de Fietsersbond, noemt, een fietsdak:

Het grote voordeel van een paraplu op je fiets is dat je geen speciale jas of poncho aan hoeft te trekken. Het is leuk om een dak boven je hoofd te hebben, alsof je in een tent zit waar de regen gezellig op het dak tikt.

En inderdaad:

Maar wat veel mensen vervelend vinden bij korte ritjes, is de regen in hun gezicht. Met samengeknepen ogen zitten ze op de fiets. Daar heb je met de Drycycle geen last van.

Gebruikstips:

  • controleer bij het eerste gebruik regelmatig of inbusschroeven nog vast zitten en neem een inbussleutel mee om ze meteen aan te kunnen draaien en
  • controleer bij elk gebruik na minuutje fietsen of de buis nog voldoende vastzit.

RoetzRetroMen

Nederland = fietsland

In heel Nederland gaat op een doordeweekse dag om vijf miljoen mensen die op de fiets stappen. Jaarlijks worden er zo’n vierenhalf miljard ritten gemaakt. Alleen al in Amsterdam leggen dagelijks een half miljoen fietsers zo’n twee miljoen kilometers af. En het worden er steeds meer. Dat zijn enorme verkeersstromen! Onderstaande video heeft mijn ogen geopend voor zeer positieve kanten van de fiets waar ik nog niet zo bij stil had gestaan of helemaal niet aan had  gedacht:

Maar Amsterdam kan natuurlijk, en helaas ook, niet op tegen Groningen qua fietsvriendelijkheid:

4736404861_1805af1839_b

Kopenhagen = fietsstad

Kampioen is natuurlijk Kopenhagen, een filmpje over bakfietsen aldaar:

In Nederland wordt meer van vijftig procent van de afstanden tot zevenenhalf kilometer met de auto afgelegd. Het gebruik van de fiets kan dus hoger, met Kopenhagen als voorbeeld hoe het met goedkope maatregelen kan:

Dat onze steden er anders uitzien door het massale gebruik van de fiets. Qua inrichting, qua verkeer. Dat drong nog meer tot me door, door het zien van onderstaande video, die gaat over de aanleg van een fietspad in de Amerikaanse stad Indianapolis en de gevolgen daarvan:

Goedkope fiets = dure fiets

tandem

Een goedkope fiets is niet het goedkoopst. Dit kun je gewoon bedenken maar je kunt het ook uitrekenen zoals het TV-programma De Rekenkamer deed. De duurdere fiets blijkt door zijn degelijkheid goedkoper dan de goedkoopste fiets. Niet heel onlogisch natuurlijk maar dat geldt niet voor alle producten: de hoge prijs veel duurdere spullen zijn vaak simpelweg te verklaren door het merk, zoals bij telefoons van Apple die zelfs aantoonbaar minder goed zijn dan die van de concurrentie en bijvoorbeeld batterijen, zoals ook weer de Rekenkamer laat zien: het merk is van geen enkel belang.

Niet alleen kan een duurdere fiets goedkoper zijn, hij kan ook lekkerder fietsen. Want er zijn grote verschillen tussen fietsen. En hoe fijn is het om al die jaren dat je fietst op een heerlijk fietsende fiets zit? Ik geniet er nog dagelijks van terwijl ik mijn huidige fiets toch al een jaar of drie gebruik (ik bedoel: dan is het nieuwe er toch wel af).

Craighton Pick-up

Azor

Het merk dat in het programma De Rekenkamer als degelijke fiets naar voren komt is Achielle. Ik heb daar geen ervaring mee. Wel met Azor. Dit exotisch klinkende merk is helemaal Nederlands. Het bedrijf is opgericht door Jan Rijkeboer die vond dat hij betere fietsen kon maken dan zijn oude werkgever. Degelijke fietsen voor een redelijke prijs, dat was het idee. Het product en dus de gebruiker centraal.AzorAmelandMijn eerste ervaring met een fiets van Azor was bijzonder: ik had het gevoel op een iets met vier wielen te fietsen, zo stabiel, zo solide. En ik verwachtte op basis daarvan, dat de fiets langzamer zou fietsen. De fiets is naast solide ook nog eens zwaar, zwaarder dan andere merken. Het verraste mij dan ook, dat ik in plaats van langzamer, sneller fietste op deze fiets. Navraag bij een deskundige fietsenmaker leerde mij, dat dat te maken had met de stijfheid van de fiets. De stijfheid van het frame bepaalt hoeveel energie je “in je fiets moet stoppen” om snelheid te krijgen. En ga maar na: het voelt niet heel onlogisch dat een “slap”, “zwabberend” frame (ik overdrijf wat voor de duidelijkheid) meer energie kost, dan een stevig frame. Wielrenners gebruiken allemaal fietsen met uiterst stugge frames. Die hoeven dus niet per se zwaar te zijn. Bij Azor zit ‘m het geheim vooral in de grotere doorsnede van de stalen buizen van het frame:

Als de diameter van een buis met een bepaalde waarde vergroot zal de stijfheid tot de derde macht van die waarde stijgen. Dus een buis met een diameter van 4cm zal 8X stijver zijn dan een buis van 2cm (met dezelfde wanddikte). En het gewicht zal enkel verdubbelen.

Gewicht is helemaal niet zo belangrijk als je zou denken om snel te kunnen fietsen.

Telefoon op fiets = Finn

bikecityguidemountedphone02Een paar Oostenrijkers hebben een handige oplossing bedacht voor het gebruik van je telefoon op je fiets, bijvoorbeeld voor navigatie. Het is een slimme siliconen telefoonhouder die je gebruikt om je telefoon een een paar seconden v+ast te zetten. Het voelt aanvankelijke een beetje onveilig, maar al gauw zul je merken dat je telefoon echt moervast zit, zo vast als in dit filmpje:

Voordeel ten opzichte van een traditionele oplossing met een klem zoals in de auto, is dat

  • dit veiliger is,
  • vaak goedkoper,
  • werkt voor alle modellen,
  • gemakkelijk mee te nemen en ik denk ook
  • duurzamer. Bij mij is ie na ruim een jaar gebruik nog steeds in prima conditie wat ik niet kan zeggen van de voorgaande oplossing met een klem: die is stuk en daar is mijn telefoon twee keer uit gevallen.

Wel denk ik, dat je ‘m het beste kunt gebruiken in combinatie met een beschermend hoesje (case) voor je telefoon. Dit vangt de klappen op die de telefoon krijgt tijdens het fietsen. De telefoonhouder zelf doet dat overigens ook omdat je je telefoon niet rechtstreeks op je stuur plaatst maar op de siliconen elastiek. Zie ook deze test.

Routeplanner Fietsersbond

Routeplanner

Als je wilt weten wat er voor alternatieve routes zijn om te fietsen naar je werk of welke bestemming dan ook, is de routeplanner van de Fietsersbond een uitkomst. Je kunt namelijk gebruik maken van zogenaamde routetypes:

Routetypes

Dit kun je gebruiken als inspiratie om je ideale route samen te stellen.

koppeling

Meer informatie

Stormparaplu = fietsparaplu

Van stormparaplu tot stormparasol, artikel Volkskrant, februari 2014:

Uit de afvalbakken in Delft haalde hij stukgewaaide plu’s en knutselde daarvan zijn eigen nieuwe paraplu in elkaar. In windtunnels bleek deze paraplu heelhuids windkracht 10 te kunnen trotseren.

Duurtest: Fietsdak, test Fietsersbond van de paraplustandaard:

Vier mensen, waaronder ikzelf, hebben het afgelopen jaar de Drycycle getest, een paraplustandaard waarin je een Senzparaplu kan zetten. Algehele indruk: erg positief.

Fietsen in Kopenhagen en Nederland

Bike Friendly Cities: Copenhagen, video WeLoveCycling over hoe gewoon fietsen is:

From the Netherlands to America, video BikesBelongsChannel over Amerikanen die in Nederland kijken naar de fietsoplossingen en informatie over de geschiedenis daarvan.

Things you might see in Amsterdam, the bike capital of the world… (video), artikel met video van Treehugger: buitenlanders blijven zich verbazen over de fietscultuur in Nederland

In Kopenhagen lukt het wel (via Blendle), artikel Parool, september 2014:

Links naast het fietspad zijn over een afstand van enkele honderden meters tientallen ledlampjes in de stoeprand verwerkt. Wie, eenmaal naast een verlicht lampje, twintig kilometer per uur fietst en dat volhoudt tot de kruising, surft mee op een golf van stoplichten die haast speciaal voor jou als fietser op groen lijken te springen. Waarom zou dit eigenlijk níet kunnen in de Wibautstraat? Op de Overtoom of de Amstelveenseweg?

Fietsers worden in de watten gelegd in Kopenhagen. De fietser moet fietsen. Niet stilstaan, niet wachten, fietsen.

De terugtellers bij stoplichten kennen we ook in Amsterdam, verschil is alleen dat de teller hier ongeveer 150 meter vóór het verkeerslicht is bevestigd aan een lantaarnpaal. Idee is dat fietsers op deze manier ook echt iets kunnen doen om te voorkomen dat ze moeten gaan staan wachten. Nog tien seconde groen? Snel fietsen dus! Nog vijftien seconden rood? Dan kun je rustiger trappen en hoef je bij het verkeerslicht helemaal niet stil te staan.

3800004287_bea372695e_bGoedkope fiets = dure fiets

De Rekenkamer: wat kost een fiets? uitzending over o.a. het verschil tussen een Chinese fietsbel en een Nederlandse (van Widek), een fietszadeldeskundige van Lepper en een fiets die gemaakt is met liefde, namelijk een Achielle fiets.

Azor

Website Azor, met o.a. deze bedrijfsfilm.

Azor: een robuust fietsmerk, artikel Volkskrant, 2009, met video:

Omdat alles overzichtelijk is en iedereen veel verantwoordelijkheid draagt, heb ik nauwelijks managers in dienst. Op dertig man personeel zijn er drie die niet aan fietsen sleutelen: de boekhouder, de systeembeheerder en ikzelf. Bij een gewone fietsfabriek is die verhouding 1 op 1. Dat kost klauwen met geld.

De fietsen van Azor mogen niet kapot, videoreportage van het FD, 2010

Azor, vooroorlogse kwaliteit, artikel Vogelvrije Fietser, 2007:

‘Op een gegeven moment heb ik de fietsenmakers gevraagd of ik mijn fietsen goedkoper of juist beter dan de concurrenten moest maken. Goedkoper hoefde niet. Ze hadden het liefst een betere fiets, met een gunstige prijs-kwaliteitverhouding.’

Telefoon op fiets = Finn

Website Finn, met besprekingen van o.a. Gizmodo.

BikeCityGuide, de telefoonhouder wordt gemaakt door een interessant bedrijf van zo’n twintig personen die mensen graag willen laten zien dat “een fiets niet alleen en praktisch, gezond en ecovriendelijk transportmiddel is, maar ook een symbool van vrijheid en individualiteit in de stad.”

2255828330_bf6195a776_bDe helm

Helpt een helm? artikel Fietsersbond: heel interessant omdat het tegen je gevoel in gaat:

‘Een fietshelm is ontworpen om te beschermen tegen een val van een stilstaande fiets. Dat is een val met 20 kilometer per uur. Tot die snelheid kan een helm bescherming bieden tegen ernstig hersenletsel. Maar als je rustig fietst en valt, is de snelheid waarmee je hoofd ergens tegenaan komt al hoger dan 20 kilometer per uur. En als je wordt aangereden door een auto die 40 gaat, is de klap al 10 keer harder dan de ontwerpnorm. Voor elke klap harder dan 30 per uur heb je met een fietshelm ernstig hersenletsel.’

handigfiets


Foto’s: 1 Bycycle Belles van Ken Mayer, 2 Just Maried van Paulo Resende 3 Copencouple van Colville-Andersen, 4 Happy van Mor

Meer foto’s? Mensen zijn blij met hun fiets, zo laten de foto’s zien van Fietsje Groningen.

Reacties zijn gesloten.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: