Waarom je echt geen duur antivirusprogramma nodig hebt

Bijgewerkt op 19 april 2017

virus

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, heb je met een gratis virusscanners een uitstekende bescherming voor je computer. Sommige gratis scanners behoren zelfs tot de beste in hun soort. De Consumentenbond is het hier niet mee eens: de organisatie riep in maart 2015 in het tvprogramma Kassa de betaalde programma’s uit tot winnaar. Ik ga zelf liever af op virusscannerexperts, die niets anders doen dan dit soort software testen.

BesteTip: Met Avast heb je een goede virusscanner die nog gratis is ook.

Virussen?

Elke dag worden zo’n 390.000 nieuwe virussen (of malware) ontdekt die je computer kunnen besmetten. In 2011 waren naar schatting tussen de 450.000 en 900.000 pc’s in Nederland onderdeel van een botnet. Als je computer geïnfecteerd is en onderdeel van zo’n botnet, is je pc onder bestuur van iemand die je computer kan inzetten voor allerlei criminele activiteiten.

De meeste besmettingen door malware en virussen vinden niet plaats door middel van e-mailbijlagen, maar door websites. Alleen al het bezoeken van een al dan niet onschuldig ogende website is genoeg om een virus op te lopen.

Voorkomen is beter dan genezen

Van alle tips ter beveiliging van je PC (zie overzichtspagina) is dit mijn beste beveiligingstip is: voorkom dat je wordt besmet:

Klik niet op iets, wat je niet vertrouwt.

Klik sowieso liever niet in berichten op links maar vul het adres in in de browser (zoals Firefox). Maar omdat boeven hun websites juist onschuldig doen lijken is dit nog beter:

zorg ervoor dat je een criminele website niet eens kan bezoeken.

Bijvoorbeeld door gebruik te maken van de beste browser die er is namelijk de Tor-browser of door minder veilige browsers als Firefox of Chrome uit te breiden met extensies als uBlock Origin (klik hier voor Firefox en klik hier voor Chrome). Virussen die dan alsnog je PC weten te bereiken kunnen dan mogelijk geweerd worden met een virusscanner. Mogelijk, ja, want let wel: virusscanners kunnen nooit de nieuwste virussen tegenhouden! Die kennen ze namelijk nog niet.

Geen garantie

wormpjeEen virusscanner alleen is dus geen garantie, dat je bestanden veilig zijn. Meestal verliezen mensen gegevens doordat er geen reservekopie is gemaakt van foto’s en andere belangrijke bestanden. Niet door virusinfecties! Om een backup te maken heb je een externe harde schijf nodig, een USB-stick, een geheugenkaart of een online harde schijf (Mega bijvoorbeeld), afhankelijk van de hoeveelheid en de gewenste frequentie van het maken van een kopie. Het kan zelfs nog handiger en gemakkelijker, zie hiervoor dit artikel: Vrijwel onbeperkt waardevolle bestanden veilig bewaren, synchroniseren en delen. Als het om foto’s en video’s gaat, is er nog een andere mogelijkheid die ik beschrijf in dit artikel: Foto’s beschermen en vertonen.)

Overige maatregelen

Verder is het belangrijk om gaten, lekken en kwestbaarheden in je besturingssysteem (zoals Windows) en in programma’s (zoals Adobe Acrobat Reader) te dichten en weg te werken. Meer informatie daarover vind je op Bescherming voor je PC.

Goed en gratis: de virusscanner van Avast

  • Komt goed uit verschillende testen (ComputerTotaal, januari 2013: de op één na beste van de gratis scanners, het gerenommeerde AV-test, december 2014, dertiende plaats, zie verschillen)
  • Gebruiksvriendelijk
  • Nederlandstalig
  • Belast je PC minimaal

Meer informatie

Instellingen aanpassen Avast

Standaard staan er dingen aangevinkt in de instellingen die je misschien wel uit wil hebben staan. Zoals

  • de reclame-melding in e-mails “Virusvrij. Avast.com“.

Dat doe je zo: ga naar de instellingen, tabblad Algemeen en vink uit Emailhandtekening van Avast inschakelen:

avastemailreclame

  • gegevens delen met “anderen”

Dat doe je zo: ga naar de instellingen, tabblad Algemeen en vink helemaal onderaan uit onder het kopje PrivacyDeelnemen….” en “Deel gegevens…“:

avastgegevensdelen.png

 

Alternatief

Panda Free Antivirus, komt het beste uit de test van AV-test over 2014 van de gratis programma’s qua bescherming. Doet het echter minder dan Avast qua gebruiksgemak.

Tests

28 virusscanners voor Windows 7 getest, artikel Security.nl, januari 2015

AV-Test kroont beste virusscanners van 2014, artikel Security.nl, februari 2015

Welke antivirusscanner is het best? over de test van de Consumentenbond in het tvprogramma Kassa, waarin de conclusie op tv (je moet een betaalde versie hebben) afwijkt van die in het artikel waar staat:

De beste koop doe je met de gratis scanner van Avira. Wil je echt waar voor je geld dan zijn ESET en G-DATA de beste virusscanners. McAfee eindigt net daaronder, maar is wel €30 duurder.

Organisaties die virusscanners testen

Summary Reports testresultaten van AV Comparatives

The best antivirus software for Windows Home User, onderzoeksresultaten van AV-test

VB100 award, The latest VB100 comparative, tests door experts in het magazine Virus Bulletin

Voorlichting van de overheid

Veilig internetten tips van de overheid

Animatiefilm over virussen, wormen en andere gevaren op internet: een video van de overheid over “meedogenloze indringers”. Er is ook een versie op YouTube:

Wereldkaarten

Live Threat Map, kaart van Norse, meer info:

The Norse DarkMatter™ platform is a globally distributed “distant early warning” network of millions of dark sensors, honeypots, crawlers, and agents that deliver unique visibility into the Internet and the darknets, where bad actors operate. Processing hundreds of terabytes daily, Norse DarkMatter computes over 1,500 distinct risk factors for millions of IP addresses every day. The platform continuously analyzes traffic to identify the compromised hosts, malicious botnets, anonymous proxies and sources of attack that other solutions miss.

Cyberthreat Real-Time Map, kaart van Kaspersky

Who’s Attacking Whom? Realtime Attack Trackers, voor meer kaarten

Tips

Uitvinder firewall: Anti-virus is dood , september 2011, Security.nl:

Anti-virus is dood omdat het aanvallen niet goed detecteert en niet in staat is om op mobiele apparaten te werken, aldus de uitvinder van de firewall, Nir Zuk.

The Best Free Antivirus Software, artikel Gizmo’s Freeware, bijgewerkt in maart 2015, met o.a. vijf uit vijf sterren voor Avast Antivirus:

This has full real-time capabilities, behavioral blocking features, script malware protection, and a low rate of false positives.

Reacties zijn gesloten.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: