Delen, Programma's

Waarom je geen Microsoft Word (of Office) nodig hebt

Bijgewerkt op 7 september 2015

Zoho

Als je gebruik wilt maken van een goede tekstverwerker, dan heb je geen Word van Microsoft nodig. Er zijn verschillende programma’s die op z’n minst gelijkwaardig zijn, zo niet beter en bovendien gratis.

Zo is er Zoho Docs. Dit webprogramma  biedt veel voordelen ten opzichte van Word. Dit zijn de belangrijkste:

 • geen installatie nodig
 • gebruiksvriendelijk
 • je kunt je werk niet kwijtraken
 • een bestand delen is een eitje en
 • samenwerken aan één document is een feest.

In het kort

Tekstverwerken met Zoho begint met een gratis Zoho-account  en die maak je hier. Daarna kun je op je PC kun je terecht op Zoho Writer of gebruik maken van de app voor Android.

Als je niet in de wolk wilt werken, niet online je bestanden wil opslaan, kun je terecht bij LibreOffice (PC), ook een uitstekend alternatief voor Microsoft Office. De Androidversie bestaat pas sinds 2015: een beter ontwikkelde mobiele tekstverwerker is WPS Office van Kingsoft.

Zoho Writer

blij-icoonZoho Writer, onder deel van Zoho Docs, is een uitstekend alternatief voor Microsofts Word en een gratis dienst van Zoho. Het bedrijf en het product is niet zo bekend en populair dan als het vergelijkbare Google Documenten maar ook deze dienst is ook zeer geavanceerd en Nederlandstalig bovendien (behalve via Android). Bovendien is het is niet van Google en dat is mooi als je de inhoud van je documenten niet toegevoegd wil hebben aan je persoonlijk profiel. Zoho heeft een ander verdienmodel: je betaalt niet met je privégegevens maar je kunt er voor kiezen om voor extra’s te betalen middels een abonnement.

De voordelen

1. Een pluspunt van deze dienst van Zoho is dat je dit programma niet hoeft  te installeren op je computer, simpelweg omdat het al geïnstalleerd staat op een computer elders (in de wolk, (cloud)). Je hoeft het dus ook niet bij te werken met nieuwe versies. Je gebruikt altijd automatisch de nieuwste versie.

2. Een ander voordeel is het gebruiksgemakZoho Writer is niet zo uitgebreid als Microsoft Word maar aangezien de meeste mensen de die extra functies niet gebruiken, is dat een voordeel, omdat dat het programma eenvoudiger maakt.

3. Ook is er het voordeel dat je bestanden niet op je harde schijf staan. Je kunt ze niet kwijtraken door een virus of kapotte schijf. Ook Zoho slaat je bestanden op een schijf op, maar ze maken veiligheidshalve ook reservekopieën.

4. Voordeel van Zoho Writer is ook dat er bij elke verandering die je maakt, er automatisch een kopie wordt opgeslagen. Als je terug wilt naar een eerdere versie van het document, dan kan dat heel gemakkelijk.

Delen

5. Maar misschien is de uitwisselbaarheid wel het op één na grootste voordeel van Zoho Writer. Je kunt je werk gewoon opslaan als Word-bestand en aan anderen toesturen, zoals we al jaren gewend zijn of waren. Maar juist dat toesturen is iets, waar Zoho Writer een beter alternatief voor biedt: delen. Met een paar  klikken kun je bijvoorbeeld een tekstdocument leesbaar of zelfs bewerkbaar maken voor anderen. De ontvanger kan met één klik een document bekijken vanuit zijn e-mailbericht of vanuit de online harde van Zoho. Dit werkt veel beter dan het ouderwetse opsturen als bijlage in een e-mail. Je hoeft niet meer bestanden heen en weer te sturen met alle moeite van dien om in de gaten te houden welk bestand de laatste versie is. De ontvanger heeft altijd de nieuwste versie en omdat je document niet opstuurt,  kun je ook nog veranderingen doorvoeren na verzending.

Samenwerken

Het grootste voordeel van Zoho Writer kun je ontdekken als je een document gaat delen en de ontvanger ook de mogelijkheid geeft het te bewerken, corrigeren, aan te vullen of opmerkingen te plaatsen.  Je werkt dan allebei in hetzelfde bestand. De persoon in kwestie kan het document zelfs bewerken op hetzelfde moment dat jij er mee bezig bent.

Geen internetverbinding

Zoho Writer is ook offline te gebruiken op je PC. Je hebt daar Zoho Docs for Desktop voor nodig.

Alternatieven

Nu is privacy niet de sterkste kant van online tekstverwerken. Zoho is een Amerikaans/Indiaas bedrijf en dat betekent dat je je bestanden (ook) opslaat in een land waar de overheid vrij toegang heeft tot alle opgeslagen gegevens. Sowieso kun je je bestanden het beste op je PC opslaan, het liefst beveiligd met TrueCrypt omdat ook gegevens op je eigen PC – zij het met iets meer moeite – gewoon toegankelijk zijn voor buitenstaanders.

LibreOfficeAls je graag werkt met een programma dat je installeert op je computer met bestanden van je eigen schijf, dan is Libre Office een uitstekend alternatief voor Office van Microsoft. Het is een voortzetting van het bekendere OpenOffice.org en is een open bron programma. Dit betekent dat het gratis is en mensen die dat willen, een bijdrage kunnen leveren aan het verbeteren van het programma. LibreOffice wordt gebruikt door miljoenen mensen. Ook steeds meer bedrijven en organisaties stappen over op deze applicatie.

Tips voor LibreOffice

 1. Als je graag Word-bestanden gebruikt om bijvoorbeeld mensen toe te sturen, verander dan de instelling in LibreOffice zodat het programma je tekst alleen opslaat in Word-bestanden. Dit doe je als volgt:
  1. Ga naar Extra, Opties en
  2. klik op het plusje voor Laden/Opslaan.
  3. Kies voor Algemeen en
  4. onderaan zie je staan “Documenttype en daarachter “Altijd opslaan als”. Verander hier met het klapmenu “ODF-tekstdocuent” in “Microsoft Word 97/2000/XP/2003”.
 2. Ook als je je bestanden opslaat in het standaard formaat van LibreOffice (ODT) dan kun je altijd nog gemakkelijk dit als een Word-bestand per e-mail versturen. Ga hiervoor naar het menu en kies voor Bestand, Verzenden en Als Microsoft Word verzenden.
 3. Voor de beste weergave bij de ontvanger is PDF het beste type bestand om te kiezen. Op die manier ziet de ontvanger het document altijd met de opmaak die jij in gedachten had. Bovendien ziet het er mooier uit: als een digitale afdruk. Je doet dit door:
  1. het tekstbestand te exporteren naar een PDF-bestand
  2. of het bestand te verzenden als PDF-document.
 4. Er is sinds versie 5 ook een 64-bit versie en een voor Android.

koppeling

Meer informatie

Best Free Office Suite (

Artikel Gizmo’s Freeware met overzicht van de beste office pakketten – Engelstalig.

Zoho – Watch a demo

In deze Engelstalige video worden de kenmerken van Zoho Docs getoond. In het lijstje rechts van de video kun je naar het gewenste onderwerp springen.