Android op z’n slimst

 Bijgewerkt op 4 september 2014

Android robotJe Android-telefoon is al erg slim (zie artikel). Google Now, toegangsrechten (zie artikel) en aangepaste ROMs (zie artikel) maken Android nog veel slimmer maar vergen wat uitzoekwerk (bij het krijgen van toegangsrechten en het gebruiken van een ROM). Er is echter een heel makkelijke manier om je telefoon super slim te maken: door het installeren van een app en vervolgens wat tijd te besteden aan het instellen ervan. En nu komt het: je kunt zoveel instellen als je wilt, het hoeft niet, maar de kans is alleen groot dat

 • je er aardigheid in krijgt door het zien van de mogelijkheden en
 • je ziet dat je de tijd die er instopt dubbel en dwars terugverdient doordat je een hele slimme telefoon krijgt: een telefoon die jou taken uit handen neemt.

Slim?

Door het automatiseren van je telefoon, krijg je een telefoon die inspeelt op

 • de plek waar je bent,
 • het tijdstip van de dag en dag van de week,
 • de activiteiten die je onderneemt,
 • de apps die je gebruikt,
 • de apparaten die je met je telefoon verbindt, enzovoort, enzovoort.

Voorbeelden

 • AutoJe stapt in de auto: automatisch stelt je telefoon zich in op de “auto-modus”, zet de helderheid je scherm hoog (alleen tussen 9 uur en 17 uur), Bluetooth gaat aan en verbindt met je autoradio, start Google Maps en zet de time-out van het scherm uit.
 • Je komt op je werk aan. Automatisch stelt je telefoon het belprofiel in, dat je hierbij vindt passen: alleen trillen, meldingen aan maar wat zachter.
 • Je loopt de bibliotheek binnen (of een andere plek waar stilte gewenst is). Het stille profiel wordt in werking gezet: geen geluid, geen trillen, geen meldingen. Automatisch start het programma dat jouw lijstje te lenen boeken laat zien.
 • Je start je muziekspeler. Bluetooth gaat aan en maakt verbinding met je koptelefoon.
 • Of je sluit je bedrade koptelefoon aan en de muziekspeler start.
 • Je gaat bij een goede vriend langs. WiFi wordt gestart en verbonden met het netwerk van je vriend en (profiel “Zachtjes” wordt in werking gezet) de telefoon gaat op alleen trillen zodat je het makkelijk kunt negeren. Nog voordat je aanbelde, wist hij al dat je er aankwam doordat hij een automatisch bericht van je had ontvangen.
 • Even boodschappen doen. Je stapt de winkel binnen en het boodschappenlijstje staat al klaar op je telefoon. En de telefoon staat op trillen.
 • Je gaat slapen. Je telefoon is er al klaar voor en vraagt of je hem ook wilt laten slapen. Je tikt op akkoord en hij gaat op vliegtuigstand en start de klok.
 • De batterij komt beneden de 20%: alleen de belangrijkste functies blijven aan, de rest wordt uitgezet om energie te sparen voor het hoogstnodige.
 • agendaJe bent op bezoek bij je kleine neefjes die je altijd graag even je de foto’s op je telefoon laat zien. De fotoapp start, alle andere programma’s worden geblokkeerd, WiFi wordt aangezet, helderheid maximaal, profiel zachtjes.
 • Je bent thuis. Een SMS komt binnen. De telefoon leest voor.
 • Je bent op een borrel, zit in een vergadering, etcetera: je telefoon staat automatisch op trillen want reageert op afspraken in je agenda. Woorden als “borrel”, “vergadering”, etc. veranderen je profiel naar “Zachtjes”.

Llama logo

Mogelijkheid 1: de app voor gevorderde gebruikers

De meeste van de bovenstaande acties (in de principe eindeloze) lijst kun je regelen met het programma Llama. De mogelijkheden in vergelijking met soortgelijke apps zijn groot en Llama maakt voor de plaatsbepaling gebruik van telefoonmasten. De apps die gebruik maken van GPS doen die plaatsbepaling beter maar van GPS slurpt je batterij helaas leeg.

Hoe werkt Llama?

Door middel van profielen (profiles) stel je het geluid van je telefoon in: rinkelen, trillen enzovoort. Ik gebruik zelf bijvoorbeeld profielen als “Zachtjes”, “Stil”, “Gewoon” en “Buiten”. Vervolgens creëer je plekken (areas) door je telefoon te leren waar je op dat moment bent. En daarna – dit is het leuke deel – kun je met gebeurtenissen (events) instellen wanneer en waar deze profielen gebruikte moeten worden. Hier combineer je plaats, tijd, app, etc. met profiel of één of meerdere acties. Dit is het moment om te ontdekken hoe groot de mogelijkheden zijn.

Atooma logoMogelijkheid 2: de intuïtieve app

Atooma is erg gebruiksvriendelijk maar kent (nog) niet zo veel mogelijkheden als Llama en Tasker. Het is wel veelbelovend! Als je maar een paar minuten wilt besteden aan het instellen, is dit programma een uitstekende oplossing. Bovendien is het mogelijk om de plaatsbepaling te gebruiken zonder GPS (alleen bij het allereerste bepalen van de locatie heb je GPS nodig). Ook kun je er dingen mee, die andere apps missen, zoals blazen op je telefoon (met de plugin van Snapback):

En zo te zien, zitten er nog wat nieuwe functies van Snapback in de pijplijn:

Alternatieven

 • Beroemd is Tasker. Nadeel van dit progje is dat het € 4,49 kost (jan. ’13) en niet zo toegankelijk is als Llama en zeker in vergelijking met Atooma. Ik heb ‘m nog niet gebruikt maar uit de info maak ik op dat het meer kan dan Llama zoals tekst-naar-spraak-functies. Llama kan dat maar beperkt.
 • AutomateIT is aantrekkelijk qua uiterlijk, is gemakkelijker in gebruik maar mist een gemakkelijke manier van het instellen van de plek met telefoonmasten (het kan dus wel). Goed alternatief kan het instellen van een bepaald WiFi-netwerk zijn. Nadeel is ook dat je hulp bij het instellen moet ontberen: daarvoor moet je naar de website terwijl je bij Llama bij elke regel die je wilt instellen een toelichting krijgt.

AutomateIT

iPhone

Slecht nieuws voor iPhone-gebruikers: het gesloten systeem van Apple maakt bovenstaande zo goed als onmogelijk voor de iPhone, helaas. Mocht het je al lukken om toegangsrechten te krijgen tot je telefoon door ‘m “open te breken” (jailbraking), wat in februari van 2013 bij de nieuwe versie van iOS gelukt is, dan nog praat je over zeer beperkte mogelijkheden. Het gaat om bijna alleen mogelijkheden die op elke Android-telefoon standaard aanwezig zijn. Dat maakt het openbreken wel interessant maar dat ontsluit helaas nog niet de bovengenoemde slimme functies. Atooma ziet echter mogelijkheden in de iOS 8 en zal een versie voor de iPhone lanceren.

koppeling

Koppelingen

Reacties zijn gesloten.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑