Gemakkelijk geld besparen

Bijgewerkt op 3 december 2013

ideatip

Met een jaarlijkse inspanning van een paar minuten, kun je gemakkelijk een paar honderd euro minder uitgeven aan gas en stroom. Sinds de overheid besloten heeft om de energievoorziening in private handen te leggen, is het aan haar burgers om jaarlijks een nieuw contract af te sluiten en daarmee geld te besparen. Het hoort bij het systeem, zo moet je het zien, net als bijvoorbeeld je jaarlijkse belastingaangifte. Alleen is dit een fluitje van een cent.

Kort gezegd:

 • solar parkeren voor fietsenIn een paar minuten heb je
 • gemakkelijk een andere energieleverancier gekozen,
 • zonder veel rompslomp, (de leverancier regelt de overstap)
 • zonder veel risico op ellende (de overheid staat garant) en
 • een paar honderd euro (misschien wel € 488) bespaard.

Hoe ga je te werk?

 • SUNPOWER TRACKER INSTALLATIONSurf naar een webstek waar ze energiebedrijven vergelijken. De bekendste zijn Gaslicht.com (bekend van Bellen.com) en aanbevolen door de Vereniging Eigen Huis en de Energievergelijker van de Consumentenbond.
 • Vul je gegevens in die nodig zijn om de aantrekkelijkste aanbieder te ontdekken.
 • Nadat je op de knop hebt geklikt om je vergelijking te starten, krijg je een lijst te zien met bovenaan de goedkoopste. Kijk of dit bedrijf goed beoordeeld wordt en zo ja,
 • sluit een nieuw contract af.


Het moment suprême: contract

Bovenstaande stappen is alles wat nodig is. Er is echter nog één tip: kies het juiste moment van overstappen. Er kunnen drie situaties voor jou van toepassing zijn:

een

Situatie 1
 • Je bent nog nooit overgestapt of
 • je hebt een contract afgesloten (voor bijvoorbeeld 1, 2 of 3 jaar) en dat is inmiddels afgelopen.

In beide gevallen heb je een contract van onbepaalde tijd en heb je 30 dagen opzegtermijn en kun je gewoon bovenstaande stappen volgen.

twee

Situatie 2
 • De looptijd van je contract is nog niet voorbij.

Je kunt je contract minimaal 30 dagen voor het aflopen ervan opzeggen op die datum of je zegt het eerder eerder op dan de afloopdatum maar dan moet je een overstapboete, een zogenaamde opzegvergoeding (tussen de € 50 en € 125), betalen.

drie

Situatie 3
 • Je hebt net een nieuw contract afgesloten.

Prik een datum minimaal 30 dagen voor de aflooptijd van je contract en je digitale agenda (bijvoorbeeld Google Agenda) en je wordt te zijner tijd automatisch gewaarschuwd als je weer toe bent aan het jaarlijkse klikken om je overstap te regelen.

Moment suprême: voorschotten

Er is, naast de situatie van het contract, nog iets waar je rekening mee moet houden: het aantal voorschotten die je betaalt hebt. Als je sinds de laatste eindafrekening bijvoorbeeld alleen nog maar voorschotten hebt betaald in de winterperiode, dan moet je zeker bijbetalen bij de eindafrekening die je krijgt vanwege je overstap omdat die voorschotten gemiddelden zijn van het verbruik over het hele jaar. Aangezien zo’n 75% van het verbruik in de winter plaatsvindt, heb je te weinig betaald en mag je een groot bedrag in een keer overmaken. Als je dit wilt voorkomen, dan kies je voor je overstap een later moment, bijvoorbeeld, vlak voor de winter in oktober of november.

Samenvattend

Overstappen is niet nodig maar het is niet moeilijk, geeft geen rompslomp of onzekerheid en als je het gewoon jaarlijks plant hoef je er ook niet aan te denken.

Wil je bovenstaande info zelf eens (uitgebreid) nalezen, dan kun je gebruik maken van de onderstaande koppelingen naar de meest relevante info.

koppeling

Koppelingen


Reacties zijn gesloten.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑