De handigste functies op je Android-telefoon

Bijna-alles-in-één

De slimme telefoon of smartphone, is een handzaam apparaat dat veel apparaten verenigt en combineert. Onderzoekers hebben mensen gevraagd welke apparaten of hulpmiddelen hun slimme telefoon vervangt. Welk apparaat kan in de prullenbak of hoef je niet meer aan te schaffen? Dit kwam eruit:

 1. Wekker: 61 procent
 2. Navigatie: 52 procent
 3. Fotocamera: 44 procent
 4. Persoonlijke planner: 42 procent
 5. Vaste telefoon: 40 procent
 6. MP3-speler: 38 procent
 7. Videocamera: 34 procent
 8. Krant: 28 procent
 9. Radio: 28 procent
 10. Desktop PC of laptop: 24 procent
 11. Spelcomputer 21 procent
 12. Boeken: 20 procent
 13. Internet thuis 20 procent
 14. DVD-speler 14 procent

Wat maakt een Android telefoon zo slim?

 • het is een computer
 • met sensoren
 • verbonden met de wolk

Logo AndroidEen slimme telefoon, smartphone,  is een volwaardige computer in een handig formaat die, met sensoren, verbonden met de wolk, beschikt over talloze functies waar je vroeger allemaal losse apparaten voor nodig had. Door de sensoren kan je telefoon zien waar jij bent, vaststellen in welke richting jij je beweegt, registeren hoe jij door de cameralens kijkt, horen wat jij zegt, enzovoort. En daarmee is de wolk veel toegankelijker geworden. En die wolk is zo handig, omdat je daarmee toegang hebt tot een heel netwerk van computers. Want dat is de wolk, de cloud: een groot computernetwerk dat niet alleen informatie kan verschaffen, maar ook werk kan uitvoeren dat anders op je telefoon zelf  zou moeten plaatsvinden. Vooral Android telefoons (momenteel de meeste telefoons) maken hiervan gebruik. Zij zijn uitgerust met het besturingssysteem Android, dat zich onderscheid van andere systemen, doordat het de wolk centraal  stelt. De bedenker ervan, Google, doet dat ook met de apps die zij maken. En dat maakt deze apps  zo krachtig.

Wat zijn de handigste functies?

Het zijn de apps, vanapplications, oftewel programma’s waarmee je functies aan je telefoon kunt toevoegen. Maar met welke apps kunnen de handigste functies op je telefoon worden ontsloten? Hieronder tref je een aantal progamma’s aan, die op mijn pad zijn gekomen. Ze vielen op doordat ze briljant in gebruik waren en gebruiksvriendelijk.

Wekker

Wektijd instellen per dag met favoriete wekgeluid: Alarm Clock Xtreme Free

Met dit Engelstalige programma kun je veel instellen. Hoe laat, op welke dag en met welke muzieknummer of welke artiest of speelijst. Het kan allemaal.

Navigatie/GPS

Kaart zonder verbinding: Google Maps

Bij een slechte verbinding of als je geen internetverbinding wilt gebruiken zoals in het buitenland, is de geheugenfunctie van Google Maps een uitkomst. Daarmee kun je een deel van de kaart opslaan. Ga daarvoor in Maps naar Meer,  Google Labs en kies voor Kaartgebied vooraf cachen. Een groen vinkje moet nu verschijnen. De kaarten kunnen beheerd worden via Meer,  Cache-instellingen en Vooraf gecachte kaartgebieden.

Meer mogelijk met Google Maps: Plaatsen

Google Maps zit standaard op je telefoon. Je kunt er niet alleen mee navigeren in de auto, op de fiets of te voet maar ook mee zoeken naar dingen in je omgeving, zoals winkels en bedrijven. Vaak zie je er meteen een beoordeling bij van eerdere bezoekers. Je kunt deze functie ook gebruiken vanuit de app Plaatsen van Google. Ook dit programma staat standaard op je telefoon.

Waar zijn je dierbaren? Google Maps geeft het antwoord met Latitude

Van je beste vrienden is het erg leuk om hun locatie te kunnen zien. Niet alleen als zij op reis zijn maar om te zien of die ene vriend op zijn werk is en je kunt voorstellen om even een kop koffie te gaan drinken. Je kunt eenvoudig bepalen hoe je je verblijfplek deelt: automatisch, handmatig of helemaal niet. Door ergens “in te checken” heb je de mogelijkheid om je vrienden er op attent te maken dat je ergens bent. Ook deze applicatie is al op je telefoon geïnstalleerd.

Boek (of eigenlijk: bibliotheek)

Overal je favoriete boeken bij de hand: Aldiko Book Reader

Een boek lezen op je telefoon gaat uitstekend, zo is mijn ervaring (op een telefoon met een AMOLED-scherm van 3,7 inch). Er zijn veel gratis boeken beschikbaar in het epub-formaat waaronder de best gelezen boeken in de historie. Zoals de bijbel. Maar daarvoor gebruik ik het liefst de Bijbel van YouVersion. Het aantal te gebruiken vertalingen is enorm.

Alternatieven: Bladeren heeft mijn voorkeur (zo weet je beter waar je bent gebleven met lezen) maar schuiven kan ook met bijvoorbeeld Moon+ Reader. Ook kun je met deze applicatie tekst arceren. Verder kent dit programma meer instellingen dan bovengenoemde app. Een minpunt van Moon+ is dat de pagina niet altijd goed wordt afgebroken en boeken beveiligd met DRM niet te lezen zijn in tegenstelling tot Aldiko. Om boeken, tijdschriften of kranten gekocht bij Amazon te lezen is er het veelbelovende Kindle.

Telefoon

Gratis bellen en berichten versturen: Viber

Als je de beschikking hebt over een snelle mobiele internetverbinding of WiFi (draadloos internet), kun je met Viber gratis bellen en berichten versturen naar andere Viber gebruikers. Miljoenen mensen gebruiken het al en sinds Viber naast de iPhone, ook voor Android is uitgebracht, zijn daar weer miljoenen bijgekomen. (Het plan is, om het programma ook geschikt te maken voor Blackberry gebruikers.) Het mooie van Viber is niet alleen dat het gratis is, maar ook dat  – mits je een goede verbinding hebt – de geluidskwaliteit veel beter is dan van een gewoon telefoongesprek. Ook hoef je je niet aan te melden of in te schrijven en werkt het programma naadloos geïntegreerd in je telefoon.

Alternatief: wil je ook beeldbellen en bellen naar telefoonnummers tegen een scherp tarief, dan is Fring een aanrader. Ook Tango lijkt veel belovend. Skype heeft als nadeel dat de telefoontarieven veel hoger zijn dan van Fring en dat dit altijd op de achtergrond blijft draaien. Google Talk is een uitstekend alternatief maar is alleen beschikbaar voor gebruikers van  Android 2.3.4. Voordeel is o.a. dat je dit op een computer kunt gebruiken, ook als je eerst begonnen bent op je telefoon.

Koppeling: in dit artikel van AndroidAuthority worden acht verschillende alternatieven opgesomd met een korte beschrijving

 

Notitieblokje

Zie dit artikel: Even iets noteren.

Vraagbaak

Even iets opzoeken en bewaren of doorsturen: Goggles

Informatie over een boek, kunstwerk of product opzoeken en eventueel onthouden zonder de gegevens te hoeven in te voeren? Met Goggles registreert je camera wat voor product het is en verstrekt daar meteen de informatie bij. Lees je iets in een vreemde taal? Scan de tekst en met één tik heb je de vertaling. Vervolgens kun de gevonden gegevens opslaan (in Google Documenten of Catch bijvoorbeeld) of versturen.

Koppelingen: artikel Google Mobile Blog (Engelstalig)

Afstandsbediening

Audio en video afspelen van je PC (voor de meer ervaren computergebruiker): Gmote

Als je je computer of laptop gebruikt om op de bank naar video te kijken, dan is een afstandsbediening waarmee je bijvoorbeeld het afspelen kunt pauzeren of een andere video kunt kiezen, wel erg comfortabel. Het instellen van de firewall kan even lastig zijn. Dit kun je oplossen door ‘m tijdelijk uit te zetten. Veiliger is het om de tips van Gmote te raadplegen en met name deze. Gebruik je de firewall van Commodo dan volstond het bij mij om de volgende het om twee netwerkbeveiligingsregels in te stellen:

 

Alternatief: Met YouTube Remote kun je video’s van YouTube afspelen met behulp van een aangepast uiterlijk van YouTube met grote knoppen. Dit gaat niet via WiFi, zoals bij Gmote, maar via je Google-account. In dit artikel van Lifehacker (Engelstalig) vind je nog meer alternatieven.

Fotocamera

Fotoalbum: QuickPic

Een foto maken is zo gepiept maar de verwerking daarna kost de meeste tijd. Foto’s bewaren en vertonen kun je het beste doen met behulp van een dienst als Picasa (zie dit artikel). Als je foto’s wilt laten zien vanaf de geheugenkaart van je toestel (zonder afhankelijk te zijn van een internetverbinding) kun je QuickPic gebruiken. Hiermee kun je bijvoorbeeld de juiste mappen te selecteren zodat je alleen de afbeeldingen ziet, die je wilt zien.

Tolk

Rechtstreeks gesproken tekst vertalen naar gesproken tekst: Google Vertalen

Het scheelt onderhand niet veel, of Google Talk kan een tolk gaan vervangen. Dit is natuurlijk een beetje overdreven maar gaandeweg zie je het programma steeds beter worden. De herkenning van gesproken woorden wordt beter, de vertaling gaat sneller. En in oktober van 2011 zijn er nieuwe talen toegevoegd die gebruikt kunnen worden in de zogenaamde gespreksmodus. Het progje vertaalt dan direct jouw gesproken tekst in audio in de taal van je gesprekspartner. Hele zinnen kan de app nog niet aan en de vertaling is niet altijd vlekkeloos maar toch dan dit programma een welkome hulp zijn als je geen alternatief hebt. Daarnaast is het, als je het vergelijkt met het ouderwetse woordenboek, ook de snelheid een groot voordeel. Wel moet je als het even kan, over een goede internetverbinding beschikken.

Koppelingen: artikel Google Mobile Blog (Engelstalig)

Agenda

Overzichtelijk: Jorte

Met Jorte kun je in één oogopslag zien, welke afspraken je in een maand hebt en niet alleen of je wat hebt zoals bij de meeste standaard agenda’s.

Beheer (geen functie maar wel nuttig om de functies goed te kunnen gebruiken)

Opslagruimte vrijmaken (voor oudere telefoons): App 2 SD

Handig om te zien welke programma’s je nog op je SD geheugenkaart kan opslaan. Met twee tikken plaats je een app op de SD-kaart. Wil je nog meer ruimte vrij maken, dan kun je in plaats van dit programma het volgende programma gebruiken:

Prestaties verbeteren door werkgeheugen vrij te maken: Android Assistant

Android Assistant kun je ook gebruiken om tijdelijk opgeslagen bestanden (cache-bestanden) te verwijderen en zo meer opslagruimte te creëren voor je apps. De belangrijkste functie van dit progje is je accuduur te verlengen. Met dit programma kun je namelijk die apps afsluiten, die energie blijven verbruiken terwijl je ze niet meer gebruikt. Programma’s worden (zover ik weet) ook wel automatisch gesloten door Android maar niet snel genoeg als je batterij leegloopt en je je telefoon even niet kunt opladen. Dit soort “afsluit-programma’s” kun je vaak ook gebruiken om je WiFi-functie uit te zetten (staat ook aan als je geen WiFi hebt), en/of je GPS-ontvanger. Ook dat scheelt energie.

In het algemeen is het zo, dat je je toestel het beste zoveel mogelijk aan de oplader kunt aansluiten. De accu’s in telefoons hebben geen last van het zogenaamde geheugeneffect (zoals bij NiCd) maar kunnen het beste tot zo’n 98% worden opgeladen. Ikzelf kies voor een middenweg tussen gemak en het sparen van de levensduur van mijn batterij door ‘m zoveel mogelijk aan het stroomnet te koppelen.

Een andere handige functie is de mogelijkheid om te zien welke programma’s je nog naar de SD-kaart kunt verplaatsen om je opslagruimte op je telefoon te vergroten.

AlternatievenAndroid Booster heb ik met veel plezier gebruikt maar ik miste snelheid en functies. Als je ook nog je dataverbruik wilt kunnen meten is het wellicht een goede keus. Advanced Task Killer is prima als je simpelweg programma’s wilt kunnen afsluiten zonder alle extra’s.

Localiseren en wissen verloren telefoon: Prey

Op afstand opsporen en wissen van je contactgegevens op je verloren of gestolen telefoon via de  website van Prey. Het kan allemaal met dit kleine programmaatje.(Sommige nieuwe telefoons hebben dit standaard aan boord, zoals de Samsung Galaxy 2: het is nog wel noodzakelijk om je daar voor aan te melden.)

Alternatieven: Track and Protect is vergelijkbaar met Prey maar kent minder functies maar tegen betaling meer dan Prey.

Wachtwoorden en gegevens veilig bewaard en toch mobiel toegankelijk: KeePassDroid

Zie artikel over KeePass.

Bestanden op pc en mobiel automatisch synchroniseren: Dropbox (ook iPhone en BlackBerry)

Handig in combinatie met KeePass. Zo kun je een bestand veranderen op je PC of mobiel en toch steeds met hetzelfde bestand werken zonder dat je daar naar hoeft om te kijken. Dit zeer gebruiksvriendelijke programma installeren op je PC, laptop en mobiel, gratis account aanmaken en de eenvoudige instellingen aanpassen is genoeg.

Reacties zijn gesloten.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑