De beste goedkope telefoon

Een goede smartphone hoeft niet duur te zijn, dat bewijst de Motorola Moto E 4G. Voor bijna € 700 (!) minder dan een iPhone, koop je hiermee een heel degelijke slimme telefoon. Het geheim is Android. Op deze telefoon staat een nieuwe en pure versie van dit besturingssysteem. Puur wil zeggen: zonder alle belastende extra “toeters en bellen” die er normaal op zitten en die het toestel vertragen en de accu sneller doen leeglopen. Met zo’n snelle versie van Android krijg je ook een snel toestel.

Wat je krijgt voor die € 125

 • IPS LCD scherm van 4,5 inch groot
 • resolutie qHD (540×960 pixels), 245 ppi
 • Gorilla Glass 3
 • een pure versie (dus sneller, zuiniger, eerder nieuwe functies) van Android 5.0 Lollipop
 • 4G
 • Processor met 4 kernen, 1.2 GHz
 • Intern geheugen 8 GB
 • Uitbreidbaar geheugen tot 32 GB met microSDkaartje
 • RAM geheugen 1 GB
 • Camera 5 MP met HDR, video 720p
 • Voorkantcamera VGA (640×480)
 • Batterij van 2390 mAh gaat tot 2(!) dagen mee
 • Toestel voelt fijn aan, ligt lekker in de hand (zonder hoesje)
 • Prijs: zo’n € 125

Trager

Iedereen die ervaring heeft met Windows kent het fenomeen: hoe langer je de computer gebruikt, hoe trager het apparaat wordt. En elke nieuwe versie van het besturingssysteem vereist een snellere computer. Apple volgt hetzelfde beleid als Microsoft: updates zorgen er langzaam maar zeker voor dat iPhones niet meer vooruit te branden zijn.

Sneller

Dat het ook anders kan, bewijst Google.  Dit bedrijf heeft er de laatste jaren voor gekozen om Android steeds sneller te maken. Dit betekent dus dat Android steeds beter geschikt is geworden voor goedkope telefoons. Of anders gezegd: je hebt steeds minder “telefoon” nodig voor dezelfde snelheid. De verklaring: Google heeft geen belang bij de verkoop van nieuwe, dure telefoons zoals Apple maar vooral bij veel gebruikers.

android-bal

Lollipop

En dat lukt overigens aardig. In 2014 zijn maar liefst 1 miljard telefoons verkocht met Android, een record. Veel experts hadden niet verwacht, dat Android na het bereikt hebben van 80% marktaandeel, nog verder zou groeien. Dat dit toch is gebeurd heeft niet in de laatste plaats te maken met de kwaliteit van Android. Met name de nieuwste versie, genaamd Lollipop, heeft veel juichende recensies opgeleverd. En terecht, naar mijn mening. Het werkt allemaal erg vloeiend, gebruiksvriendelijk en snel. En het ziet er nog mooi uit ook.

Android

Voordelen Android versus iOS

De belangrijkste voordelen van Android ten opzichte van iOS (Apple) nog even op een rijtje:

 • zeer gebruiksvriendelijk en intuïtief,
 • volledig aanpasbaar aan persoonlijk gebruik (maar dit hoeft niet)
 • zeer handige widgets (je hoeft daardoor vaak je favoriet app niet meer te openen maar ziet meteen wat je wilt zien)
 • handige apps die alleen op Android werken
 • gewoon werken met bestanden en mappen
 • geen verplicht gebruik van iTunes (zeer ongebruiksvriendelijk programma) voor synchronisatie
 • geen verplicht gebruik van standaard apps
 • zeer veilig (iOS kent vele lekken en kwetsbaarheden)
 • USB-aansluiting voor USB-sticks en andere USB-apparaten.
Voordelen voor gevorderde gebruikers:
 • je kunt je telefoon nog slimmer maken met Llama of Tasker
 • Android is met beheerdersrechten (root) gemakkelijk aan te passen met Xposed
 • je kunt advertenties verwijderen uit apps
 • je kunt je eigen besturingssysteem erop zetten met ROMs, zoals het geavanceerde Cyanogen.
 • met Xposed (in combinatie met XPrivacy) of Cyanogen heb je de beschikking over de uitgebreidste privacy-instellingen die er voor smartphones beschikbaar zijn.

Motorola

Dit van oorsprong Amerikaanse merk is niet zo bekend in Europa maar staat bij veel gebruikers gelijk aan een fabrikant die al jaren degelijke toestellen maakt. De invloed van Google op het bedrijf was groot, aangezien het tot voor kort eigendom was van dit internetbedrijf. Tegenwoordig is het in handen van het Chinese Lenovo.

Juichende recensies

Vele recensenten zijn lyrisch over dit toestel. Onderaan deze pagina kun je doorklikken naar hun verslagen over het gebruik van deze telefoon.

Waarom een goedkoop toestel?

Besturingssysteem cruciaal

Het belangrijkste voor een goed toestel is het besturingssysteem, niet de technische specificaties, althans niet voor Android.

Een kapotte telefoon is duur

 • Telefoons worden mobiel gebruikt en lopen dus grote kans op ernstige schade zoals een gebroken scherm.
 • Voor het geld van 1 iPhone kun je 6 Motorola Moto E toestellen kapot laten vallen.
 • Duur, lees iPhone, is niet per se degelijker of minder vatbaar voor schade:
  • 26 procent van de iPhone bezitters in de VS heeft ervaring met een gebroken scherm, 15 procent loopt er nu mee rond.
  • In de VS is sinds de introductie van de iPhone in 2007 al meer dan 10 miljard dollar uitgegeven aan iPhone reparaties.
 • Voor de reparatie van een gebarsten iPhone 6 scherm rekent Apple € 297,10 (2015).

Tip: gebruik bij een telefoon een hoesje en een folie. De kans op beschadiging is dan minimaal.

Genoeg telefoon

Met deze Motorola Moto E krijg je “heel veel telefoon” voor je geld, meer dan “genoeg telefoon” om te kunnen bellen, berichten te kunnen versturen (WhatsApp, TextSecure, e-mail), navigatie te kunnen gebruiken, te internetten, een foto te maken, kortom: je hebt genoeg telefoon om er slimme dingen mee te doen.

 

koppeling

Meer informatie

Alternatieven

Beste

In een eerder artikel De beste telefoon kun je telefoons vinden als je geïnteresseerd bent in de beste telefoon. Als je bijvoorbeeld de beste foto’s wilt maken (met flits), of je batterij wilt kunnen verwisselen, of veel grote apps wilt installeren en daar ook geld voor over hebt, kun je beter kiezen voor een duurdere telefoon (denk aan een prijs vanaf zo’n € 350).

Goedkoop

Andere goedkope toestellen moeten het meestal stellen zonder een pure installatie van Android met alle voordelen van dien: een snel en zuinig apparaat en snelle updates (verbeteringen!) van Android.

Also-Rans-Complain-to-EU-Regulators-About-Android-quot-Trojan-Horse-quot-2

Motorola Moto E 4G 2015

Specificaties, GSMArena:

The Motorola Moto E (2nd Gen) continues the legacy of a lag-free Android system provided by a powerful hardware set on a bargain price. This time however, the build quality is noticeably better and the screen size is more adequate.

We did all of our tests and we found the Motorola Moto E 2nd Generation outperformed our expectations across the board. Everything is great for the class and price range and we wouldn’t wish for more.

Motorola Moto E 2015 Review – Bijna een Nexus met goede accuduur, Tweakers.net, bespreking:

Met een prijs van 129 euro is de nieuwe Moto E misschien wel de aantrekkelijkste goedkope Android-smartphone tot nu toe. Dankzij 4g-ondersteuning, een moderne processor en een nieuwe stock Android-versie heeft hij veel voordelen.

De Moto E 2015 lijkt bijna de Nexus die de Nexus 6 nooit werd, namelijk een handzame telefoon met stock Android die verdraaid veel waar voor je geld biedt.

Motorola Moto E 2015 Review: de ultieme budgetsmartphone, bespreking AndroidPlanet:

De Motorola Moto E 2015 is een flinke verbetering ten opzichte van zijn voorganger en een absolute aanrader voor iedereen die op zoek is naar een capabele smartphone voor weinig geld. Het toestel beschikt standaard over 4G, een vlotte processor en een pure versie van Android Lollipop zonder bloatware. Designtechnisch maakt de Moto E weinig indruk, maar het toestel is wel steviger gebouwd en makkelijk met één hand te bedienen. Ook prettig is het feit dat dit betaalbare toestel beschikt over twee camera’s en een uitstekende accuduur.

Motorola Moto E (2015) Review: Android’s Best Cheap Smartphone, bespreking Forbes:

Consequently the 2015 Moto E is the first Motorola phone launched under Lenovo’s watch and it is a revelation. ‘Evolution’ is often a dirty word in technology circles, but it shouldn’t be when done right. The new phone fixes the biggest shortcomings of the original (camera, screen size, 4G option) while improving on the core traits of what made it great (build quality, price tag, stock Android, great battery life).

The one disappointment is the relatively weak brightness of the new Moto E’s larger display, but it is unlikely to be a deal breaker and still beats most phones in its price bracket. And that really is the crux: in its price bracket – because right now I can’t think of a better budget smartphone for the asking price.

Motorola Moto E (2015) review, bespreking van Expertreviews:

The Motorola Moto E (2015) is a fantastic budget smartphone. It may not have the best camera in the world and the Moto apps could be easier to set up, but with 4G support, a fantastic battery life and Android 5.0, it’s a great value handset that’s an excellent alternative to either the 3G or 4G versions of the 2nd Gen Moto G.

Motorola Moto E 4G LTE review:Raising the bar for budget phones, bespreking door Cnet:

The Moto E delivers in enough of the right areas to make it a fantastic option for a tight budget.

The Moto E isn’t flashy, or all that powerful. It doesn’t have a curved screen like the Galaxy S6 Edge, or a body that bends and flexes like the LG G Flex 2. But it’s cheap without being a pain to use, and that’s important. Too many inexpensive phones sacrifice just about everything to hit a low price point, leaving us with a device that really isn’t worth using. If your wallet is looking a little light, you’re all but guaranteed to have disappointing options to choose from. Motorola has proven that you can make something affordable and pleasant to use, too.

Reacties zijn gesloten.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑