Je persoonlijke levenssfeer beschermen – het uitgebreide verhaal

Achtergrond

De technische mogelijkheden om ongezien een kijkje te nemen in iemands privéleven zijn in relatief korte tijd enorm toegenomen door de komst van internet en de mobiele telefoon met internet, camera’s, microfoons en talloze sensoren.

En de mogelijkheden worden gebruikt. Massaal worden persoonlijke gegevens verzameld op een schaal die uniek is in de geschiedenis.

De techniek is veranderd

De wetgever liep en loopt nog steeds achter de feiten aan. Want het maakt natuurlijk niet uit of je bespioneerd wordt door iemand met een verrekijker of dat dezelfde informatie verkregen wordt door middel van jouw eigen telefoon of computer.

Ook burgers hebben vaak geen idee wat de mogelijkheden zijn om hen te bespioneren en de mate waarin die mogelijkheden grootschalig worden gebruikt.

Langzaam maar zeker begint bij mensen door te dringen wat er gebeurt. Ze zien vriendensuggesties in een sociaal netwerk van mensen die ze in een anonieme praatgroep hebben ontmoet, ze merken dat ze voor hetzelfde product op een andere computer meer betalen, ze ontdekken dat ze zelfs hun grootste privégeheim niet verborgen kunnen houden voor commerciele bedrijven.

Mensen beginnen de gevolgen te merken van het feit, dat als je niets doet, werkelijk alles wat je digitaal doet, geregistreerd wordt door bedrijven die over de hele wereld gevestigd zijn, veel bedrijven ook waarvan bijna geen mens ooit van heeft gehoord maar heel persoonlijke data van jou bezitten.

Bescherming van je persoonlijke levenssfeer van levensbelang, het is een noodzaak en geen luxe. Bescherming van de persoonlijke levenssfeer is fundamenteel om te kunnen functioneren als mens.

Snel en simpel

Gelukkig zijn er betrekkelijk snelle en simpele maatregelen die je persoonlijk kan nemen om je persoonlijke levenssfeer te beschermen.

De tips

 

Gemakkelijk je accounts goed beveiligen

Accounts met een wachtwoord gebruiken dat niet uniek is, kort en gemakkelijk te onthouden is hetzelfde als je huis achterlaten met de sleutel nog in het slot. Het kan goed gaan, het kan fout gaan.

Je huis doe je op slot met een sleutel. Digitaal doe je dingen als accounts en apparaten op slot met een wachtwoord. Dit maakt het moeilijker om in te breken.

Je accounts goed beveiligen doe je door voor elk account een uniek en sterk wachtwoord te gebruiken.

Al deze wachtwoorden onthouden is geen optie. Wat je wel kunt doen is gebruik maken van een kluis om je wachtwoorden veilig in te bewaren. Een kluis die je altijd bij de hand hebt en waar je gemakkelijk je wachtwoorden uit kunt halen als je ze nodig hebt.

Zo’n kluis maak je met een wachtwoordbeheerder. Zoals KeePass. Het programma is – zoals alle programma’s in het begin even wennen, maar na een tijdje supersimpel om te gebruiken. En wel voor de rest van je leven. Je zult je ooit afvragen hoe je ooit zonder hebt gekund.

Klik hier als je meer wilt lezen.

Je webcam beveiligen tegen stiekeme filmers

Je webcamera kan heel simpel door criminelen op afstand worden aangezet zonder dat je het door hebt?

Het eventuele lampje kan zelfs aan en uitgezet worden. (Trouwens, niet alleen een webcam kan op afstand bestuurd worden: je staat er van te kijken wat je allemaal via internet aan en uit kunt zetten!)

Als je je tegen het gebruik van je webcam wilt beschermen is het eruit halen van je USB-stekker, de beste oplossing. In het geval van een laptop gaat dat lastig. Dan kun je je camera afplakken maar dan is nog steeds je microfoon te gebruiken. In dat geval kun je de laptop het beste uitzetten als je ‘m niet gebruikt.

Internetten zonder dat er tientallen obscure bedrijven over je schouder meekijken

Veel mensen weten nog niet dat je op internet niet anoniem surft. Op een website als Nu.nl kunnen zomaar 44 partijen zien wie jij bent en/of waar jij op klikt.

Gelukkig kun je ook gewoon in je eentje op internet surfen, zonder begluurd te worden door partijen die zich meestal niet bekend maken.

Klik hier als je meer wilt lezen.

Je privécontacten privé houden en niet delen met bedrijven

Als je WhatsApp gebruikt kent Facebook al de contacten in je telefoon. Het bedrijf weet ook met wie je contact hebt, hoe vaak, wanneer en nog meer gedragsgegevens. Dit koppelt het bedrijf aan de grootste commerciële verzameling persoonlijke gegevens ter wereld. Facebook is een datahandelaar en WhatsApp is daarbij een instrument om persoonlijke gegevens te verzamelen. Om te analyseren. Je beter te leren kennen. Om bedrijven de gelegenheid geven hun producten nog beter op jouw behoefte te kunnen afstemmen…

Je zou raar opkijken als er iemand bij je aan de deur aanbelt en vraagt of hij je al je contacten in je telefoon mag bekijken en kopiëren. Of, – als je die hebt – om je adressenboekje vraagt om even in te zien en over te schrijven. En of je even wilt vertellen met wie je contact hebt, hoe vaak, wanneer, waar en andere gedragsgegevens. Je zult je oren niet geloven om zoveel brutaliteit. Als dan de man voorstelt om uit te leggen waarom hij dat zo graag wil, sla je dat beleefd af. Als de man zich echter niet zomaar laat wegsturen legt hij ongevraagd uit: “Ons bedrijf zou heel graag willen weten wie jouw contacten zijn, ter verbetering van je ervaring met advertenties en producten”. Je zou de deur dichtgooien, want zoveel onzin had je nog nooit gehoord: je complete contactenlijst overdragen in ruil voor het aanbod van producten die je zou moeten kopen? Je zou dubbel betalen: en met het geven van inzicht in je privécontacten en met het kopen van de producten.

WhatsApp gebruikt de gegevens waarover het beschikt en werkt hiervoor ook samen met partners, serviceproviders en met haar verbonden bedrijven.
Bron: Privacybeleid WhatsApp

Toch is dit wat miljoenen Nederlanders doen die bijvoorbeeld WhatsApp gebruiken. WhatsApp sluist je hele adressenboek door naar Facebook, de grootste datahandelaar ter wereld.

Marketingberichten die u kunt ontvangen, kunnen een aanbieding bevatten voor iets waar u wellicht in geïnteresseerd bent.
Bron: Privacybeleid WhatsApp

WhatsApp is geen overheidsdienst die neutraal is maar een commercieel bedrijf, één van de merken van Facebook. Facebook verdient zijn geld met datahandel en dat gaat in financiële zin erg goed. Niet verwonderlijk als je de grootste verzameling persoonlijke gegevens beheert en verkoopt sinds mensenheugenis. Facebook is een hele grote datahandelaar.

Voor het laten functioneren en verlenen van onze Diensten verleent u aan WhatsApp een wereldwijde, niet-exclusieve, royaltyvrije, sublicentieerbare en overdraagbare licentie voor het gebruik, de reproductie, de distributie, het maken van afgeleide werken van, de vertoning en de uitvoering van de informatie (met inbegrip van de inhoud) die u uploadt, indient, opslaat, verstuurt naar of ontvangt op of via onze Diensten.
Bron: Privacybeleid WhatsApp

Via WhatsApp krijgt Facebook niet alleen inzicht in wie jouw contacten zijn, maar ook in jouw gedragsgegevens. Met wie jij contact hebt, hoe vaak, wanneer, enzovoort, enzovoort. De inhoud van de berichten is versleuteld, maar de volgens deskundigen veel belangrijkere gedragsgegevens geven nog meer inzicht in je contacten en worden uitgebreid geanalyseerd om uiteindelijk te worden verkocht. Niet echt natuurlijk, want dan zou Facebook zijn kip met gouden eieren slachten.

We verzamelen gegevens over uw activiteiten op onze Diensten, zoals prestatie-, dienstgerelateerde en diagnostische gegevens. Dit omvat gegevens over uw activiteiten (waaronder hoe u onze Diensten gebruikt, uw Dienstinstellingen, hoe u interageert met anderen via onze Diensten en de tijd, frequentie en duur van uw activiteiten en interacties),
Bron: Privacybeleid WhatsApp

Signal

Signal_Blue_Icon.png

Om korte, directe (groeps)berichten te versturen is Signal hèt alternatief voor WhatsApp.

Als het bericht niet om een snelle reactie vraagt, is e-mail een aantrekkelijke optie, met Mozilla Thunderbird het beste programma voor de PC en K-9 Mail en voor tablet of telefoon.

Meer informatie over berichten versturen

Kort (groeps)bericht

Om korte, directe (groeps)berichten te versturen is Signal hèt alternatief voor WhatsApp of welke andere berichtenapp ook. Eenvoudig en met gebruik van groepen, foto’s, enzovoort en nog versleuteld ook. Meer info lees je hier.

 

Klik hier als je meer wilt lezen.

E-mail zonder meelezers

Je zou raar opkijken als de postbode je  een brief overhandigt met een knipoog en een opmerking waaruit later blijkt, dat hij die brief lekker heeft zitten lezen. De postbode zou niet alleen ontslag kunnen verwachten maar zelfs vervolging want wat hij heeft gedaan is een schending van het wettelijk geregelde briefgeheim.

Toch is dat precies wat er gebeurt als je e-mail gebruikt van Gmail, Outlook en andere e-mailaanbieders. Google, Microsoft en andere bedrijven waarvan je waarschijnlijk nog nooit hebt gehoord, lezen jouw mail en laten het daar niet bij. Het zijn namelijk datahandelaren. Jij kent ze niet maar zij weten wel wie jij bent.

Het kan anders. Er zijn e-mailaanbieders die je privacy niet schenden en het lezen van je e-mailberichten aan jou overlaten. Soms zijn ze gratis en betaal je met een donatie, soms betaal je een klein bedrag. Maar je kunt wel weer echt persoonlijke berichten schrijven zonder meelezers.

Klik hier als je meer wilt lezen.

De belangrijkste tip

Doe waar je vrede bij hebt. Bovenstaande zaken kunnen je geen garantie op veiligheid geven.

Create a website or blog at WordPress.com

Omhoog ↑