Je persoonlijke levenssfeer beschermen – het uitgebreide verhaal

Achtergrond

Het probleem

“Het internet is stuk.” Zo vat internetdeskundige Stikker het probleem samen waar mee te maken hebt als je internet gebruikt. Het is stuk op meerdere vlakken maar ook op het gebied van de bescherming van de persoonlijke levenssfeer. Standaard heb je op internet géén privacy.

Ontwerpfout

Dit is een ontwerpfout van internet. Het had natuurlijk meteen geregeld moeten worden, vanaf het allereerste begin. Nu komt het op de de individuele gebruiker van internet zelf aan om dat zelf te regelen wat standaard zou moeten zijn.

Kennis is noodzakelijk

Dit is kort samengevat de reden waarom het noodzakelijk is om kennis te hebben van de juiste middelen om van al het goeds dat internet biedt, gebruik te maken. Doe je dat niet, dan ben je o.a. standaard je privacy kwijt. En dat gaat heel ver. Veel verder dan de meeste mensen zich realiseren.

Uniek in de geschiedenis

De technische mogelijkheden om ongezien iemands privéleven te observeren zijn enorm. En die mogelijkheden worden gebruikt. Massaal worden persoonlijke gegevens verzameld op een schaal die uniek is in de geschiedenis.

Bespioneerd?

Burgers hebben vaak geen weet van deze mogelijkheden en kunnen dus ook niet vermoeden dat deze technieken worden gebruikt om hen te bespioneren.

De techniek is veranderd

Want bespioneren dat is het. Het maakt natuurlijk niet uit of je bespioneerd wordt door iemand met een verrekijker of dat dezelfde informatie verkregen wordt door middel van jouw eigen telefoon of computer. De techniek is veranderd maar bespioneren is nog steeds bespioneren.

Nieuwe tijden

Langzaam maar zeker begint bij mensen door te dringen wat er gebeurt:

  • Ze zien vriendensuggesties in een sociaal netwerk van mensen die ze in een anonieme praatgroep hebben ontmoet,
  • ze merken dat ze voor hetzelfde product op een andere computer meer betalen,
  • ze ontdekken dat ze zelfs hun grootste privégeheim niet verborgen kunnen houden voor commerciële bedrijven…

Mensen beginnen de gevolgen te merken van het feit, dat als je niets doet, werkelijk alles wat je digitaal doet, geregistreerd wordt door bedrijven en organisaties die over de hele wereld gevestigd zijn, ook partijen waar veel mensen nog nooit van hebben gehoord maar heel persoonlijke data van jou bezitten.

Levensbelang

Steeds meer mensen ontdekken dat bescherming van je persoonlijke levenssfeer van levensbelang is, noodzaak en geen luxe. Ze zien dat bescherming van de persoonlijke levenssfeer fundamenteel is om te kunnen functioneren als mens.

Over de hele wereld staan mensen op om het internet weer van en voor de mensen te maken.

Van deze initiatieven kun jij als gebruiker van internet profiteren. De instrumenten werken gewoon, zijn gebruiksvriendelijk en maken het internet weer tot een middel tot verrijking van het leven van de mens.

Praktisch

Zo zijn er betrekkelijk snelle en simpele keuzes die je kunt maken om je persoonlijke levenssfeer te beschermen.

De tips

Je webcam beveiligen tegen stiekeme filmers

Je webcamera kan heel simpel door criminelen op afstand worden aangezet zonder dat je het door hebt?

Het eventuele lampje kan zelfs aan en uitgezet worden. (Trouwens, niet alleen een webcam kan op afstand bestuurd worden: je staat er van te kijken wat je allemaal via internet aan en uit kunt zetten!)

Als je je tegen het gebruik van je webcam wilt beschermen is het eruit halen van je USB-stekker, de beste oplossing. In het geval van een laptop gaat dat lastig. Dan kun je je camera afplakken maar dan is nog steeds je microfoon te gebruiken. In dat geval kun je de laptop het beste uitzetten als je ‘m niet gebruikt.

Internetten zonder dat er tientallen obscure bedrijven over je schouder meekijken

Standaard surf je niet anoniem op internet. Op een website als Nu.nl kunnen zomaar 44 partijen zien wie jij bent en/of waar jij op klikt. En vergis je niet: deze bedrijven weten precies wie je bent. Ze hebben vaak honderden datapunten van je zoals naam, geboortedatum, adres, relaties, enzovoort, enzovoort.

Gelukkig kun je ook gewoon in je eentje op internet surfen, zonder begluurd te worden door partijen die zich meestal niet bekend maken.

Klik hier als je meer wilt lezen.

Je privécontacten privé houden en niet delen met bedrijven

Wat zou je er van vinden als een bedrijf om al je contacten en hun telefoonnummers vroeg? Om te gebruiken voor “marketingdoeleinden”. Je hele adressenboek. Gewoon geven?

Precies dit is wat je doet, als je WhatsApp gebruikt.

WhatsApp gebruikt de gegevens waarover het beschikt en werkt hiervoor ook samen met partners, serviceproviders en met haar verbonden bedrijven.
Bron: Privacybeleid WhatsApp

En wat zou je doen als een bedrijf niet alleen om je contactenlijst vroeg, maar ook om een ongelimiteerde inzage in hoe je met deze mensen berichten uitwisselt? Zogenaamde gedragsgegevens? Data die deskundigen waardevoller achten dan de inhoud van berichten? Gewoon geven?

Ook dit doe je, als je WhatsApp gebruikt.

Marketingberichten die u kunt ontvangen, kunnen een aanbieding bevatten voor iets waar u wellicht in geïnteresseerd bent.
Bron: Privacybeleid WhatsApp

Er belt iemand aan…

Je zou raar opkijken als er iemand bij je aan de deur aanbelt en vraagt of hij je al je contacten in je telefoon mag bekijken en kopiëren. Of, – als je die hebt – om je adressenboekje vraagt om even in te zien en over te schrijven. En of je even wilt vertellen met wie je contact hebt, hoe vaak, wanneer, waar en andere gedragsgegevens. Je zult je oren niet geloven om zoveel brutaliteit. Als dan de man voorstelt om uit te leggen waarom hij dat zo graag wil, sla je dat beleefd af. Als de man zich echter niet zomaar laat wegsturen legt hij ongevraagd uit: “Ons bedrijf zou heel graag willen weten wie jouw contacten zijn, ter verbetering van je ervaring met advertenties en producten”. Je zou de deur dichtgooien, want zoveel onzin had je nog nooit gehoord: je complete contactenlijst overdragen in ruil voor het aanbod van producten die je zou moeten kopen? Je zou dubbel betalen: en met het geven van inzicht in je privécontacten en met het kopen van de producten.

Toch is dit wat je doet, als je WhatsApp gebruikt. Met het gebruiken van WhatsApp sluis je hele adressenboek door naar dit bedrijf, dat onderdeel is vanFacebook, de grootste datahandelaar ter wereld.

WhatsApp is geen overheidsdienst die neutraal is maar een commercieel bedrijf, één van de merken van Facebook. Facebook verdient zijn geld met datahandel en dat gaat in financiële zin erg goed. Niet verwonderlijk als je de grootste verzameling persoonlijke gegevens beheert en verkoopt sinds mensenheugenis. Facebook is een hele grote datahandelaar.

Voor het laten functioneren en verlenen van onze Diensten verleent u aan WhatsApp een wereldwijde, niet-exclusieve, royaltyvrije, sublicentieerbare en overdraagbare licentie voor het gebruik, de reproductie, de distributie, het maken van afgeleide werken van, de vertoning en de uitvoering van de informatie (met inbegrip van de inhoud) die u uploadt, indient, opslaat, verstuurt naar of ontvangt op of via onze Diensten.
Bron: Privacybeleid WhatsApp

WhatsApp kent jouw gedragsgegevens

Via WhatsApp krijgt Facebook niet alleen inzicht in wie jouw contacten zijn, maar ook in jouw gedragsgegevens: met wie jij contact hebt, hoe vaak, wanneer, enzovoort, enzovoort. De inhoud van de berichten is versleuteld, maar de volgens deskundigen veel belangrijkere gedragsgegevens of metadata geven nog meer inzicht in je contacten en worden uitgebreid geanalyseerd om uiteindelijk te worden verkocht. De analyses alleen, niet de data, want dan zou Facebook zijn kip met gouden eieren slachten.

We verzamelen gegevens over uw activiteiten op onze Diensten, zoals prestatie-, dienstgerelateerde en diagnostische gegevens. Dit omvat gegevens over uw activiteiten (waaronder hoe u onze Diensten gebruikt, uw Dienstinstellingen, hoe u interageert met anderen via onze Diensten en de tijd, frequentie en duur van uw activiteiten en interacties),
Bron: Privacybeleid WhatsApp

Facebook

Als je WhatsApp gebruikt heeft Facebook toegang tot al de contacten in je telefoon. Facebook zegt deze waardevolle inhoud in Europa niet te gebruiken. Het heeft belooft dat het je contacten niet koppelt aan de grootste commerciële verzameling persoonlijke gegevens ter wereld. Facebook is een datahandelaar en WhatsApp is daarbij een instrument om persoonlijke gegevens te verzamelen. Om te analyseren. Je beter te leren kennen. Om bedrijven de gelegenheid geven hun producten nog beter op “jouw behoefte” te kunnen afstemmen…

E-mail of direct bericht?

Om korte, directe (groeps)berichten te versturen is Signal hèt alternatief voor WhatsApp.

Als het bericht niet om een snelle reactie vraagt, is e-mail een aantrekkelijke optie, met Mozilla Thunderbird het beste programma voor de PC en K-9 Mail en voor tablet of telefoon.

Meer informatie over berichten versturen

Kort (groeps)bericht

Om korte, directe (groeps)berichten te versturen is Signal hèt alternatief voor WhatsApp of welke andere berichtenapp ook. Eenvoudig en met gebruik van groepen, foto’s, enzovoort en nog versleuteld ook. Meer info lees je hier.

Klik hier als je meer wilt lezen.

E-mail zonder meelezers

Je zou raar opkijken als de postbode je  een brief overhandigt met een knipoog en een opmerking waaruit later blijkt, dat hij die brief lekker heeft zitten lezen. De postbode zou niet alleen ontslag kunnen verwachten maar zelfs vervolging want wat hij heeft gedaan is een schending van het wettelijk geregelde briefgeheim.

Toch is dat precies wat er gebeurt als je e-mail gebruikt van Gmail, Outlook en andere e-mailaanbieders. Google, Microsoft en andere bedrijven waarvan je waarschijnlijk nog nooit hebt gehoord, lezen jouw mail en laten het daar niet bij. Het zijn namelijk datahandelaren. Jij kent ze niet maar zij weten wel wie jij bent.

Het kan anders. Er zijn e-mailaanbieders die je privacy niet schenden en het lezen van je e-mailberichten aan jou overlaten. Soms zijn ze gratis en betaal je met een donatie, soms betaal je een klein bedrag. Maar je kunt wel weer echt persoonlijke berichten schrijven zonder meelezers.

Klik hier als je meer wilt lezen.

De belangrijkste tip

Doe waar je vrede bij hebt. Bovenstaande zaken kunnen je geen garantie op veiligheid geven.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑