De spionage van Windows 10 beperken

Windows 10 is, in tegenstelling tot vorige versies, volgestopt met spionageprogramma’s. Het betekent dat veel van wat je doet standaard geregistreerd wordt en stiekem gebruikt voor zaken waar de fabrikant geen openheid van zaken over geeft.

Je kunt er wat aan doen: met behulp van een app kun je zonder al te veel moeite de ergste schade beperken.

De BesteTips van dit artikel:

privacy-repairer1.png

Tips:

  1. Gebruik alleen de veilige opties als je niet weet wat je doet.
  2. Maak eventueel een herstelpunt zodat je de aanpassingen ongedaan kunt maken. Dit doe je door het programma – dat niet geïnstalleerd hoeft te worden – te openen met je rechtermuisknop als “administrator”.
  3. Je kunt ook een backup maken van de instellingen zodat je die later weer eventueel terug kunt zetten.
  4. Je kunt ook meerdere instrumenten gebruiken om je instellingen in Windows aan te passen. Andere programma’s bieden weer andere aanpassingen aan. Zoals Spybot Anti-Beacon die bij de auteur van dit artikel na het gebruik van Privacy Repairer aangeeft dat hij nog maar voor 23% beschermd is.

Klik hier om Privacy Repairer binnen te halen

Wat echt helpt

Als je het spioneren van je besturingssysteem wilt stoppen kun je overwegen om over te stappen op een ander besturingssysteem. Dit is helemaal niet zo’n gek idee als het misschien lijkt. Het gratis, open en gebruiksvriendelijke Linux Mint lijkt erg op Windows. Ook kun je dit verrassend gemakkelijk naast Windows installeren. Zo hoef je niet afscheid te nemen van Windows en kun je kijken hoe het voor je uitpakt. Als dat nog een stap te ver is, kun je het besturingssysteem ook gebruiken of uitproberen door het op een USB-stick te installeren. Meer info vind je hier.

Klik hier als je meer wilt lezen: De spionage van Windows 10 beperken – het uitgebreide verhaal

Meer over privacy op je computer vind je o.a. op de pagina Internetten.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑