Je hoeft niet te klikken

De mogelijkheden om je computer te besmetten zijn eindeloos. Gewoon je gezonde verstand gebruiken en niet zomaar klikken kan je een hele hoop ellende schelen.

De mogelijkheden

Virussen worden verstopt in websites, e-mailbijlagen, foto’s, PDF-documenten en ga zo maar door. Je kan het zo gek niet bedenken.

Simpele tips

  • Als je iets niet vertrouwt, is dat niet voor niets. Een afzender in een bericht kan bekend zijn maar dit zegt niets over de betrouwbaarheid van de inhoud. Contact opnemen met de afzender via een ander kanaal is een goede manier om te checken of het bericht betrouwbaar is of niet.
  • Geen bijlage van een e-mail openen is een goed idee, tenzij je er zeker bent dat het vertrouwd is.
  • Niet op links of koppelingen in een e-mail klikken maar het adres intypen in de adresbalk van je browser is ook een goed idee. Namen van links hoeven niet overeen te komen met het adres. Voorbeeld: www.overheid.nl verwijst in dit voorbeeld helemaal niet naar dit adres maar naar http://www.security.nl. Je kunt dit zien door je muis boven de link te laten zweven en meestal linksonderin het venster van je browser (waar precies hangt af van je type browser) zie je nu het adres.
  • Alleen programma’s installeren waar je zeker van bent, dat ze te vertrouwen zijn is ook aan te raden.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑