Bescherming voor je PC

Net als voor je woning, kun je ook preventieve maatregelen nemen ter voorkoming van inbraak op je computer. .

1. Dicht de gaten van Windows en programma’s

In het kort:

Windows en andere programma’s hebben gaten die de beveiliging van je PC aantasten. Deze lekken kun je gemakkelijk dichten.

Probleem

In de loop der tijd worden er altijd kwetsbaarheden, zwakke plekken, gaten ontdekt waar boeven gebruik van kunnen maken om je computer binnen te dringen en eventueel zelfs het bestuur van je computer over te nemen.

Oplossing

Besturingssystemen zoals Windows in Linux Mint brengen automatisch updates uit om lekken in het programma te dichten.

Linux Mint neemt ook de geïnstalleerde programma’s mee. Windows doet dat niet.

Om niet voor elk individueel programma te hoeven controleren of er een nieuwe versie is kun je het Nederlandstalige programma Sumo gebruiken. Er bestaat ook een versie die niet geïnstalleerd hoeft te worden.

2. Gebruik veilige programma’s

In het kort:

Met bepaalde programma’s loop je meer gevaar op misbruik dan andere.

Probleem

Criminelen maken gebruiken van kwetsbaarheden in de programma’s die je op je PC hebt staan. Je kunt ze dichten (zie tip 1) maar je loopt dan wel achter de feiten aan. Voorkomen is beter dan genezen.

Oplossing

Gebruik in plaats van de bekende browsers Firefox en Chrome de browser

En gebruik in plaats van de PDF-lezer Adobe Acrobar Reader:

3. Gebruik een virusscanner als bewaker

In het kort:

Een goede virusscanner scant niet alleen de bestanden die op je computer staan, maar houdt ook bestanden in de gaten die binnen komen en houdt ze tegen als dat nodig is.

Probleem

virus Virussen, Trojaanse paarden, malware zijn overal te vinden. In e-mails, in PDF-bestanden, in Word-bestanden, in afbeeldingen, in programma’s maar vooral op websites: klaar om je PC binnen te dringen.  Zo was het op een zeker moment zo, dat het bestuur van honderdduizenden computers in Nederland in handen was van criminelen,  zonder dat de eigenaren dat wisten. Wel zullen ze zich misschien hebben afgevraagd waarom hun computer zo traag is of de verbinding zo langzaam…

Oplossing

Een virusscanner kan bekende virussen onderscheppen. Het is dan wel van belang, dat die volledig bijgewerkt is, up-to-date. Anders ziet ie de nieuwste en vaak meest bedreigende virussen over het hoofd. De allernieuwste zijn uiteraard onbekend en die houdt een virusscanner dan ook niet tegen.

Zo’n virusscanner hoeft je helemaal niets te kosten. Zie voor meer informatie dit artikel: Waarom je echt geen duur antivirusprogramma nodig hebt.

4. Bewaar je wachtwoorden in een kluis

In het kort:

Moeilijk te raden wachtwoorden voorkomen dat je wachtwoord gekraakt kan worden maar zijn moeilijk te onthouden. Gelukkig kun je ze veilig opslaan.

Probleem

Gemakkelijke wachtwoorden zijn eenvoudig te kraken voor computercriminelen. Moeilijke zijn moeilijk te onthouden. Dat je voor de veiligheid het beste verschillende wachtwoorden kunt gebruiken, maakt het er allemaal niet gemakkelijker op. De wachtwoorden digitaal bewaren in bijvoorbeeld een tekstbestand is onveilig (die kan iedere binnendringer op je PC bekijken) en de wachtwoorden opschrijven op papier omslachtig in gebruik.

Oplossing

Met het programma Keepass kunnen wachtwoorden overzichtelijke en toegankelijk worden opgeslagen in een veilige kluis. Zie voor meer informatie daarover dit artikel: Veilig wachtwoorden bewaren.

5: Aangenaam internet

Probleem

Websites kunnen je PC eenvoudig infecteren.  Kortom: voorkomen is ook in dit geval beter dan genezen.

Oplossing

Gebruik Tor. Als je toch graag Firefox of Chrome wilt gebruiken kun je met uitbreidingen voor je browser een hele boel troep tegenhouden.

Klik hier voor uitbreidingen voor Firefox

Klik hier voor uitbreidingen voor Chrome

6. Klik niet te snel

Probleem

Virussen worden verstopt in websites, e-mailbijlagen, foto’s, PDF-documenten en ga zo maar door. Je kan het zo gek niet bedenken. (Ze kunnen zelfs al op splinternieuwe computers staan maar daar gaat deze tip niet over.)

Oplossing

  • Klik niet te snel. Kijk eerst even waar je op klikt.
  • Open liefst geen bijlage in een e-mail, tenzij je er zeker bent dat het vertrouwd is.
  • Klik niet op links of koppelingen in een e-mail maar type het adres in de adresbalk van je browser. Namen van links hoeven niet overeen te komen met het adres. Voorbeeld: www.overheid.nl verwijst in dit voorbeeld helemaal niet naar dit adres maar naar http://www.security.nl. Je kunt dit zien door je muis boven de link te laten zweven en meestal linksonderin het venster van je browser (waar precies hangt af van je type browser) zie je nu het adres.
  • Installeer alleen programma’s waar je zeker van bent, dat ze te vertrouwen zijn. Controleer dit via bekende websites als Gizmos Freeware Reviews (op techsupportalert.com)..

7. Maak reservekopieën van je foto’s en video’s

Probleem

Dataverlies komt relatief veel voor.

Oplossing

Wat foto’s betreft is er een manier om het noodzakelijke met het aangename te combineren. Zie voor meer informatie dit artikel: Foto’s beschermen en vertonen.

8. Gebruik een VPN

Met een virtueel privé netwerk gaat internet via een soort versleutelde tunnel voordat het op de eindbestemming aankomt. Daardoor het het niet bekeken worden door partijen die interesse hebben in wat jij allemaal doet op internet. Ook verbergt het je IP-adres waardoor je moeilijker te herkennen bent door partijen die graag willen weten wie jij bent.

9. Vertrouw je hart

Dit is misschien wel de beste tip die ik je kan geven (en niet alleen geldt voor het gebruik van je PC): ga af op je hart.  Vertrouw je iets niet, vertrouw het dan niet. Je hart liegt nooit. Als je iets niet kan overzien, win dan informatie in om het te kunnen beoordelen. Iets maar gewoon geloven, aannemen, omdat dat moet, slaat nergens op. Echt geloof heb je alleen in datgene waarin je vertrouwen hebt. Eerst zien, dan geloven, is mijn allerbeste tip!

Tot slot (als je er niet genoeg van kunt krijgen):

Wist je dat…

…je gratis een muur kunt bouwen om je PC?

Een firewall of schutsmuur maakt het buitenstaanders moeilijker om je PC over te nemen. Hoeveel dat uitmaakt, daar verschillen de meningen over, maar het is veelzeggend dat Windows er standaard één toevoegt aan het besturingssysteem. Windows Firewall werkt echter alleen als deze ingeschakeld staat (via ConfiguratieBeveiligingscentrum). En omdat het om een zeer eenvoudige firewall gaat, kun je voor meer bescherming een aparte op je PC zetten. Zie voor meer informatie daarover dit artikel: Gratis goede firewall.

…jouw aangesloten webcam door criminelen op afstand worden aangezet zonder dat je het door hebt?

Het eventuele lampje kan zelfs aan en uitgezet worden. Trouwens, niet alleen een webcam kan op afstand bestuurd worden: je staat er van te kijken wat je allemaal via internet aan en uit kunt zetten!

Als je je tegen het gebruik van je webcam wilt beschermen is het eruit halen van je USB-stekker, de beste oplossing. In het geval van een laptop gaat dat lastig. Dan kun je je camera afplakken maar dan is nog steeds je microfoon te gebruiken. In dat geval kun je de laptop het beste uitzetten als je ‘m niet gebruikt.

…je op internet niet anoniem surft?

Op internet laat je heel wat gegevens zien aan de website die je bezoekt.

…je nog veel meer maatregelen kunt treffen om je veiligheid te vergroten?

Zo kun je je browser nog uitbreiden met extensies (add-ons) zoals bij Firefox en Chrome zoals je op de speciale pagina kunt lezen. De lijst is oneindig (maar de genoemde maatregelen zijn wel het populairst). Mijn tip: doe waar je vrede bij hebt. Bovenstaande zaken kunnen je geen garantie op veiligheid geven.

Meer informatie, bronnen

FileHippo App Manager Updater

Alternatief programma voor Sumo.

FileHippo App Manager: software update checker

Bespreking FileHippo door Ghacks.net.

Sumo 4 and new Pro version released

Bespreking Sumo door Ghacks.net

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 7 april 2017.