Beveiliging, Delen

Foto’s beschermen en vertonen

Dit artikel is bijgewerkt op 27 april 2015

In het kort

 • Foto’s verliezen is niet leuk maar gebeurt vaak.
 • Foto’s delen kan gemakkelijker en mooier dan via e-mail.

Waarom?

 • Dataverlies komt veel voor. Bijna 1 op de 3 Engelsen is wel eens gegevens verloren. Weg foto’s, video’s en andere waardevolle bezittingen. Dit is echter heel gemakkelijk te voorkomen. Zet foto’s en (korte) video’s (automatisch) online.
 • Bijkomend voordeel is, dat je op deze manier tevens heel gemakkelijk foto’s met familie en vrienden kunt delen. En precies die foto’s die je wilt delen, want ook dat kun je gemakkelijk zelf bepalen. Foto’s privé houden of alleen delen met bepaalde mensen, kan namelijk ook.
 • Mooi is tevens, dat je de foto’s prachtig, schermvullend kunt presenteren met overgangseffecten: foto’s kijken wordt zo een ware vertoning!

Voordelen

 •  Bescherming: Foto’s automatisch beschermd tegen verlies
 • Delen: Foto’s gemakkelijk op vele manieren te delen
 • Presentatie: je foto’s worden mooi en groot getoond

Welke?

Er zijn veel plekken waar je je foto’s kunt plaatsen. Betaald en gratis. Mijn tip is Picasa van Google. Gebruiksvriendelijk  alle belangrijke mogelijkheden zijn aanwezig en de eerste 15 gigabyte is gratis zodat het gratis uit kunt proberen. Extra opslagruimte – als je dat al nodig zou hebben bij zoveel ruimte – is zo ver ik weet goedkoper dan andere aanbieders. Bovendien  – en dit is heel belangrijk – kun je met het programma Picasa gemakkelijk instellen dat je foto’s automatisch opgeslagen moeten worden in je online fotoalbum. Uiteraard naar wens zichtbaar voor je vrienden of onzichtbaar. Dit is een groot voordeel, want het blijkt voor de meeste mensen lastig om de gestage stroom foto’s trouw online te zetten.

Apple-gebruikers

Voor Apple-gebruikers biedt Picasa het belangrijke voordeel, dat je je bestaande mappenindeling niet hoeft op te geven. Meer voordelen kun je vinden in het artikel Hett grote voordeel van Picasa voor iPhone en iPad gebruikers.

Mobiel

Om je foto’s van Picasa te bekijken op je slimme telefoon kun je gebruik maken van de Google+ app (iOS-versie). Bovendien kun je met deze app automatisch je foto’s naar deze dienst laten uploaden.

Ingebruikname Picasa

 • Haal het programma Picasa binnen, sluit de browser en installeer het op je PC.
 • Kies voor bij het scherm met de vinkjes in elk geval voor “Picasa openen”.
 • Vervolgens wordt je gevraagd in welke mappen je je foto’s staan. Dat hoeft niet zo precies, dat kan later nog. Als je het niet weet, kies je voor de hele PC. Je harde schijf wordt nu gescand op foto’s. Je ziet de foto’s verschijnen in het venster van Picasa.

PicasaMappenbeheer

 • Na een tijdje (dat kan een paar minuten zijn) is Picasa klaar. Nu kun je, als je dat wilt, specifieke mappen selecteren die Picasa moet gebruiken door in het menu bovenaan te klikken op Extra en dan Mappenbeheer. Links kun je een map selecteren of openen en rechts kun je aangeven wat Picasa er mee moet doen.
 • Je kunt nu al Picasa gebruiken om te zien welke foto’s je hebt, die te organiseren, te bekijken in een diavoorstelling, te bewerken en nog veel meer. Om Picasa ook te gebruiken om je foto’s te delen, moet je je nog aanmelden met je Google-account (als je dat nog niet hebt kun je dat hier krijgen. Dit doe je door rechtsboven te klikken op Aanmelden met Google-account. Na het invullen van je gegevens kun je per map kiezen of je die wilt delen en met wie.
 • Delen gaat via de dienst van Google Google+. Je kunt hiermee precies instellen wat en met wie je iets wilt delen. Zie voor Google+ het artikel dat hierover verschijnt op deze webstek.
 • Als je ook ook nog Picasa wilt gebruiken om je foto’s veilig te stellen, te beschermen tegen verlies, dan zijn er twee mogelijkheden: op een extern opslagmedium (DVD, USBschijf, externe harde schijf) je foto’s opslaan en/of online je foto’s opslaan. Mijn advies is: gebruik beide. De eerste optie heeft als nadeel, dat je er steeds aan moet denken. Het tweede gaat bijna automatisch.
 • Kies voor de fysieke backup in het menu voor Extra en dan voor Backup maken van foto’s. Volg de instructies.

Opties

 • Voor de online opslag kies in het menu voor Extra en vervolgens Opties…. Kies dan voor het tabblad Google+ foto’s. Kies in het klapmenu voor Oorspronkelijk formaat (traagste upload). Vervolgens kun je de mappen kiezen die je wilt synchroniseren met je online albums door o.a. te klikken op de knop boven het album Delen.
 • Let wel: als je de originele foto’s bewaard (en niet een kleinere versie van mindere kwaliteit) kost je dat wel opslagruimte in tegenstelling tot het standaard formaat van Picasa. Extra ruimte kun je eventueel kopen als dat ooit nodig mocht zijn. Tot 5 GB is gratis.

Tips Picasa

 • Je kunt ook mappen verwijderen met de mappenlijst links in het programma. Dit is soms handig. Klik dan met je rechtermuisknop op de map links in de lijst en kies bijvoorbeeld voor Verwijderen uit Picasa. Als je dat doet, wordt je gevraagd of je echt deze map en submappen wilt verwijderen. Het lijkt nu of het om echt verwijderen gaat maar je bent nog steeds uit Picasa mappen aan het verwijderen dus je kunt dit bevestigen.
 • Als je echt mappen definitief wilt verwijderen kan dat ook. Maar dan kies je eerst op Map verwijderen… En dan vraagt Picasa Weet je zeker dat je deze map wilt verplaatsen naar de prullenbak? Je verwijderd de map dan niet alleen uit Picasa maar ook van je harde schijf.
 • Als je op een map klikt in de lijst links (met je linkermuisknop) zie je rechts de foto’s verschijnen. Boven de foto’s zie je in welke map ze zitten. Meteen daaronder een paar knoppen waarmee je voor die map kunt kiezen voor bijvoorbeeld een diavoorstelling. Neem de tijd om rustig even de mogelijkheden te ontdekken!
 • Met Picasa heb je een mooi overzicht van de foto’s. Je kunt ook de foto’s bewerken door ze te openen en te kiezen voor één of meer van de aanpassingen links. Experimenteer gerust: alles kun je weer ongedaan maken met de knop meteen daaronder: Ongedaan maken. Ook nadat je een foto hebt bewerkt hoef je niet bang te zijn, dat je het origineel kwijt bent. Picasa bewaart altijd het origineel (in een verborgen map). Handmatig een kopie maken kan ook.

Originelen Picasa

 • Als je later de bewerkingen ongedaan wilt maken, kan dat o.a. door de foto te openen en te kiezen in het menu voor Afbeelding en Alle bewerkingen ongedaan maken. Of je klikt op de afbeelding met je rechtermuisknop en kiest voor dezelfde optie.
 • Wil je Picasa niet installeren? Veel dingen die je in het PC-programma Picasa kunt doen, kun je ook online doen met webprogramma’s als Picasa Webalbums of Google+ Foto’s (met het geavanceerde programma Picnic).

Meer informatie

Alternatieven

Dropbox logoDropbox is een online harde schijf waarbij ook (automatisch) foto’s kunt opslaan. De eerste twee gigabytes zijn gratis. Dropbox blinkt uit in eenvoud en gebruiksgemak. Afzonderlijke foto’s of mappen met foto’s delen gaat erg eenvoudig en de ontvanger heeft geen account nodig. De presentatie van de foto’s is wel erg simpel en kaal.

Wil je meer mogelijkheden en een mooie presentatie van je foto’s, dan is Smugmug (Engelstalig) een aantrekkelijke optie. Zij zijn ware experts in techniek van het mooi vertonen van de foto zelf. Indien gewenst verbeteren ze jouw foto automatisch en zorgen ze ervoor dat je foto er in elk formaat mooi uitziet (schalen).

Verder kun je heel veel instellen. Vooral de opties om te delen zijn een pluspunt. Die zijn heel uitgebreid. Je kunt hiermee kiezen welk album je wilt delen met wie zonder dat er een wachtwoord of account vereist is. Erg handig is, dat je ook een selectie van meerdere albums kunt maken om te delen met wie dan ook. Je kunt er daarbij ook voor kiezen om je accountgegevens te verbergen.

Uiteraard zijn er ook programma’s voor op je Android en iPhone. Ook kun je hierbij automatisch je foto’s laten uploaden naar je account.

Sinds medio 2013 is het een en ander flink verbeterd bij SmugMug. Het ziet er nog mooier uit (vind ik) en het organiseren van foto’s is nu een feest dankzij de mappenstructuur die je kunt aanmaken. Het is veel gebruiksvriendelijker geworden en ik kan het daarom ook de minder ervaren gebruiker aanraden.

De dienst kent een ongelimiteerde opslag en kost je $ 40 per jaar. Voor dat bedrag zijn je foto’s niet gekoppeld aan een openbaar profiel zoals bij Google. Er is een mogelijkheid om het dienst eerst 14 dagen gratis uit te proberen:

Piwigo

Een belangrijk criterium bij het beoordelen van programma’s en diensten, is de opzet. Is het open qua opzet of gecentraliseerd, commercieel. In het laatste geval loop je gemakkelijk tegen problemen aan als de verkoop van je persoonlijke gegevens en een product dat ten diepste niet voor de gebruiker gemaakt is, maar voor de organisatie.

Piwigo is een voorbeeld van een open opzet. Het open bron programma is gratis te gebruiken is niet gekoppeld aan een commercieel bedrijf. Je kunt het zelf installeren of voor een paar euro per maand kant-en-klaar gebruiken.

Koppelingen

Piwigo, info van Wikipedia

Piwigo features, overzicht van de belangrijkste kenmerken van Piwigo

Create a Photo Gallery Under 10 Minutes Using Piwigo, artikel 1stwebdesigner

Host and share your photos with Piwigo, info van Piwigo

Comparison of photo gallery software, vergelijking van foto programma’s op Wikipedia

10 Awesome Solutions for Creating Your Online Portfolio, vergelijking fotowebsites door 1stwebdesigner